Fii deosebit !

Putin Osho

Nu exista ratare in viata. Depinde numai cum iei lucrurile. Daca doresti prea mult – vrei sa ajungi prea sus, si nu poti – atunci esti frustrat si ai senzatia de esec. Daca insa nu doresti nimic si esti pe deplin multumit, oricum ai fi, viata este o victorie clipa de clipa.

_________________________________

Este necesara numai putina atentie pentru a vedea: viata este – cu adevarat – un urias hohot de ras. Cei care devin tacuti si fericiti se alatura acestui hohot de ras. Mesajul meu este rasul. Nu va cer sa va rugati, va cer sa gasiti momente, situatii, in care sa puteti rade din toata inima. Rasul va deschide o mie si unul de trandafiri in interiorul tau.

_________________________________

Natura nu este angoasa, ci beatitudine. Ea nu este anxietate, nefericire, suferinta. Ea este iubire si bucurie. Este o permanenta celebrare. Ne tragem din aceasta natura, suntem o parte a ei si mostenim calitatile ei in constiinta noastra.

_______________________________________________________________________________________________________

Daca nu poti rade, vei rata multe lucruri in viata, vei pierde multe mistere. Rasul te transforma intr-un copil inocent, rasul te uneste cu existenta – cu oceanul involburat, cu stelele si tacerea.

_______________________________________________________________________________________________________

A fi viu inseamna a avea simtul umorului, a avea o profunda calitate de a iubi si de a te juca in voie. Sunt absolut impotriva oricaror atitudini negative in privinta vietii, iar respectul acordat Divinului a reprezentat intotdeauna o negare a vietii. Pentru a transforma acest respect in ceva pozitiv trebuie sa i se adauge neaparat calitatea jocului, simtul umorului si iubirea. Respectul fata de viata este singurul fel de respect care poate fi aratat Divinului, deoarece nimic nu este mai divin decit viata insasi.

_______________________________________________________________________________________________________

Pentru o viata mai transparenta, pentru o viata mai ludica, trebuie sa fii mai flexibil. Trebuie sa iti amintesti ca libertatea este cea mai inalta valoare, iar daca iubirea nu iti daruieste libertate, atunci nu este cu adevarat iubire. Libertatea este criteriul. Tot ceea ce iti daruieste libertate este bun, si tot ceea ce iti distruge libertatea este rau. Daca poti sa retii acest mic criteriu, viata ta va incepe sa se aseze, incetul cu incetul, pe fagasul cel bun, in toate domeniile – relatiile tale, meditatia ta, creativitatea ta, tot ceea ce esti tu.

_______________________________________________________________________________________________________

Aminteste-ti in permanenta sa nu faci niciodata compromisuri. Compromisul nu isi gaseste nici un loc in viziunea mea. Puteti intilni multi oameni nefericiti, datorita faptului ca au facut intotdeauna compromisuri, iar acum nu pot sa isi ierte acest lucru. Ei stiu ca ar fi trebuit sa indrazneasca, insa s-au dovedit a fi lasi. Ei si-au pierdut respectul de sine, s-au devalorizat in propriii lor ochi. Acesta este rezulatul compromisurilor. De ce trebuie sa facem compromisuri? Traiti, in aceasta mica viata, cit mai total posibil. Nu va fie teama sa mergeti pina la capat. Nu puteti fi mai mult decit totali – aceasta este ultima linie. Si nu faceti nici un compromis. Intreaga minte va pleda in favoarea unui compromis, deoarece asa am fost crescuti, acesta este modul in care am fost conditionati. „Compromis” este unul dintre cele mai urite cuvinte ale limbii. El inseamna „eu pun o jumatate, tu pui cealalta jumatate; eu ma ocup de o jumatate, tu de cealalta.” Oare de ce? Atunci cind totul se afla la dispozitia ta, atunci cind poti sa alegi daca sa maninci prajitura sau sa o pastrezi, de ce sa faci un compromis? Iti trebuie doar putin curaj, putina indrazneala, insa numai la inceput. Odata ce ai experimentat frumusetea faptului de a nu face compromisuri, odata ce ai experimentat demnitatea, integritatea si individualitatea care rezulta din acestea, simti pentru prima data ca ai radacini, ca viata ta se desfasoara dintr-un centru care este doar al tau.

_______________________________________________________________________________________________________

In miinile tale se gaseste doar o singura clipa – cea autentica. Iar ea nu se mai intoarce vreodata. Fie o traiesti, fie o lasi netraita.

________________________________________________________________________________________________________

Interiorul si exteriorul sunt parti ale uneia si aceleiasi realitati. Mai intii trebuie sa purifici exteriorul, care a fost deformat de secole intregi. Din fericire nimeni nu poate distruge realitatea ta interioara; nimeni nu poate intra acolo, cu exceptia ta. Nu poti sa-ti inviti acolo nici macar iubita sau prietenul. Cu exceptia ta, nu poti lua pe nimeni acolo. Este bine ca se intimpla asa, altfel totul ar fi fost distrus si orice revenire ar fi fost imposibila. Doar partea exterioara este acoperita de mizerii de tot felul; putina intelegere te poate elibera de ea. Insa aceasta este o parte esentiala – cea negativa: a-ti da seama ca falsul este fals, caci in clipa in care stii ca falsul este fals, el dispare de la sine. Si dupa aceea, calatoria interioara este foarte usoara, foarte simpla.

_______________________________________________________________________________________________________

Omul este plin daca este in armonie cu universul. Daca nu este in armonie cu universul, atunci este gol, in intregime gol; iar din aceasta stare de gol se naste dorinta de a poseda. Aceasta dorinta de a poseda poate fi umpluta cu bani, cu locuinte, cu mobila, cu prieteni, cu orice, deoarece nu poti sa traiesti in acest gol. Este ingrozitor. Este o viata de fantoma. Daca esti gol si inlauntrul tau, este imposibil sa traiesti. Pentru a avea senzatia ca interiorul tau este plin exista numai doua cai. Fie intri in deplina armonie cu universul… te umpli cu tot ceea ce este, cu toate florile si cu toate stelele. Aceasta este adevarata implinire. Insa daca nu faci acest lucru, si milioane de oameni nu il fac, atunci singura cale este de a te umple cu tot felul de reziduuri. Dorinta de a poseda inseamna ca simti pur si simplu o stare de gol, pe care vrei sa o umpli cu orice, indiferent care ar fi respectivul lucru. Odata ce intelegi acest lucru, dorinta de a poseda dispare. Atunci apare dorinta de a intra in comuniune cu tot ceea ce este, astfel incat tot acest gol interior sa dispara.

Prin nastere nu ti s-a dat totul. Prin nastere ti s-a daruit doar ceea ce iti este necesar pentru a supravietui; tot restul e sub forma de samanta. Daca esti interesat in evolutia constiintei tale pana pe cea mai inalta culme, atunci depinde de tine. Natura te inzestreaza numai pentru supravietuire – nu si pentru traire, bucurie, tacere, extaz, iubire. Natura se descurca numai cu instinctul – ce nevoie mai este de iubire? De ce sa creeze complicatii? Iubirea va trebui sa o gasesti, constiinta va trebui sa o cultivi. Va trebui sa te transformi intr-un gradinar al propriei tale fiinte – fiinta ta este gradina ta.

_______________________________________________________________________________________________________

Priviti existenta, cu intreaga ei abundenta. De ce este nevoie de atit de multe flori in intreaga lume? Trandafirii ar fi fost suficienti. Existenta este, insa, abundenta – milioane si milioane de pasari, milioane de animale, totul exista din abundenta. Natura nu este ascetica, ea danseaza pretutindeni: in valurile oceanului, in zborul pasarilor. Ea canta peste tot – in vantul care trece prin ramurile pinilor, in ciripitul pasarilor… De ce este nevoie de milioane de sisteme solare, fiecare sistem avand milioane de stele? Nu pare sa existe nici un motiv care sa justifice existenta lor, in afara faptului ca aceasta abundenta este in insasi firea existentei, aceasta bogatie este insasi esenta ei; existenta nu crede in saracie.

______________________________________________________________________________________________________

Exista un singur fel de rugaciune: acela de a trai plin de recunostinta fata de intreaga existenta. Existenta ti-a dat o ocazie pe care nu ai cerut-o niciodata, pe care nu ai meritat-o niciodata, si pe care totusi o ai. Si ai inflorit in mii de flori, lasind in urma un parfum al gratitudinii.

A fi lipsit de casa inseamna a fi liber, este pura libertate. Inseamna ca nu exista nici un atasament, nici o obsesie fata de ceva din afara voastra, inseamna ca nu aveti nevoie de caldura unui camin exterior, caldura este in interiorul vostru. Sursa de caldura este in voi insiva, si nu mai aveti nevoie de cea exterioara. Prin urmare, ori de cite ori esti fara casa, esti, in mod paradoxal, acasa.

Oamenii autoritari sunt cei care sufera de un complex de inferioritate. Pentru a-si ascunde inferioritatea, ei incearca sa-si impuna o falsa superioritate. Ei vor sa arate ca sunt cineva, vor sa demonstreze ca propriul lor cuvant este singurul adevar si singura litera de lege. In strafundurile lor insa sunt fiinte mult inferioare.

Atunci cand simti existenta in mod imediat, fara nici un intermediar, fara o minte imprumutata, traiesti o experienta care te transforma, care te ilumineaza, care te trezeste, care te ridica pe cea mai inalta culme a constiintei. Nu exista implinire mai mare. Nu exista multumire mai mare. Nu exista relaxare mai profunda. Ai ajuns acasa. Viata devine o bucurie pura, un cantec, un dans, o celebrare, si aceasta este ceea ce numesc eu viata religioasa.

Sa nu te gindesti niciodata ca trebuie sa te indrepti catre ceva anume. Gindeste-te ca trebuie sa te transformi pe tine insuti aici. „Acolo” nu este decit o viclenie a mintii, care incearca sa te pacaleasca. Mintea te face sa fii interesat de lucruri aflate departe, altundeva, astfel incat sa te indeparteze de ceea ce este aici. Iar cind atentia ta este „aici”, ea este „acolo”. Si nu poti fi niciodata acolo. Trecind de ici-colo te vei obisnui sa privesti intotdeauna in alta parte, astfel incit, oriunde ai ajunge, acel lucru nu se va mai afla in centrul atentiei tale; tinta ta se va indrepta spre altceva. In India exista o veche zicala: „Diya tale andhera” / „Spatiul aflat sub lampa este intunecat”. Lampa isi raspindeste lumina peste tot in spatiu, dar chiar sub ea este intuneric. La fel se intimpla si cu fiinta umana. Poti sa vezi totul, sa privesti peste tot in jur, insa nu esti capabil sa vezi unde esti, cine esti. Anuleaza deci toate biletele pe care le-ai rezervat! Nu trebuie sa mergi niciunde, simplul fapt de a te afla aici este pura beatitudine. Inchide ochii pentru a vedea realitatea lui „aici”. „Atunci” si „acolo” sunt pure fictiuni. „Aici” si „acum” sunt singurele realitati.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: