Gandirea distorsionata si efectele pe care le produce-partea a patra

Bine ai revenit pe caleaspretine

Fiecare copil, fiecare adolescent sau adult, intr-un fel sau altul este un explorator si e normal sa fie asa fiindca altfel n-ar exista evolutie. Fiecare persoana are nevoie stringenta de recunoastere, de integrare si de comunicare. Parintii, membrii familiei si nu numai, adesea nesocotesc acest aspect nebagand adesea in seama cerintele de altfel firesti si normale ale celorlalti. Este adevarat ca traim intr-o lume in care timpul este dramuit, omul adesea ajungand seara acasa obosit si plin de resentimente adunate de pe la munca si cumparaturi, dar asta nu inseamna ca e bine sa ne neglijam unii pe altii. Cand un copil sau chiar si un adult aude adesea atunci cand pune o intrebare “Lasa-ma in pace ca nu am timp acum de tine” sau cand isi exprima preferintele “ Taci din gura si fa ce ti-am zis” sau “ Lasa mofturile si manaca ce ti-am pus in farfurie” ori “ Nu mai avea si tu atatea pretentii, treci si te imbraca cu ce ti-am spus” sau “Imbecilule, prostule, iarasi m-ai facut de rusine la scoala” sau ” Taci din gura ca n-am chef sa te ascult ” iar celalalt chiar daca incearca sa isi comunice descoperirile este supus la tacere spunandu-i-se ca vorbeste doar prostii, sau in mediu familiar, scolar sau in oricare alt mediu i se repeta prea des sa taca din gura, mai mult ca sigur ca in timp va dezvolta un blocaj care se mai numeste si:

6) Pierdere de energie

Unei astfel de persoane i se “scurge” din aura cantitati mai mari sau mai mici de energie in special la nivelul membrelor. Acest fenomen auric se produce cel mai adesea in mod inconstient, cel in cauza reducandu-si fluxul energetic din membre pana la nivelul la care nu va mai avea puterea sau vointa sa raspunda in mod fizic, prin gesturi necesare si firesti la anumite experiente sau stimuli din mediul inconjurator. Fiindca o astfel de fiinta a fost foarte des supusa la tacere, spunandu-i-se ca nu este de folos sau ca cei din jur nu sunt dispusi sa il asculte, va intra intr-o stare “strategica” a pasivitatii considerand ca n-are rost sa se mai exprime din moment ce ceilati tot nu il asculta sau doar il ataca ori condamna, sau il umilesc pentru cele spuse. E bine sa inteleaga cei ce isi stopeaza semenii sa se exprime, ca fara sa isi dea seama, pot sa isi faca mult rau si lor si celorlalti, stopand sufletul care in definitiv este unul colectiv, din evolutie. Ideea unei uniuni este comunicarea si cooperarea si nicidecum impunerea, posesivitatea, fortarea sau stagnarea. Doar printr-un dialog sincer si deschis pot oamenii sa construiasca lucruri marete, fiindca fiecare protagonist intr-un fel sau altul, isi poate aduce aportul la intreg. Daca te uiti cu atentie in jur, poti vedea ca unii se afla aici sa promulge idei noi. Altii sa isi indrepte cuvintele spre energizare, altii spre zidire, altii spre unificare, rezonanta ori vindecare etc., ca atare, intelegand asta, iti va fi foarte usor sa intelegi, ca fiecare personaj este important in schema colectiva, fiindca fiecare in parte, poate suplimenta un program benefic, cu un aport de energie mai mult decat necesar, in acest caz, omul avand sansa sa renunte la celelalte programe care promulga lupta, calcarea in picioare al celorlalti, manipularea etc., fiindca de ce altceva ar alege oamenii programe aditionale daca nu pentru simplu fapt ca aportul lor a fost nesocotit?  Gandeste-te! Ce va face un om care sistematic este eliminat din schema? Se va aduna cu persoane aidoma lui, impunandu-si punctul de vedere prin pumni, tipete, injuraturi, minciuni, manipulare etc. sau se va retrage din programele colective, izolandu-se de ceilalti semeni, nefiindu-ti de nici un folos nici tie, nici celorlalti si nici lui insusi.

In genere, o persoana care e stopata sa se exprime deschis, va avea tendinta  sa lase energia acumulata sa se scurga prin membre ca astfel sa scape de starea de tensiune aflata in interior. Acest lucru in timp poate duce la blocaj afectiv, fiindca persoanei in cauza ii va fi greu sa se deschida fata de alti semeni, socotind ca si de ar incerca sa o faca, e inutil sa se zbata fiindca oricum nu este acceptat. In relatia dintre doua persoane sau mai multe, energia ar trebui sa curga in mod firesc, fiecare persoana in parte intelegand ca si ceilati sunt importanti, ca si ceilati pot sa isi aduca aportul la binele comun, ca si de la ceilati cu siguranta ca putem invata lucruri folositoare. A spune cuiva “Taci din gura” sau „Lasa-ma ca nu am chef sa te ascult” ori” Nu vezi ca vorbesti numai prostii?” sau” Ia nu mai vorbi de ale tale, crezi ca cei din jur sunt prosti? Crezi ca doar tu le stii pe toate?” etc. denota lipsa de maturitate si egocentrism, fiindca limbajul in lume a fost creat ca sa comunicam, sa indreptam in acest fel energia spre sustinerea unor programe forme gand care sa ne sprijine intr-un bine comun si nicidecum sa ne baram evolutia noua insine si unii la altii. Asta s-a uitat sa ni se spuna, cum ca fiecare cuvant rostit, de fapt e un spor de energie care e indreptat spre a sustine un anume program. De aceea, e bine sa stim pe cine dorim sa slujim, ce programe alegem sa experimentam si cu cine dorim sa ne insotim, fiindca in modul in care alegem sa comunicam, noi ne atragem in viata viitorii tovarasi.

Daca esti o persoana care a inteles multe lucruri care tin de evolutie, ai putut pana acum sa iti dai seama ca universul in mod continuu ne comunica lucruri mai mult decat folositoare, care tin de cerintele momentului prezent. Daca suntem atenti la ceea ce cei din jur vor sa ne spuna, o sa observam ca acele cuvinte rostite sunt de fapt raspunsuri pe care noi intr-un fel sau altul le-am cerut universului si carora le-a sosit timpul sa fie rezolvate si incheiate sau dezvoltate ori transformate. De fapt, prin cei din jur, universul mereu ne ofera sprijin si sanse de rezolvare, putand duce mai apoi o viata cu mult mai bogata si mai fericita. Din pacate oamenii nu mai vor sa aibe timp sa ii asculte si pe altii, sau daca o fac, o fac intr-un mod superficial, ori cerand de la ceilalti sa le vorbeasca dupa propriile lor credinte si inchipuiri, nefiind in acest caz deschisi la invaturile care exista in cuvintele rostite, invataturi care pot de multe ori aduce sporuri de energie benefica, acel spor care ii poate ajuta sa treaca peste o etapa dureroasa sau un hop mai important. Am observat ca sunt multe persoane care se plang de soarta iar daca universul le trimite in cale pe cineva care sa le arate si un altfel de drum, acestia riposteaza vehement, preferand sa duca conversatia in maniere de ei stiute, chiar daca acel mod de a conversa sau actiona le-a adus in viata stopaje diverse. Eu una consider ca ar fi bine sa ascultam cu atentie ce doresc sa ne comunice si acele personae de care fugim, fiindca  insasi faptul ca nu doresti sa asculti pe cineva, iti demonstreaza ca in acel sector exista un blocaj pe care universul intr-un fel sau altul ti-l cere sa ti-l vindeci si daca refuzi sa faci asta cu o anume persoana, universul sigur iti va trimite in viata o alta, care adesea se va comporta mai dur si mai impunator decat chiar tu insuti te-ai comportat cu cel pe care l-ai stopat sa vorbeasca, mesajul universului de data asta fiind aidoma unui tipat, vroind sa te atentioneze in mod forte serios ca e timpul sa iti schimbi atitudinea si modul de comportament. In astfel de cazuri, e mai bine sa ceri ajutor de la supraconstiinta, rugand-o sa te ajute sa vezi mai limpede situatia in care te afli si noua directie pe care ar fi bine sa o iei. Se stie deja ca fiecare cuvant este energie si ca mai ales cuvintele pozitive, spirituale, inaltatoare, pot sa ajute la curatarea si la cresterea frecventei aurice, deblocand parti ale fiintei care au fost incarcate cu distorsiuni create dintr-o gandire si valori gresit intelese.

O atitudine de tip; STOP, n-am chef sa aud ce-mi spui, imi aminteste de acele persoane care in momente de restriste alearga la preoti, ” vrajitori ” sau vindecatori ca sa fie izbaviti de necaz. Daca cei la care au apelat incep sa le vorbeasca despre o noua directie, incep sa se foiasca, sa se gandeasca la altceva, sa se disocieze de situatia prezenta, sa “isi astupe urechile” incercand printr-o atare atitudine sa spuna “Ia mai taci din gura, ca eu nu am venit aici sa iti ascult palavrageala” considerand ca de fapt ei au nevoie de altceva, daca se poate  sa faca altul in locul lor, fiind dispusi sa plateasca pentru asta, dar in nici intr-un caz sa munceasca ei insisi pentru propria lor transformare. O astfel de abordare este profund gresita, fiindca nu numai ca nu isi vor rezolva problemele, dar pot pierde si sansa majora de a creste prin intelegere si deschidere. Daca preotul sau videcatorul cunoaste aceste aspecte psihologice si ar trebui sa le cunoasca, atunci nu va intra in joc, ramanand ferm convins ca este important in schema si chiar daca va duce discutia verbala spre final, va continua sa ofere iubire si sprijin celui aflat in fata lui, de data asta intr-un mod subtil, purtand un alt fel de dialog cu sufletul acestuia, dialog in care ii va expune acelui suflet recalcintrant corecta abordare, discutia purtandu-se de data asta pe o alta frecventa a fiintei, care poate fi constiinta sau supraconstiinta, frecventa care este net superioara celui subconstient, egotic si iluzoriu in care respectivul suflet s-a pierdut.

Fiecare dintre noi avem dreptul sa ne exprimam liber opiniile, trairile, experientele si cunostintele. Egal care sunt aceste opinii sau cunostinte, si tu esti important in schema, iar tot ce ai de facut este sa inveti sa comunici asertiv. Daca traiesti intr-un mediu in care esti stopat/a sa te exprimi liber, fa-o in scris sau intr-un mod creativ. Lasa ca de cei ce te stopeaza sa se ocupe universul. Tu iarta-i si ofera-le iubirea ta neconditionata.

Jurnalul s-a invenatat pentru cei ce nu au fost lasati sa se exprime. Nu intamplator au tinut jurnal indeosebi adolescentele, fiindca acolo puteau sa exprime tot ceea ce simteau si nu puteau din varii motive spune, iar asta le-a ajutat sa creasca si sa se dezvolte frumos, sa ajunga la anumite intelegeri, sa li se limpezeasca multe. Poti si tu sa iti tii un jurnal sau sa iti deschizi un blog unde sa scrii doar pentru tine sau chiar si pentru altii. Iar mai apoi, ai vazut ce fac copiii cand parintii nu au timp pentru ei? Isi iau jucariile si incep sa poarte un dialog imaginar cu acele personaje care cred ei ca sunt dispuse sa ii asculte. Indiferent care va fi alegerea ta, e bine sa stii ca esti important/a si ca merita sa vorbesti deschis cu semenii tai, iar pe cei care nu te asculta nu merita sa porti ranchiuna si nici sa te simti nesemnificativ/a datorita lor. In loc sa lasi sa ti se scurga energia fara rost, mai bine indreapt-o plin/a de curaj spre ceva creativ. In scurt timp ai sa vezi ca vei avea mai multi admiratori decat ai crezut si vei reusi prin asta sa intelegi, ca tu chiar esti in masura sa exprimi lucruri de valoare daca scapi de vechea ta credinta cum ca degeaba vorbesti ca oricum nimeni nu te asculta. Ba da, te vor asculta multi, te vor asculta exact cei ce te vor vedea ca o valoare, cei ce te vor vedea ca fiinta deosebita care de fapt tu esti, iar pentru acestia merita sa iesi la suprafata, merita sa te deschizi si sa iti oferi talentele si cunostintele in modul ales de tine. Si inca ceva important, invata sa te apreciezi singur/a, invata sa iti oferi tu ceea ce iti doresti, sa fii cat mai indepent/a de ceilati, fiindca oricat de mult ne-ar iubi sau respecta cei alaturi de care traim, de multe ori sunt si ei potopiti de evenimente. Nu este usor sa fii si la munca apt, sa ai resurse si pentru familie, sa te descurci si cu darile, cumparaturile si toate celelalte. De multe ori mintea celor din jur este focalizata spre supravietuire, restul fiintei nefiind hranita, ajung sa cada energetic destul de rapid, vadind o acuta stare de oboseala, iar in acest caz, au tendinta sa isi decupleze mintea in mod automat nemaiputand sa se focalizeze si pe ceea ce tu vorbesti. Iar daca vezi ca exista in viata ta personae carora putin le pasa de credintele si valorile tale, cauta sprijin si auditoriu in alta parte, intrand intr-un grup de prieteni unde vei invata sa te exprimi liber si fara frica, fiind acceptat ca Cine esti si ascultat ca Ce gandesti.

Poate ca iti este greu sa ai incredere intr-un prieten sau o prietena. Daca te afli intr-o atare situatie, e bine sa stii ca exista persoane calificate special pentru asa ceva, pe care le poti alege din orasul in care locuiesti sau daca ai o anume preferinta, cel ales traind in alta parte, poti cu acesta la o adica conlucra si pe internet.

Iar mai apoi, cand doresti sa iti creezi o relatie mai serioasa, sa iti intemeiezi o familie, fii foarte atent/a daca comunicarea dintre tine si persoana aleasa este cu adevarat deschisa, fiindca e foarte important ca intr-un cuplu cei doi parteneri sa comunice in mod deschis. Noi aici ne aflam in evolutie. Sunt multe lucruri pe care inca nu le stim, la care cautam raspunsuri si universul ne raspunde la intrebarile puse de noi, adesea prin altii,  iar noi, reactionam la acesti stimuli externi atragand sau respingand persoane, iar rezultatul acestor alegeri in genere apar, ca sa ne ofere un imbold pretios spre a schimba ceva pe calea pe care ne miscam. Posibil ca partenerul sau partenera ta sa iti vorbeasca despre ceva ce nici tu nu stii, sau sa ii vorbesti tu despre ceva ce nu stie, si atunci apare imboldul de recul in care cel/cea de langa tine vrea sa ascunda aceasta nestiinta si riposteaza cu TACI, sau exista o rana in interiorul acelei persoane si ii este greu sa se implice in acel subiect, dar cu toate acestea, cel mai bine este sa ne pastram deschisi, sa stam fata in fata cu toate implicarile pe care le aduc subiectele discutate, iar daca nu stim ceva, sa cautam raspunsuri impreuna, sau daca e vorba de o rana, in momentul in care este adusa la suprafata, sa vorbim deschis despre acea durere, ascultand mai apoi tot cu totala deschidere si raspunsul care ni se da, putand ca in final, prin cooperare si intelegere, sa vindecam acea emotie disturbanta care provoaca rana respectiva. Atelierele de dezvoltare din SUA folosesc foarte mult aceasta metoda, oamenii invatand sa vorbeasca liber despre toate problemele cu care se confrunta iar mai apoi impreuna, sa caute rezolvari. Asta este secretul vindecarii lor. Noua inca ne este frica sa vorbim despre asa zisele secrete ale noastre ca nu cumva sa fim condamnati sau barfiti, asa cum ne este greu sa ascultam si parerea altora, ca nu cumva sa fim considerati prosti sau naivi. Oricum, oamenii ignoranti vor gasi ei motive ca sa ne condamne pentru cate ceva si de vorbim si de nu vorbim. Cred ca ai observat deja asta. Asa ca, e mai bine sa cautam raspunsuri si sa ne recunoastem limitele, decat sa ne incarcam de venim si energii disturbante, tinand tensiunile in noi pana cand ne imbolnavim si ne transformam viata in calvar. Noi nu suntem atoatestiutori dar nici fara valoare, fiecare dintre noi, aflandu-ne aici, ca sa ne oferim intelepciunea si celorlati, fiindca fiecare dintre noi, am traversat experiente diferite de viata si de aici si multitudinea de credinte si valori existente.

Un om care cunoaste importanta experiementelor nu te va ataca, in schimb o persoana cu stima de sine scazuta o va face. Am vazut multe persoane care cunosteau intelectiv multe lucruri dar cand sa le puna in practica se pierdeau. Exact aceste persoane ataca cel mai des, cautand in mod constant sa se afle in centrul atentiei, dar daca se poate nefacand mare lucru in acest sens, folosindu-se in acest scop de altii, fiind dependenti de cunostintele, banii, puterea si/sau reputatia altora, traind mereu in propriile lor tensiuni interioare, in umbra celorlalti, dar mintindu-se ca se afla pe podium, fiindu-le frica sa nu fie descoperiti si devalorizati, in acest fel platind pretul propriilor alegeri. Universul nu are nevoie de cunoastere intelectiva ci de cunoastere transpusa in practica. Asta inseamna sa fii un om experimentat, sa practici neancetat lucrurile nou asimilate, acele lucruri spre care te duce Legenda ta personala, Vocea sufletului tau, care se schimba periodic tocmai ca sa poti vedea ce rezultate deriva si dintr-o cunoastere diferita de cea asimilata de tine pana atunci.

In incheiere, te sfatuiesc ca de azi incolo sa ai curajul sa te deschizi, nemaipasandu-ti de cine ce crede despre tine, fiind ferm ancorat in credinta ca tu chiar esti o valoare exact asa cum esti, indiferent daca unii vor refuza sa te vada si sa te accepte ca o valoare, lasand si pe altii sa se deschida pe langa tine, fara a pretinde de la semenii tai doar ceea ce tu iti doresti, uitand sa tii seama si de cerintele acestora, stiind ca asa cum tu iti doresti sa fii vazut ca o valoare, la fel isi doresc si ei, si asa cum tu iti doresti sa te exprimi ca tine, asa isi doresc si ei. O atare atitudine te vei ajuta si pe tine si pe ceilati, putand mai apoi sa urcati impreuna la un alt nivel, iar mai apoi la un altul…si tot asa…

Cu drag Ramona

Anunțuri

2 răspunsuri

  1. Sunt foarte interesante aceste articole! Multumesc si abia astept sa citescin continuare despre gandirea distorsionata. Simt cum se face lumina, parca este totul mai clar. Inca o data, multumesc fiindca impartasesti cu noi aceste informatii!

    1. Seria asta de materiale banuiesc ca va fi ceva mai extinsa decat celelalte, fiindca domeniul este cu mult mai vast si doresc ca fiecare sa inteleaga cat mai bine fiecare aspect. Daca exista intrebari sau lucruri neantelese, raspund cu placere la intrebari. Asta este valabil pentru fiecare material in parte. De asemeni ii invit pe cei ce stiu si alte aspecte sa complecteze cele ce le-am scris ca astfel sa fim de ajutor tuturor acelora care doresc sa isi schimbe viata in bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: