Un nou tip de lanţ uman: nişte necunoscuţi lasă cadouri în spaţii publice din Timisoara

Ideea a luat amploare, cadourile fiind mici atenţii pe care şi le permite oricine şi care au scopul de a produce un zâmbet: o cafea, câteva banane, o ciocolată sau un tricou. Cadourile sunt însoţite de un bileţel: „Cu drag, pentru cine are nevoie”

În Statele Unite, acum câțiva ani a apărut un curent social aparte: persoane care au rămas în anonimat au început să lase mici ”cadouri” în comunitate.
Mărunțiș în cabina telefonului pubic, o umbrelă în stația de autobuz pe timp de ploaie, cafea plătită în avans pentru următorul client. Niște timișoreni au adaptat trendul și, de câteva luni, le îndulcesc viața concitadinilor lor ori le lasă obiecte folositoare.

„Cu mult drag, pentru cine are nevoie”

Pentru că țin la anonimat însă vor să își facă gesturile cunoscute, găsind astfel noi adepți, își spun Asociația Look Inside. Totul a început în noiembrie.
O pereche de cizme noi de piele și o pereche de jeans de firmă au fost lăsate în zone circulate din Timișoara cu câte un bilețel pe ele. „Cu mult drag pentru oricine are nevoie”. Biletul avea și un post–scriptum: „Ajută și tu pe cineva fără să ceri nimic în schimb”. Cadourile lăsate prin oraș au continuat să apară: o carte bună într-un tramvai, o ciocolată într-o cabină de telefon public, câteva banane, un fir de bambus ornamental, o pungă cu detergent și așa mai departe. Fiecare gest a fost fotografiat și pus pe Facebook, pe profilul asociației. Vestea s-a dus repede și alți timișoreni au început să contribuie la campanie.

O cutie cu bomboane lăsată pe o bancă

Ileana Garconiță a făcut zilele acestea primul ei gest „dulce”. A lăsat, cu bilețel, o cutie de praline de ciocolată, în Piața Unirii. „Cu drag, unui om care are nevoie de un mic imbold dulce”, a scris tânăra pe un bilețel lipit de cutia cu bomboane. A ochit un loc vizibil pe mobilierul urban din zonă și și-a lăsat darul.
Ceva mai încolo, a pus și un pliculeț de cafea instant, pentru un timișorean dornic de energie în pauza de masă.
Tânăra povestește că a observat pe rețelele sociale campania de bunătate pornită în orașul de pe Bega și s-a gândit să continue gesturile gratuite, fără să îi cunoască pe iniţiatori. „Am văzut pe Facebook fotografii cu mici cadouri lăsate pe stradă și mi-a plăcut foarte mult ideea. Este un gest foarte frumos de trezire a simţului cetățenesc. E acțiune. Și mai e ceva: un gest care aduce un zâmbet. Acum două zile am văzut acest lucru și am decis imediat să continui”, a declarant Ileana Garconiță, o tânără de 34 de ani care lucrează în consultanță.

Ideea unor tineri care vor o lume mai umană

Pe Facebook, Asociația Look Inside are peste 1.400 de prieteni. Tot aici este promovată campania „un om dă mai departe”. „Ne-am gândit să dăm drumul unei roți a binelui în Timișoara. Proiectul nostru e simplu și din suflet. Luați o eșarfă, o carte, un borcan de gem, o pernă, orice, absolut orice aveți și doriți să dați mai departe, scrie-ți un bilet: „ Din suflet, pentru oricine are nevoie.. Cu drag,…un OM ! PS: ajută și tu pe cineva fără să ceri nimic în schimb” – este mesajul transmis.
Cei care au avut ideea sunt 14 tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Unii studenți, alții au joburi deja, dar toţi vor să trăiască într-o lume mai umană, spun ei. „Încercăm să îi facem pe oameni conștienți că pot avea compasiune fără să piardă nimic, să îi facem conștienți de umanitatea lor. Sunt lucruri simple, care vin din suflet”, explică Vincențiu Rădoi, 28 de ani, inginer IT la o multinațională.

Citiţi mai mult: > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-nou-tip-de-lant-uman-niste-necunoscuti-lasa-cadouri-in-spatii-publice-din-timisoara-9645.html#ixzz1lPC62Ssd

Like This!

Anunțuri

4 răspunsuri

  1. Draguta ideia Asociației Look Inside de a da drumul unei roți a binelui sub campania „un om dă mai departe”. In Bucuresti si banuiesc ca in toata tara in marile lanturi de magazine gen Mega Image, Careffour si altele .. sunt cosuri in care fiecare .. daca doreste evident .. pune cate un produs .. iar cei care o fac categoric ca o fac „Cu mult drag, pentru cine are nevoie”.

    1. Da, dar acele cutii sunt oarecum prestabilite inca de dinainte de a avea un anume scop, pe cand daca tu singur alegi locul si produsul, apare parca senzatia de aventura, starea interioara resimtita fiind cu totul alta. E ca si cum esti copil si incerci sa explorezi ceva nou. Incepi o actiune a carei locatie inca nu o stii si nici ce va deriva din ea. Alegi darul, pe drum simti immboldul sa il pui undeva anume si nici tu nu stii cu precizie de ce exact in acel loc, apoi de esti curios si te retragi undeva in umbra vezi cum trec pe langa dar un numar de persoane care fiecare in parte are o anume reactie in functie de starile intrerioare avute, iar in final universul il trimite exact dar exact pe cel pe care l-a desemnta sa primeasca acel dar. Cred ca in asta si consta frumusetea gestului, in faptul ca lasi universul sa te surprinda.

  2. Magalena Cherlea | Răspunde

    Multumesc pentru mesajele minunate !DOAMNE AJUTA!

    1. multumesc si eu pentru cuvintele tale frumoase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: