Daca iti doresti relatii fericite, trebuie sa inveti sa fii tu insuti schimbarea, sa fii un adevarat deschizator de drum. Indrazneste!

Bine ai revenit pe caleaspretine

De ani de zile ti s-a spus de ce NU esti in stare. De ani de zile ai fost infricat, stopat si indoctrinat ca esti limitat, slab si fara  importanta, ca ai venit in acest corp ca sa suferi, sa treci peste probe dureroase, sa crezi ca alte solutii mai optime sunt prea putin existente, ca asa e lumea de cand e si ca fiecare generatie a trait la fel. Aceste afirmatii contradictorii felului tau natural de a fi, au lasat in fiinta ta urme care au creat un corp al durerii, baza caruia sunt tiparele distorsionante, patternuri pline de frici si resentimente, carate de altii pe spatele lor si aruncate mai apoi si pe spatele tau, adesea devenind o povara de nesuportat. Este timpul sa afli ca tu poti. Este timpul sa te vindeci. Este timpul sa afli ca in lume exista o multime de semeni de ai tai care au crezut ca pot, care au fost sprijiniti in acest sens, reusind sa aibe in timp realizari in domenii in care nici bunicii si nici parintii tai nici macar n-au visat ca ar putea exista. Tu te afli aici sa faci aceasta schimbare de mentalitate. Acesta este rolul pe care ti l-ai ales inca inainte de a te naste. Vorbindu-ti despre toate acestea, imi amintesc de cuvintele Virginiei Satir, cea care a creat una dintre metodele cele mai complexe care tin de terapia familiara si care mai apoi a fost preluata si de catre Richard Bandler si John Grinder cei ce au fondat pshilogia pozitiva, cunoascuta mai apoi sub denumirea de NLP, cuvinte care merita sa fie amintite, eu una considerandu-le adevarate cuvinte aurite, de-a dreptul profetice, care incet, incet incep sa se implineasca :

“ Stim ca exista metode mai bune de relationare cu propria persoana si cu cei din jur. Mai ramane sa le si aplicam. Si fiecare dintre noi care aplicam aceste metode contribuie la crearea unei lumi mai puternice si mai pozitive pentru noi toti.

Fiecare dintre noi poate produce o schimbare; e nevoie de fiecare dintre noi. Schimbarea pe care o putem produce incepe in momentul in care avem o inalta stima de sine….Experientele pe care le vom trai pe acest drum ne vor ajuta sa gasim moduri creative de a ne intelege intre noi, de a ne ingriji de propria persoana dar si de ceilalti, de a le da copiilor nostri o baza solida pe care sa creasca puternici si complecti.

Este important de a intelege ca energia pe care o folosim pentru a ne lupta cu noi insine si cu ceilati duce la scaderea si pierderea energiei pe care am putea-o folosi pentru descoperiri si creativitate. La urma urmei, cand lupta s-a terminat, oricum trebuie sa ne intoarcem la masa negocierilor. Putem gasi solutii mai simple si mai eficiente de rezolvare a conflictului; putem chiar sa beneficiem de pe urma lui in loc sa il lasam sa ne distruga.

Am convingerea ca traim vremuri istorice. Majoritatea dintre voi veti trai mult dupa anul 2000. Omenirea se pregateste pentru trecerea intr-o noua etapa de evolutie. Si toti cei care se straduiesc sa devina oameni complecti vor fi puntile de legatura cu aceasta noua etapa. Noi suntem cei care vom face tranzitia.

Vad peste tot semne ale acestei schimbari. Pentru ca planeta si locuitorii ei sa supravietuiasca, trebuie sa ne dezvoltam capacitatea de a trai impreuna in armonie. Iar pentru mine, asta inseamna ca trebuie sa invatam sa fim armoniosi, ca mai apoi sa devenim pe deplin oameni.

Adeseori, trebuie sa fie foarte intuneric inainte sa se lumineze. Acum ne aflam in locuri destul de intunecate. Trecutul nostru distrugator si amenintarea armelor nucleare, impreuna cu durerea prezentului ne amintesc faptul ca avem capacitatea de a ucide. Dar trebuie sa ne amintim ca avem si resursele necesare pentru a iubi si a ajuta. Speranta se afla in algerile pe care le facem.

Dupa parerea mea, instalarea echilibrului intre femei si barbati va schimba lucrurile la fel de profund pe cat a schimbat-o descoperirea ca Pamantul este rotund si nu plat. Vor trebui sa aibe loc multe schimbari inainte ca majoritatea oamenilor sa stie cum sa isi afirme si atinga egalitatea de valoare in relatiile lor. Iar cand vom atinge aceasta egalitate, familia va deveni mai puternica. Vom creste oameni mai competenti. Copiii care cresc cu modele de egalitate femei-barbati pot deveni mai usor adulti complecti. Iar acesti parinti vor putea creste si indruma proprii copii catre o viata adulta sanatoasa. Atingerea acestui stadiu va reprezenta o schimbare monumentala si va confirma faptul ca dezvoltarea umana este pe calea cea buna.

Pentru a grabi acest proces de dezvoltare trebuie sa ne remodelam perceptiile spirituale, psihologice, emotionale, sociale, fizice, legislative si intelectuale.. Pana acum, am acumulat putine indrumari si modele privitoare la egalitatea dintre oameni: barbati si femei, tineri si batrani, albi si negri, bogati si saraci. Idealul a existat in inimile noastre, dar nu si in actiuni. Am fost atata vreme indoctrinati cu conformism si obedienta, subordonare si superioritate, supunere si dominare, incat uneori credem ca asa trebuie sa fie relatiile umane.

Acum trebuie sa invatam despre egalitate si despre cum anume, in acest context, conceptualizam si traim autonomia, libertatea, responsabilitatea, dezvoltarea, leadership-ul, luarea de decizii, rezolvarea satisfacatoare a conflictelor. Vom avea nevoie de rabdare si creativitate pentru a face schimbarile de care este nevoie.

Suntem acum intr-o perioada de schimbari si selectii. Haosul contemporan, in special cel din familii, este fudamental pentru a face pasul urmator in evolutia noastra catre fiinte deplin umane. Am facut deja o bresa in situatia existenta.

De cate ori se produc schimbari, ordinea veche este tulburata si urmeaza o perioada de prefaceri revolutionare. In aceasta perioada adesea este greu de vazut ce anume aduc bun aceste schimbari. Un alt blocaj in calea progresului rapide apare atunci cand oamenii incearca sa atinga obiective noi prin folosirea unui proces vechi. Este nevoie de timp pentru a invata un proces nou.

Familiile si-au dorit intotdeauna sa fie fericite si sanatoase. Au dorit sa isi traiasca viata din plin si sa aibe vieti mai pline de sens. Cu toate acestea, putini sunt cei care chiar s-au asteptat ca aceste lucruri sa se intample. Acum suntem mai aproape ca oricand de dezvoltarea acelor timpuri de persoane care sa poata transforma aceste dorinte in realitate.

Acum o sute de ani, probabil ca oamenii nu se intrebau daca sunt fericiti. Poate isi puneau intrebari mai degraba referitor la modul in care isi indeplinesc rolurile. Astazi, problema fericirii este una esentiala. Incepem sa intelegem ca fericirea personala joaca un rol esential in sanatatea si forta noastra. Inca nu suntem o societate care sa stie cum sa practice fericirea si, in acelasi timp, sa fie din ce in ce mai competenta. Multi oameni inca se poarta ca si cum cresterea nivelului de fericire le va scadea cantitatea de munca pe care trebuie sa o depuna.

La inceputul secolului XX, singura forma de familie acceptata ca “familie de prima clasa” era cea in care o femeie si un barbat se alegeau si stateau impreuna pana la sfarsitul vietii. Provocarea contemporana este sa facem fiecare familie si fiecare persoana sa se simta “de prima clasa”. Exista mii de oameni fericiti si adaptati in toate formele de familie. Exista, de asemenea, mii de persoane care traiesc in familii disfunctionale. Diferenta nu este data de forma, ci de relatiile din cadrul familiei. Mai specific, trebuie sa inlocuim modul dominant-supus de relationare.

Relatiile de succes pot fi descrise simplu. In cadrul familiei, adultii actioneaza ca o echipa, sunt deschisi unii cu ceilati, isi demonstreaza prezenta ca indivizi, isi arata stima si respectul unii fata de altii. Se trateaza ca pe niste fiinte unice, sunt constienti de asemanarile dintre ei si le pun ca fundatie pentru ceea ce construiesc, dar cresc si invata din diferentele dintre ei. Rezolvarea conflictelor (direct legata de diferenta) devine unul dintre modurile in care are loc noua crestere. Noua generatie invata cum sa faca aceste lucruri inca de copii, vazand cum procedeaza adultii din jurul lor. Pentru a pune in practica teoriile pe care le sustin si, astfel, sa fie modele, adultii trebuie sa isi fi dezvoltat o stima de sine ridicata.

Daca invatam sa ne simtim egali cu toate celelalte fiinte umane, atunci vom putea trai conform naturii noastre superioare. Lunga noastra istorie de dominare si supunere poate reprezenta cel mai mare impediment in calea legaturii cu natura noastra superioara. Acest tip de viata ne-a obligat sa ne divizam si sa traim mai degraba prin forme negative de putere decat prin iubire si prin respectarea laturii noastre spirituale si a celorlalti. Pe masura ce adultii de azi invata cum sa fie mai umani, ei devin modele pentru adultii noi, mai umani, de maine si, astfel, creeaza familii mai puternice. Apoi, lantul cel vechi va fi rupt si va iesi la lumina un nou fel de a fi.

Cand drumul catre fiinta superioara din noi trece prin dezvoltarea unei stime de sine crescute; aceasta este o chestiune de familie. Ca therapeut, am descoperit ca baza pentru disparitia simptomelor si renasterea sanatatii era dezvoltarea stimei de sine. Eu, ca si altii, am demonstrat acest concept de nenumarate ori. Multi oameni deja isi traiesc viata conform naturii lor superioare. Toti oamenii pot invata cum sa se poarte, in conformitate cu natura lor superioara. Schimbarea perceptiilor noastre, de la negativ la pozitiv, este primul pas.

Poate unii cred ca este exagerat sa-ti iamginezi ca toata lumea care traieste pe Pamant poate invata sa se autoaprecieze. Altii ar putea obiecta in baza faptului ca modul in care se comporta oamenii acum reprezinta insasi natura umana. Imi permit sa nu fiu de acord. Comportamentul uman reprezinta in mare masura ceea ce a fost invatat, influenta modelelor, dar NU reprezinta potentialul uman.Avem nevoie de o schimbare de perceptie si de incredere in posibilitatile fiintei umane.

Fiecare dintre noi poate face aceasta schimbare. Trebuie sa incepem exact de acolo de unde suntem si sa mergem de acolo inainte. Familia devine un loc perfect atat pentru a-i invata pe ceilalti, cat si pentru a pune in practica ceea ce invatam.

Asistam la nasterea unei noi evolutii in istoria umanitatii. Niciodata pana acum nu au existat atat de multi oameni nemultumiti si descurajati de starea conditiei umane. In acelasi timp, ies la iveala noi zone cu energie creativa puternica, in intreaga lume. Principalul strigat pare sa fie pentru sentimente mai puternice de stima de sine, relatii interumane mai oneste si mai pline de iubire, crearea contextelor adecvate.

Cred ca incepem sa vedem sfarsitul erai in care oamenii relationau unii cu altii prin forta, dictatura, obedienta, categorii stereotipice. Incepem sa ne conectam prin cooperare, alegere, leadership care ajuta la dezvoltare si o intelegere reala a ceea ce inseamna sa fii pe deplin om.

Sa ne amintim ca atitudinile de familie vechi, traditionale, sofisticate mor greu. Trebuie sa avem rabdare si, in acleasi timp, sa fim destul de curajosi incat sa ne luam inima in dinti si sa mergem mai departe. Putem fi motivati de compasiune si de inteligenta.

Pe masura ce ne apropiem de dobandirea unui sentiment al valorii personale, familia va fi din ce in ce mai solida. Iar aceasta va produce o societate mai matura, in care oamenii pot avea la dispozitie multe metode creative de a se bucura de propriile vieti, umplandu-le cu sens si facandu-le responsabile la nivel social personal.

Daca, dupa cum sper, cat mai multi oameni pot intelege ce inseamna sa fii cu adevarat si pe deplin uman si pot inventa metode pentru a transforma asta in realitate, atunci viitorul familiei este luminos. Din ce in ce mai multi oameni stiu ce inseamna sa fii complect si autentic, sa iubesti si sa fii iubit, sa fii eficient si responsabil, sa simti ca lumea este un loc mai bun pentru ca ei traiesc aici.

Trebuie sa hranim si sa crestem cat mai rapid “puii” de judecata sanatoasa si de umanitate care se nasc acum. Traim inconjurati de progres tehnic permanent si de capacitati intelectuale de nivel foarte ridicat. Practic, stim sa cercetam si sa analizam aproape totul. Ceea ce ne ramane de facut este sa crestem oameni inzestrati cu valori morale, etice si umaniste, oameni care sa foloseasca in mod eficient roadele acestui progres. Cand vom reusi sa facem asta, vom fi capabili sa ne bucuram de planeta minunata pe care traim si de tot ceea ce se afla pe ea.”

SI DEJA AM PORNIT INTR-ACOLO.

DE UN DRUM PLIN DE LUMINA SI BUCURII MULTIPLE SA AI PARTE!

ALEGE SCHIMBAREA.

ALEGE SA FII UN DESCHIZATOR DE DRUMURI.

VECHILE PROGRAME ISI TRAIESC ULTIMELE CLIPE.

FII INTELEPT, FII FLEXIBIL. IN LOC SA MAI PIERZI TIMPUL CU TINEREA SI INVATAREA VECHILOR PARADIGME, MAI BINE FII DESCHIS SPRE CELE NOI.

FII PRINTRE PRIMII DINTRE CEI CE ALEG VINDECAREA, TRANSFORMAREA SI NOUL.

RETINE, IMPORTANT NU ESTE FINSH-UL CI DRUMUL PARCURS. ENJOY FIECARE CLIPA!

Cu drag Ramona

____________________________________________________________

______________________________________________________________

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: