Despre menire si talent

Pictura ulei de Alina Nicoara Czerniejewski

” Falsa modestie nu te va duce niciunde – si la fel se intampla si cu modestia autentica atunci cand nu este necesara. Stiai ca modestia este rareori ceruta de Viata? Este adevarat. Oamenii sunt mult mai auto-depreciativi decat ar trebui sa fie. Dumnezeu ne zice ca este in ordine sa te sarbatoresti pe tine insuti. Onoreaza-ti Sinele si incanta-te exprimindu-ti talentele si darurile tale.  Doar prin impartasirea cu bucurie a talentelor tale le poti arata celorlalti cat de mult sunt pretuiti.
Intotdeauna sa-ti amintesti acest lucru.

Neale Donald Walsch

Bine ai revenit pe caleaspretine,
fiindca foarte multa lume ma intreaba despre menirea pe care fiecare dintre noi o avem in viata, m-am gandit ca ar fi bine sa iti spun ce gandesc eu despre acest subiect. Candva sa stii ca si eu ma intrebam acelasi lucru. Mai apoi, am descoperit ca menirea fiecaruia este aceea de a da tot ceea ce este mai bun in el, in functie de talentele si valorile pe care le are, facand in asa fel, incat sa se bucure cat mai multi oameni de toate acestea. De fapt asta este menirea noastra in viata, sa aducem bucurie in sufletul a cat mai multor semeni ai nostri. Indiferent de sectiunea in care suntem buni si indiferent de directia spre care noi simtim ca avem chemare, putem sa ne miscam in asa fel, incat sa aducem bucurie in sufletul semenilor nostri. Astfel ca o croitoreasa, un mecanic, un profesor, un inginer, un director, un muncitor, un tamplar, un medic, un psiholog, un bibliotecar, un vanzator, un artist, sau oricare ar fi meseria prestata, daca va fi facuta cu daruire si respect, va conta la fel de mult in ascensiunea sufletului ca si munca pe care o face un mistic, un preot sau un ghid spiritual. Importanta deci nu este meseria adoptata ci servirea semenului nostru cu respect si consideratie si asta fiindca noi punem o parte din ceea ce suntem in gandurile care ne anima, in cuvintele pe care le rostim si in faptele pe care le facem. Adesea mi se spune ca un yoghin de exemplu are sanse cu mult mai mari sa isi implineasca menirea decat ceilati semeni iar asta este o abordare gresita si o neintelegere a ceea ce inseamna pulsul universal. Nu ceea ce faci este important ci ceea ce simti, ceea ce esti cand faci ceea ce faci. Degeaba un om se roaga zi si noapte daca ceea ce este e departe de consideratie si respect pentru semeni si creatie.
Primul pas deci in descoperirea menirii este descoperirea talentului nativ pe care fiecare dintre noi il avem. In ceea ce ma priveste, inca de mica eram atrasa de natura, animale si oameni. Imi placea de asemeni frumosul si miscarea libera. Asta m-a facut sa imi dezvolt potentele optand pentru arta, terapie, scris si munca cu oamenii. Tin minte ca tocmai ni se zugravise casa cand la scurt timp m-am apucat de am desenat toti peretii din camera mea si din baie cu carbune. Camera ca si camera dar in baie din cauza aburilor, carbunele a inceput sa curga in jos facandu-se o frumusete de baie de nota 10. Ca sa ascund pocitania, mi-am lipit toate diplomele castigate pe la diverse concursuri de sport si pictura pe pereti. Iti cam poti inchipui ce fata a facut mama vazand cea de a doua isprava a mea. Singura solutie era rezugravirea ceea ce s-a si intamplat. Crezi ca m-am cumintit? Da de unde! La nici doua luni dupa rezugravire, mi-am cumparat vitrocolor si m-am apucat de pictat faianta, si nu m-am lasat pana cand nu am creat un adevarat areal marin. Crezi ca toate astea le faceam cand mama era acasa? Te inseli! Ori de cate ori eram pregatita de vreo isprava mai acatari, asteptam cu mare infrigurare sa plece la munca, dupa care imi incepeam rapid treaba, ca sa pot termina pana cand se intoarce. Si uite asa s-a trezit mama cu o baie imbogatita cu culori. Partea buna cu vitrocolorul e ca dupa ce se usca nu mai ai nici o treaba cu ea. Adica nu mai curge, nu mai pateaza dar nici nu se mai poate sterge. Cat timp am avut o baie unica? Pana cand am schimbat faianta. Dar, mi-am dezvoltat una dintre talente ceea ce de fapt a contat cel mai mult. Cu scrisul a fost alta poveste. Facand sport de performanta multi ani, normal ca circulam in lung si in lat si normal ca pe unde mergeam intalneam alti sportivi cu care ma imprieteneam, iar dupa intoarcerea acasa ne scriam unii la altii. Ce crezi ca le scriam? Daca imi vei spune ca ma apucam sa le scriu despre vreme, antrenamete, scoala sau cate medalii am mai castigat te inseli. Imi placea sa imi adun toate trairile mai interesante si sa le astern pe hartie folosind in acest sens cat mai multe metafore. In scurt timp mi s-au inmultit atat de mult prietenii, incat cu greu mai intrau scrisorile in cutia postala. Dar, asta m-a ajutat sa imi dezvolt inca un talent. As mai putea sa iti povestesc multe, insa am sa ma opresc aici, punand totusi in final accentul pe pasiune, spunandu-ti ca indiferent de ce am facut, am facut si fac cu pasiune si respect pentru semeni si ca de fapt, asta conteaza cu adevarat. Si fiindca nu pot sa te las sa pleci chiar atat de usor, iti ofer un test pe care l-am preluat si eu de pe  http://www.eva.ro si care sper ca te va ajuta sa iti descoperi meseria care ti se potriveste tie cel mai bine.
Testul este format din 12 intrebari, fiecare cu 4 variante de raspuns. Incazul fiecarei intrebari, bifeaza doua afirmatii care crezi ca tereprezinta, indicand optiunea prioritara (1) sau pe aceea secundara (2).

In activitatea mea profesionala este important:
Sa imi placa ceea ce fac 1 2 – T
Sa am responsabilitati 1 2 – R
Sa fiu multumit de salariu 1 2 – A
Sa fie stabil 1 2 – S

Obiectivul meu constant este:
Sa ma perfectionez constant, pentru a putea promova 1 2 – E
Sa ajung sa lucrez pentru mine si nu sa fiu angajat 1 2 – I
Sa fac ceva interesant, nu conteaza prea mult unde 1 2 – T
Sa fiu responsabil de departamentul unde lucrez 1 2 – R

Reusita?
Este legata in principal de nivelul responsabilitatilor 1 2 – R
Este masurata prin nivelul salarial 1 2 – A
Este imposibila fara stabilitatea locului de munca 1 2 – S
Tine de posibilitatile de perfectionare, de competente noi 1 2 – E

Ceea ce imi doresc acum este
Sa castig mai multi bani 1 2 – A
Sa am un loc de munca sigur 1 2 – S
Sa evoluez in domeniul in care profesez 1 2 – E
Sa am cat mai multa libertate de actiune 1 2 – I

Cand vine vorba de a-mi aprecia valoarea…
Conteaza ce cred eu, nu seful 1 2 – I
Calitatea muncii mele conteaza 1 2 – T
Rezultatele mele si ale echipei conteaza – 1 2 – R
Nivelul salarial este adevaratul criteriu – 1 2 – A

Ceea ce ma motiveaza cu adevarat
Este ca lucrez intr-un domeniu care imi place 1 2 – T
Este ceea ce castig 1 2 – A
Este posibilitatea de a deveni partenerul afacerii 1 2 – S
Este posibilitatea de a putea progresa profesional 1 2 – E

Reusesti profesional…
Cand ai o anumita siguranta 1 2 – S
Cand ai sanse de promovare 1 2 – E
Cand de bucuri de un anumit grad de libertate 1 2 – I
Cand faci ceea ce iti place 1 2 – T

Locul de munca pe care nu l-as accepta niciodata este acela…
Unde nu mi se dau responsabilitati 1 2 – R
Unde nu as fi sigur daca voi mai lucra luna viitoare 1 2 – S
Unde stagnez 1 2 – E
Unde am un sef care imi urmareste fiecare miscare 1 2 – I

Sa schimb locul de munca?
Nici gand 1 2 – A
Desigur, daca pot progresa 1 2 – E
OK, daca am mai mare libertate de decizie 1 2 – I
Da, daca ceea ce fac nu ma mai intereseaza 1 2 – T

Intre mai multe oferte profesionale, o aleg pe aceea care imi ofera…
Siguranta locului de munca 1 2 – S
Autonomie 1 2 – I
O activitate care imi place 1 2 – T
Echipe si bugete de administrat – R

Raman la actualul loc de munca pentru ca…Imi ofera perspective de evolutie profesionala 1 2 – E
Imi place ceea ce fac 1 2 – T
Am responsabilitati 1 2 – R
Sunt multumit de ceea ce castig 1 2 – A

Ii invidiez profesional pe unii dintre prietenii mei…
Pentru ca au libertatea deciziei 1 2 – I
Pentru responsabilitatile pe care le au 1 2 – R
Pentru salariul lor 1 2 – A
Pentru siguranta locului de munca 1 2 – S

CALCULEAZA REZULTATELE

Notati cu patru puncte fiecare caz in care ati bifat varianta de raspuns 1 si cu un punct acolo unde ati ales varianta 2. Calculati cate puncte corespund, in total, fiecareia dintre literele T, R, A, S sau I, fiecare reprezentand o sursa de motivare (asa cum se vede alaturi). Litera care are cel mai mare total reprezinta scorul tau principal. Cea de-a doua este scorul secundar.

T (intes pentru locul de munca): puncte
R (responsabilitati): puncte
A (remuneratie): puncte
S (siguranta locului de munca): puncte
E (perfectionare profesionala): puncte
I (libertate): puncte

Interpretarea testului

Scorul principal este I
Independent, visezi sa ai libertatea deciziilor
Alegerea secundara este:
T. Natura ta independenta te determina sa refuzi contractele care ti se ofera. Daca pregatirea iti permite, poti deveni consultant (intern sau independent).
R. Iti place ca ai independenta in ceea ce priveste responsabilitatile. Daca nu vrei sa devii antreprenor, vizeaza proiectele speciale. Ai profilul celui pregatit sa lanseze activitati noi, sa creeze noi structuri etc.
A. Iti doresti un pachet salarial bun, pe langa independenta. Ceri mult si trebuie sa ai ce oferi in schimb angajatorului. Ar trebui sa te concentrezi pe lansarea propriei afaceri.
S. Impaci cu greu cele doua exigente ale tale: siguranta locului de munca si libertatea deciziilor. Libertatea de care esti convins ca ai nevoie nu este cumva o cautare a confortului si sigurantei?
E. Ai un obiectiv remarcabil: sa fii independent si sa continui sa te perfectionezi. Daca esti un bun gestionar al resurselor, iti poti deschide propria afacere.

Scorul principal este T
Esti motivat, in primul rand, de interesul pentru ceea ce faci Alegerea secundara este:
R. Iti place sa fii expert in domeniul tau. Dar nu numai. Vrei responsabilitati. Te-ai gandit la managementul proiectelor?
A. Placerea pentru ceea ce faci nu este dezinteresata. Daca nu esti apreciat la adevarata valoare, vei cauta acest lucru in alta parte. La un moment dat va trebui sa alegi intre a avea responsabilitati si a face ceea ce iti place. Poate chiar acum?
S. Iti doresti o slujba interesanta si sigura. De ce nu? Poti gasi acest lucru intr-o companie mare.
E. Iti place munca ta si iti doresti sa evoluezi constant. Ambitiile tale sunt in principal intelectuale. Asuma-ti gustul pentru schimbare.
I. Iti place sa lucrezi singur, conform propriilor reguli, ceea ce e bine, daca esti expert in domeniul tau. Daca nu, s-ar putea ca perioadele de restructurare sa nu te ocoleasca.

Scorul principal este S
Cauti prioritar siguranta si stabilitate
Alegerea secundara este:
T. Securitatea locului de munca poate fi oferita de o companie mare. Identifica posibilitatile de promovare pe care ti le ofera aceasta.
R. Responsabilitatile si un loc de munca sigur nu sunt incompatibile, mai ales in companiile mari. Va trebui insa sa te adaptezi rigorilor de management ale acestora.
A. Este greu sa mentii un echilibru intre a avea un venit bun si dorinta de siguranta la locul de munca. Trebuie investite munca, talent si loialitate.
E. Pe langa scopul tau principal, iti doresti ca locul de munca sa iti ofere un mediu deschis dezvoltarii profesionale constante.
I. Siguranta si libertate: combinatie dificila! Cu exceptia situatiilor in care intervine norocul.

Scorul principal este R
Iti trebuie responsabilitati serioase
Alegerea secundara este:
T. Ai multa ambitie. Iti place sa comunici deschis si sa iti afirmi autoritatea, atata vreme cand profesezi intr-un domeniu care iti place. Masoara bine riscurile, in cazul in care te gandesti sa faci o schimbare in cariera.
A. De tine depinde sa obtii ceea ce iti doresti: responsabilitati mari si un pachet salarial pe masura. Iti este prielnica o activitate legata de vanzari sau de top management.
S. Iti plac responsabilitatile si siguranta si nu te afecteaza gradul de libertate a deciziilor de care te bucuri. Te simti bine lucrand intr-o structura solida.
E. Reponsabilitatile fac pereche buna cu dorinta de perfectionare profesionala, in cazul tau. Le poti gasi intr-o activitate mai degraba legata de managementul proiectelor decat de domeniul comercial.
I. Responsabilitati si independenta! Ai profilul ideal al angajatilor care se detaseaza, pentru a crea noi structuri sau de a dezvolta noi activitati. Te-ai gandit vreodata sa fii propriul tau sef?

Scorul principal este E
Mai intai de toate, iti doresti sa te perfectionezi si sa promovezi
Alegerea secundara este:
T. Cauti sa iti dezvolti potentialul si sa lucrezi intr-un domeniu care iti place. Pentru aceasta, va trebui sa cauti un mediu profesional ce iti va oferi noi responsabilitati.
R. Vrei sa te perfectionezi pentru a putea prelua alte responsabilitati. Companiile adora acest lucru. Dar ramane in seama ta sa iti asumi responsabilitatile si sa vezi daca obiectivele tale sunt similare cu ale companiei.
A. Cauti evolutia profesionala si financiara. Lucruri compatibile. Daca le adaugi un interes real fata de munca ta, sansele de a obtine ceea ce iti doresti vor creste.
S. Alaturi de scopul tau principal, pe plan secundar se afla stabilitatea locului de munca. Le poti atinge intr-o companie mare.
I. Dezvoltarea profesionala se imbina, in cazul tau, cu dorinta de autonomie. Ceea ce este posibil, in cazul in care esti expert in domeniul tau si stii sa te impui la locul de munca.

Scorul principal este A
Pachetul salarial are intotdeauna ultimul cuvant
Alegerea secundara este:
T. Ai ambitii materiale, este cert, dar nu in orice conditii. Trebuie sa lucrezi intr-un domeniu care iti place. Exista riscul dezamagirii de fiecare data cand vei sacrifica locul actual de munca in favoarea banilor, sau invers.
R. Vrei banii si responsabilitatile. Atentie in lucrul cu oamenii: nu toata lumea gandeste la fel ca tine.
S. Iti doresti bani si confortul dat de un loc de munca stabil. Pentru acestea, trebuie munca, talent, compatibilitate cu valorile companiei.
E. Vointa de a castiga mai bine este o motivatie pentru a iti imbunatati permanent cunostintele. Acest gen de persoana este intotdeauna apreciata de angajator. Nu neglija responsabilitatile tale curente si obiectivele firmei.
I. Iti este dificil sa gasesti intr-un mediu profesional atat satisfactii materiale cat si independenta. Trebuie sa iti asumi mereu riscuri.

Si fiindca e bine sa fii sigur ca testul ti-a oferit raspunsul corect, uite iti mai ofera inca o posibilitate prin care tu poti sa verifici facand inca un test:
http://testeazate.com/tests/ce-profesie-ti-se-potriveste?user_id=10&sub_id=0

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: