Arta de a fi OM-partea a doua

Un prieten in viata ta este paine si vin

Un prieten. Un om care merge cu tine, un timp, pe acelasi drum.

Nu mai esti singur. Doi prieteni nu privesc atat unul la celalalt, ci privesc impreuna inainte. Ei nu se cauta unul pe celalalt, ei cauta impreuna ce ii trebuie fiecaruia.

Cine pretinde totul de la prietenie cade în gelozie şi izolare.

Un prieten adevarat te ajuta sa realizezi in viata ceea ce constituie propria ta viata. De aceea el nu te va retine sau abate niciodată de la calea adevarata a propriei tale vieti. Prietenii adevarati nu se lasa balta unul pe altul, nici in zile bune, nici in zile rele. Ei raman aproape unul de altul, in bucurie si in suferinta, in putere si in slabiciune.

Multe trebuie tinute ascunse fata de cei din afara, lumea inconjuratoare nu suporta nici un moment de slabiciune. Dar apropierea unui prieten face posibil sa ramai cinstit.

Poti sa rezisti si sa treci peste orice, daca ai un prieten alaturi. Chiar daca acesta nu poate sa faca nimic altceva decit sa spuna

un cuvant sau sa te tina de mana.

Un prieten in viata ta este cea mai puternica mangaiere in toate necazurile. Un prieten este adevarata bunatate omeneasca, in care simti un semn al bunatatii dumnezeiesti.

Ce nu vine din inima nu va ajunge la alta inima

Uita-te o data in oglinda la propria ta fata. In spatele ei locuiesti tu. Chipul tau este oglinda interiorului tau. Daca fata ta nu mai suporta lumina, atunci in spatele ei ceva este putred. Inima ta este bolnava. O fata rece vine de la o inima rece. Oameni cu mutre acre acresc si viata altora.

Insanatoseste-ti inima. Fii bun cu semenii tai, scoate un zambet din inima ta – pe strada, la ghiseu, in birou, la lucru, acasa – numai pentru ca este frumos, pur si simplu.

Mai mult decat cu mintea, gandesti cu inima. Vezi oamenii si lucrurile cu inima. Toate le vezi cu inima. Relatia ta cu mediul din jurul tau: iti sta la inima. Pentru ceea ce-i este placut inimii tale, te vei angaja cu mintea si cu toata puterea. Idei, conceptii despre lume, politica: inima ta alege pentru ce lupti. Inima face mintea agera, sau o intuneca.

Masura buna a inimii se numeste iubire.

Un singur cuvint daca patrunde in inima, atunci inima este transformata. Toate acestea pot sa devina un cuvant: o nastere, o bucata de paine pentru un inceput nou, o stea care cade de pe cer.

Stii cat de mici, de saraci, de singuri sunt oamenii, cit de sensibili si de vulnerabili. Stii ca exista lacrimi si nimeni nu poate sa consoleze?

Stii ca abia daca exista tristete mai mare decat intr-o inima pe care nu o intelege nimeni?

Stii ca pentru unii oameni, viata este un chin insuportabil?

Fii blind! Fa tot ce-ti sta in putinta pentru a-i intelege pe oameni, pentru a ajuta. Intra in suferinta lor, in izolarea lor. Coboara de pe dealul propriei suficiente, in valea oamenilor care sunt singuri si sufera, la oamenii din campie, fara protectie si fara aparare. Nu fi dur, nici aspru in judecata ta.

Oricine inlatura un obstacol, oricit de mic ar fi el, pentru ca oamenii să mearga mai departe si sa poata trai in continuare, face infinit mai mult decit unul care se ridică pe obstacol si striga ca el exista, ca nu ar trebui sa fie acolo si ca in sfarsit ar trebui inlaturat. Dar el insusi nu face nimic pentru aceasta si ii invinuieste pe altii pentru ca obsatcolul inca mai este acolo.

Totul devine iarasi bun cu oameni buni

Un om este un har pentru aceasta lume.

Tu esti un om bun!

Omule, tu nu esti facut pentru industrie si productie, pentru cont in banca si consum. Tu esti facut pentru a fi om. Esti creat pentru lumina, pentru bucurie, pentru a rade si a canta, pentru a trai in iubire si pentru fericirea oamenilor din jurul tau.

Omule, tu esti creat dupa chipul unui Dumnezeu care este Iubire. Cu maini pentru a da, cu inima pentru a iubi si cu doua brate care sunt exact atit de lungi cit sa imbratisezi pe altul.

Nu uita: fiecare zi iti este data ca o vesnicie pentru a fi fericit

Fii o data atent cum te trezesti dimineata. Inca nu esti cu totul stapan pe tine. Faci un efort pentru a deschide ochii. Incearca o data sa descoperi ce se petrece in tine in primele clipe constiente ale zilei: gasesti ca e minunat sa te trezesti? Traiesti cu placere aceasta zi? Ai chef sa o incepi? Sau simti ca asupra ta vine o povara apasatoare?

In acesata clipa necontrolata poti sa descoperi daca esti fericit .

Nu este vorba despre banalul “imi merge bine” sau “nu-mi merge prea bine”. Fericirea este mai profunda.

Poti tu sa spui un “da” cinstit sotului tau, sotiei tale, copiilor tai, oamenilor pe care ii intalnesti, cu care convietuiesti?

Te bucuri de ziua care este irevocabila in fata ta? Sau, in taina, ai capitulat deja si te scoli plin de sila, cu picioarele amortite?

Dar fii cinstit. Nu da raspunsul prea repede. Nu-ti machia constiinta dupa cum ai vrea tu sa apara pe scena ta. Merita osteneala sa te surprinzi daca esti sau nu fericit. Si daca nu esti, intreaba-te: de ce? Nu exista nici un om pe lume, in afara de tine, care ar putea sa schimbe ceva in aceasta clipa. Pentru ca nu exista nimeni care ar putea sa traiasca in locul tau aceasta zi.

PHIL BOSMANS

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: