Despre capcanele drumului spiritual si trezirea lui Kundalini

Bine ai revenit pe caleaspretine

Am observat ca sunt foarte multe persoane care inteleg gresit ce inseamna cu adevarat un drum spiritual. Lor le este greu sa faca diferenta intre starea de a dobandi ceva anume, adica de a avea asteptari si cel de a fi. Ca sa se inteleaga cu adevarat capcana, am sa dau doua exemple concrete de viata.

O persoana pleaca de acasa cu vointa ferma de a-si cumpara o mobila. Mintea acesteia este indreptata in totalitate spre scopul pe care o are. Ea deja si-a facut o imagine asupra mobilei pe care doreste sa si-o cumpere asa ca are un scop clar si ferm pe care doreste sa si-l atinga. Asta inseamna ca are asteptari ferme in ceea ce priveste culoarea, materialul, marimea, forma si pretul. Precum se poate vedea, mintea este clar implicata in actiune.

O alta persoana se hotaraste sa se plimbe timp de cateva ore in padure. Nu are un anume scop ci doar placerea de a experimenta o plimbare in padure. In timp ce se plimba, se bucura de susurul apei, de ciripitul pasarelelor, de mirosul reavan al frunzelor, de frumoasele flori de padure, de vantul care misca frunzele. Nu stie ce o asteapta pe acest drum. Pasarea poate sa cante de oriunde, florile pot sa apara de dupa orice colt. Posibil chiar sa gaseasca si fragute sau ciuperci. Totul este imprevizibil, nimic sigur, nimic preprogramat si normal sa fie asa, fiindca e imposibil sa faci un program fix atunci cand esti hotarat sa te plimbi printr-o padure. O astfel de persoana poate doar sa traiasca momentul si sa fie prezenta in totalitate in fiecare clipa, bucurandu-se de tot ceea ce padurea ii ofera.

Iata deci ce mare diferenta exista intre starea de asteptare si cea de a fi. Asta imi aminteste de un material citit cu ceva timp in urma si pe care il postez in continuare, fiindca vorbeste despre capcanele care exista pe un drum spiritual, capcane care duc cautatorul spre pierdere de vreme si resurse, rezultatul adesea fiind nul.

“Stateam fata in fata. “Pana la urma, ce vrei?” il intreb. “Vreau sa ma iluminez, orice ar insemna asta” raspunde el hotarat. Discutia a mai continuat un timp, dar, in realitatea din spatele cuvintelor mele nu mai ramasese decat tacerea, caci recunoscusem paradoxul celei mai rafinate capcane pe care o intalnesc aspirantii la trairea Integralitatii. Din adancuri se naste dorinta enorma de a trai starea lui Unu, ea creste urnind aspectul uman al Fiintei catre ceea ce mintea numeste “cautare”. Aspectul nostru liniar nu poate concepe realitatea dincolo de mecanismul cauza-efect, sau mijloc-scop. El crede ca o stare de constiinta extinsa, fie ea numita chiar si “iluminare”, poate fi un scop. Drept urmare trebuie sa existe un mijloc de a-l atinge. El crede ca o stare de constiinta poate fi urmarita cumva, ca este un efect al unei proceduri, al unei cauze. Si astfel, aspirantul se arunca, la fel cum a facut-o de mii de ori in lunga sa istorie, intr-un fel de “cale spirituala”. Poate sa fie vorba despre diferite tehnici -corporale, de respiratie, rugaciune, ritualuri de orice fel, yoga sau tehnici shamanice, lucrari cu plante sacre sau sa practice meditatia. Nu conteaza. Atata vreme cat aceste abordari sunt privite ca pe o “cale de a ajunge” la spiritualitate, este sortita esecului. Cata vreme acestea sunt mijloace pentru a atinge un scop, nu functioneaza, caci aspirantul se afla sub imperiul dualitatii pure. Mijlocul si scopul par diferite. Meditatia ramane diferita de “iluminare”, tehnica ramane doar o tehnica, in vreme ce “scopul” se indeparteaza mereu. Nu pentru ca ar fi intangibil, ci pentru ca aspirantul este incapabil sa recunoasca starea momentului Acum, fiind absorbit de ceea ce “are de facut”.

Cuvintele personajului mi-au ramas intiparite in minte pentru ca formulau intr-o maniera concisa capcana in care se ratacesc multi dintre cei aflati “pe cale”. Pe omul acesta il cunosc. Este un explorator al constiintei determinat. A lucrat cu respiratia, e experimentat stari de constiinta extinsa si a fost impreuna cu noi intr-una dintre cele mai puternice si revelatoare calatorii initiatice in Peru pe care le-am facut. Grande Madre Ayahuasca este probabil cea mai formidabilă oglinda a constiintei umane care exista pe aceasta planeta, avand darul de a-ti arata cine esti, sau mai curand ce esti. Niciodata mai putin decat atat, dar nici mai mult. Si totusi, dupa toata aceasta experienta, el spune “vreau sa ma iluminez”, fara sa banuiasca nici o clipa capcana. Complet identificat cu spatiul mental, crede ca iluminarea este o stare care poate fi atinsa facand ceva. Randurile acestea i se datoreaza, cumva, caci mi-a atras atentia asupra acestei rascruci fundamentale, ca un fel de sens giratoriu in care te poti invarti timp de vieti intregi fara sa poti gasi iesirea. Ca sa iesi din iluzia giratoriului trebuie sa te opresti din mers, din orice cautare, sa renunti la orice scop, la orice intentie.

Vreau sa ma iluminez” asuma implicit faptul ca ceea ce sunt acum exclude starea “iluminarii”. “Vreau sa fiu fericit” exclude fericirea acestui moment si o proiecteaza, ca pe un scop, undeva, in viitor. Aceasta este o pozitionare tipică a aspectului uman al fiintei, care-si articuleaza realitatea pornind de la o judecata: “nu sunt iluminat” sau ” nu sunt fericit”. “Trebuie sa fac ceva ca sa rezolv aceast situatie si sa obtin iluminarea prin orice mijloace. Voi citi, voi face pranayama si voi face 100 de matanii pe zi pana cand voi obţine ceea ce vreau: iluminarea.” Rotirea in cerc a inceput.

Cel mai interesant lucru este a starea pe care unii o numesc “iluminare”, si pe care noi o numim “constienta integralitatii” nu presupune alt demers decat schimbarea modului in care percepem realitatea. Suntem deja “iluminati”, cu totii, starea constiintei integrale este aici deja, a fost dintotdeauna, in orice clipa, doar ca nu am fost capabili sa ne racordam la ea. De ce? Pentru ca am fost identificati cu realitatile mai inguste articulate de catre minte. Pur si simplu, atunci cand functionam in modul “mental”, nu putem percepe starea “iluminarii”. Pentru ca modul “mental” este, pur si simplu, partial, iar “iluminarea” este o stare de constiinta in care suntem constienti de intreg. Partea nu poate sesiza natura intregului. Atunci cand vrei ceva, inclusiv starea de intregire, esti in spatiul mental. Daca nu ai fi, nu ai dori “iluminarea” pentru ca ai trai in mod direct aceasta stare. Ai fi constient de natura ta de fiinta integrala.

A fi constient de ceva inseamna a percepe, a simti ceva care ESTE deja prezent. A cauta, a dori, a folosi mijloace pentru a atinge un scop, este una cu a nega ceea ce este. Pleaca de la judecata ca ceea ce este acum, aici, nu este ceea ce caut. De aceea singurul demers posibil catre starea de a deveni constient de propria ta integralitate este sa te opresti din orice cautare pentru o clipa, sa renunti la orice judecata asupra realitatii si sa accepti ca ceea ce este acum, aici, este cuprins cumva in Integralitate. Nu e nimic de facut, doar de simtit, in afara oricarei judecati. Iisus spunea oamenilor “sunt in inima ta”. Budha spunea ca fiecare este la randul sau un budha, numai ca nu stie acest lucru. Acest adevar a fost rostit de mii de ori in istoria umanitatii, ca suntem deja ceea ce suntem, si nu e nevoie sa facem nimic pentru a deveni. E nevoie doar sa percepem acest lucru.

De ce nu percepem acest lucru, de ce nu ne este accesibila această traire oricand? Pentru ca suntem identificati cu mintea, cu splendidul sau copil numit EGO, pentru ca suntem intr-o vesnica judecata asupra realitatii, creatoare de dualitate si de separare, iar separarea exclude Integralitatea. Pentru ca facem mereu ceva, mai curand decat sa fim. Iar ultima facere, cea mai rafinata dintre facerile ego-ului este facerea “spirituala”. Ego nu poate trai Integralitatea, caci această traire il conduce la disolutie, la moarte, la disparitie. Ego traieste prin identificarea cu ceea ce facem, cu idei si idealuri, cu sisteme de credinta. Ego adora tehnicile, mai ales cele spirituale, pentru ca astfel are garantia ca va supravietui. Cineva trebuie sa aiba vointa, dorinta sa practice ritualurile iluminarii de trei ori pe zi, cineva trebuie sa citeasca, sa acumuleze informatii despre spiritualitate si despre dumnezeu, trebuie sa citeasca carti de dezvoltare personală pentru ca intr-o buna zi sa atinga marele scop: iluminarea. Atunci ego va fi asemenea lui dumnezeu. Aceasta este socoteala ascunsa din spatele zbaterii pentru iluminare.

Bine, poate ca veti intreba, dar ceea ce faci tu, Respiratia Inimii, Respiratia Holotropica, calatoriile shamanice si toate celelalte, nu sunt tehnici, nu sunt cai spre anumite stari de constiinta extinsa? Nu duce asta pana la urma la starea de Integralitate?

Confuzia mentala in ceea ce priveste starile de costiinta extinsa persista. Respiratia Inimii, calatorii shamanice si orice altceva sunt moduri de a deveni constient, in acest moment, in care practici, de starea de Integralitate. Asa a fost intotdeauna, cu toate “tehnologiile sacrului”, din toate timpurile, pe toate continentele. Daca doriti sa le priviti ca pe un mijloc, atunci mijlocul trebuie sa devină una cu scopul. Practic Respiratia Inimii, iar Respiratia Inimii devine scopul in sine, caci practica este experienta, iar o experienta autentica exclude orice judecata, deschizand portile perceptiei. Scufundat in experienta, in orice experienta, devin una cu ea, iar constienta mea sau perceptia mea se extinde. Poti sa te rogi toata viata de la nivelul mintii, si revelatia nu va fi traita. Si poti sa te rogi o singura data si sa devii una cu rugaciunea. Niciodată nu a contat cu adevarat practica, ci intensitatea scufundarii in experienta. Ai putea astfel trai

Integralitatea spaland vasele, mergand pe bicicleta sau privind in ochi femeia iubita. Cheia este oprirea etichetarii permanente a experientei, oricare ar fi ea, caci etichetarea mentala, “stiu”, “vreau sa stiu”, “vreau sa inteleg” te separa instantaneu de experienta.

Istoria umanitatii este plina de maestri care au trait Integralitatea si ai caror discipoli au continuat, uneori timp de milenii, sa repete mecanic miscari, cuvinte, ritualuri, practici si care oricat de mult au exersat, nu au ajuns niciodata la revelatie, pentru ca intotdeauna actiunile lor au plecat din minte, din vointa, din dorinta de “a ajunge” undeva. Acesta este modul in care trairile marilor mistici s-au transformat in dogme rigide. Cu cat trairea a fost mai saraca si mai chinuita, cu atat fanatismul fata de metoda, de rigurozitatea practicilor a fost mai mare.

Respiratia Inimii nu este mai buna decat orice alta “tehnologie a sacrului” din orice timp. La fel ca orice alta abordare, nu trebuie niciodata privită ca pe un mijloc de a atinge ceva, ci ca pe un scop in sine. Experienta este scopul si mijlocul in acelasi timp. Nu practic Respiratia Inimii ca sa ma iluminez, orice ar insemna asta, ci pentru experienta in sine.

Am auzit de multe ori oameni spunand: eu nu simt nimic. Ei sunt in minte, judecandu-si experienta in functie de ceea ce cred ca ar trebui sa simta. Nu poti simti atunci cand judeci. Brother David formula in mod magistral un mare adevar: orice practica spirituala, din orice traditie si orice timp tinde sa conduca in starea de Prezeta, in Acum. Aceasta exclude orice viitor, orice scop, orice intentie. Acum inseamnă Acceptare definitva, totala a acestui moment care devine, instantaneu, sacru, inseamna constienta (perceptia, simtirea) faptului ca EU SUNT in acest moment Divinitatea insasi aflata in manifestare, iar aceasta manifestare este exact aceasta Experienta pe care o traiesc Acum. Aceasta este starea de Integralitate, in care devine accesibila Iubirea si Adevarul. Acestea nu mai sunt concepte, ci experienta directa.

Realitatea umana articulata pe minte si etichetare este o realitate a excluderii. “Sunt ceva anume, deci exista altceva, care nu sunt.” “In acest moment sunt om, deci nu pot fi dumnezeu. Trebuie sa fac ceva pentru a deveni asemenea lui.” Sesizati capcana iluminarii? Din aceasta perspectiva pot face orice, iluminarea, “orice ar insemna ea”, nu este decat o fata morgana. Orice tehnica, privita ca mijloc de a deveni altceva decat sunt, ma arunca in iluzie.

Revenind la Respiratia Inimii, ca si oricare alta abordare “spirituala”, ea are, evident elementele unei metode de principiu pe care o practici pentru ca vrei să o faci. Este o abordare in care accesarea starii de Prezenta se face relativ usor. 99% dintre cei care incearca, intra în starea de Prezenta si incep sa simta mai mult, sa se deschida catre dimensiunile inefabile ale propriei lor fiinte. Dar putini sunt aceia care, dupa o asemenea experienta, integreaza in viata lor cotidiana adevarul pe care l-au trait: acela ca aceste stari de constiinta sunt accesibile oricui, in orice moment. Ca e o chestiune de atentie centrata in interior, de Incredere in propriile sale trairi, in propriile sale senzatii, si, in cele din urma, de perceptie a ceea ce exista in interiorul nostru, permanent. Ei joaca un joc drag Ingerilor aflati in experienta umana. Acela ca trebuie indeplinite anumite conditii pentru a trai aceasta stare de perceptie largita. Ca nu ar depinde doar de ei aceasta traire. Problema se afla de fapt in incapacitatea de a se dez-identifica de spatiul mental. Stravechiul truc al mintii care “considera” ca trairea “spirituala” trebuie sa indeplineasca cutare sau cutare norme.

Cel mai simplu mod de a intra intr-o stare de constiinta largita, pe care noi il practicam la oricare dintre sesiunile noastre, il numim Respiratie Constienta. Prea putini sunt aceia care nu reusesc. Respiratia Inimii este mai complexa si pentru ca implica miscare corporala duce si mai adanc in Constiinta. Expresia ultima a Respiratiei Inimii, pe care noi o numim Calatoria Inimii, permite exploratorului launtric sa navigheze, pur si simplu in oceanul interior. Realitatile largi ale propriei fiinte devin accesibile. Fara nici o indoiala, Prezenta noastra usureaza intrarea in Prezenta a celor care calatoresc alaturi de noi. Fara indoiala ca mediul de constiinta si de energie pe care il accesam este un catalizator pentru experientele care se petrec in acest mediu. Fara indoiala, comuniunea de constiinta are o influenta enorma. “Unde se aduna doi in numele Meu, acolo sunt si EU”. Dar in ultima instanta, nimeni nu poate valida experienta în locul aceluia care o traieste. Nimeni nu poate avea incredere in ea, in locul sau. Nimeni nu-l poate impiedica sa continue “sa se caute pe sine”, in vreme ce Fiinta lui integrala este cu el in orice clipa a vietii sale, asa cum a fost dintotdeauna.

La fel se intampla in multe alte tipuri de abodari, din toate traditiile. Sunt o mie de feluri de a rupe portile perceptiei mentale si de a trage cu ochiul dincolo de cortina, in spatiile largi ale nivelurilor transpersonale. Dar cand te intorci “de-acolo” in realitatea articulata mental, esti acelasi om limitat la credintele tale vechi. Ba mai infoiat inca, pentru ca te consideri un practicant “spiritual” aflat in cautarea iluminarii. Te rotesti in cerc. Rascrucea a devenit un giratoriu in care alergi pana intr-o buna zi in care, obosit de cautare, te vei opri sa te odihnesti si vei abandona pentru o clipa batalia iluminarii.

Acela va fi momentul in care giratoriul va disparea si vei descoperi ceea ce erai deja, fara sa stii. Vei avea insa suficienta Incredere incat sa pastrezi acea stare de constienta a Sinelui mai mult timp? Cum vei sti ca esti “acolo”? Atunci cand nu va mai exista nici o indoiala ca “acolo” este “aici”, ca, de fapt “aici” este “acolo”, ca totul este un continuum, abia atunci vei realiza ca “iluminarea” a fost dintotdeauna natura ta esentiala, iar iluzia de a nu fi “decat un om” s-a petrecut in interiorul starii de Integralitate.

Este posibil sa pastrezi starea de Integralitate a constiintei permanent? Raspunsul este DA. Dar nu ai putea functiona permanent, cel putin in acest stadiu al constiintei umanitatii, in dimensiunea liniara. Insa, odata traita aceasta stare de constiinta, te poti intoarce la ea oricand, ea devine adevarata ta natura, modul tau principal de a percepe realitatea. Este o stare fluctuanta, pe care o poti modula. Cu alte cuvinte, te poti juca intre constiinta Integralitatii si cea liniara, care nu mai este o inchisoare, ci o aplicatie a marii constiinte. Nu mai esti prizonierul iluziei, ci stapanul ei. Iti poti alege  rolurile in aceasta realitate fara a mai fi condamnat la ele din ignoranta. Esti constient de aceste roluri, fara a te mai identifica. O noua libertate iti devine accesibila si un fel de zambet permanent se instaleaza definitiv in fiinta ta. Vei putea accesa complet starea de Integralitate in orice moment, dupa cum vei putea deasemeni sa diminuezi perceptia integrala atunci cand vei dori sa intri in activitati liniare. Nu vei mai avea grija iluminarii, caci vei sti ca acesta nu este decat un concept al mintii, in schimb orice experienta vei trai va fi una completa. Dumnezeu insusi va fi acela care se va gasi in experienta umana a vietii tale. Bucuria intrinseca va fi semnul experientei integrale, si orice umbra vei simti, vei sti ca esti pe cale sa te identifici cu unul dintre aspectele tale. Oamenii pe care ii vei intalni vor deveni transparenti pentru tine, vei simti jocurile lor interioare si le vei onora, caci vei fi constient permanent de faptul ca sunt, cu totii niste Budha aflati pe calea experientei lor. Nu vei mai incerca sa schimbi pe nimeni, nici sa salvezi, caci vei fi constient ca toti sunt Ingeri aflati in experientele lor alese. Nu vei mai trimite iubire nimanui, caci vei simti permanent ca iubirea este tot ce exista. Nimic nu te va putea rani, nici speria, nici manipula, caci vei sti ca, in ultima instanta nu esti altceva decat un nimic capabil sa simta totul. Vei simti uneori tristetea, disperarea sau suferinta celorlalti ca si cand ar fi propria ta suferinta, dar niciodata nu te vei mai identifica cu ea. Vei descoperi ca viata e jucausa si ca intreaga Creatie este patrunsa adanc de un simt al umorului de o inventivitate formidabila, lucrurile vor curge usor si simplu. Bucuria de a fi in experienta umana va deveni cel mai definitoriu lucru al acesteia.

Toate aceste simptome ale trairii Integralitatii sunt interioare. Stari de constiinta. Nu te vei putea fuduli cu starea de maestru iluminat, caci oamenii nu vor putea recunoaste, in vreme ce se afla in experienta identificarii cu aspectele lor umane, Adevarul tau. Cel putin nu in mod constient. Nu vei avea avantaje de nici un fel, ba mai curand vei fi privit intr-un mod ciudat in dimensiunea liniara. Nu vei fi pus pe un piedestal si nici slavit pentru intelepciunea ta, ci mai curand vei fi atacat cu furie de cei care se vor simti amenintati in sistemele  de convingeri cu care se indentifica. Fenomenele energetice interioare vor capata forme stranii, care pentru perioade de timp te vor scoate inafara circuitului social, dimensiunile de densitati rafinate ii vor face loc incetul cu incetul in viata ta, iar echilibristica interioară a Punctului Zero iti va solicita intreaga atentie. Nu vei face miracole astfel incat sa lasi cu gura cascata multimile, sau mai bine zis, transformarile de care vei fi capabil vor fi insesizabile pentru cei multi. Centrul de greutate al realitatii tale experiementabile se va muta intr-un spatiu-timp inaccesibil acestora. Vei trai la interferenta realitatilor, in interior, iar componenta ta fizica va trebui – sau poate ca nu! – sa continue sa joace in teatrul aspectelor.

Poftim? Daca vei putea merge pe apa si vindeca miraculos pe orbi si pe ologi? Si daca ti se va inchina lumea intreaga ca unui mare maestru al umanitatii? Ei bine, nu. Mai curand e posibil ca, daca iti vei face carti de vizita pe care scrie “Iluminat”, sa ai oarece necazuri. E mai bine sa fii discret. N-ai mai fi batut in cuie pe o cruce, dar exista locuri in anumite spitale in care e plin de mari maestri iluminati.

Sursa:  http://www.calatoriainimii.net

Desi in finalul materialului se vorbeste despre o anume stare castigata in starea de a fi, este bine ca cititorul sa renunte in a o lua-o ca pe o regula fixa, fixandu-si atentia spre o atare finalizare de drum, fiindca exact ca intr-o plimbare facuta in padure, fiecare participant la acea plimbare, va avea experiente interioare net diferite de ceilalti tovarasi aflati impreuna cu el. Dovada ca este asa, e ca au fost maestrii care au experimentat starea de armonie extinsa, altii au experimentat starea de constiinta extinsa, altii starea de iubire extinsa etc. Daca merita sa traiesti astfel de experiente? Cu siguranta ca da, altfel n-ar fi existat atatea persoane dornice care sa traiasca doar starea de a fi. Daca este societatea de azi pregatita sa inteleaga un astfel de fenomen? Cu siguranta ca sunt putini aceia care ar putea sa o inteleaga. Precum si Patrick Drouet a spus, lumea in genere se sperie de persoane care traiesc starea de a fi, catalogandu-le adesea in momentul in care traverseaza deschideri de kundalini ca persoane schizofrenice. Si fiindca exista multe persoane care se confrunta cu deschideri de kundalini chiar daca n-au urmat o anume cale spiritual, dar venite pregatite special spre a trai in starea de a fi, am sa descriu fenomenul pe scurt, folosindu-ma in acest sens de descrierile facute de Patrick Drouet care are cel mai mare Institut de cercetare din Europa al acestui fenomen si care s-a ocupat de multe persoane care atunci cand au avut deschideri spontane de kundalini au fost catalogate drept bolnave psihic.

Despre deschiderea de kundalini

“Ea incepe intotdeauna la baza coloanei vertebrale. Senzatia este comparabila cu un curent electric care parcurge coloana vertebrala. Coloana este perceputa ca o rampa luminoasa, un neon care se aprinde si se stinge alternativ.

Daca psihicul este bine echilibrat, energia intra in nucleul fiecarei chakre si se ridica din chakra in chakra, pana in varful craniului. Energia trebuie sa urce direct in nucleul chakrei si nu usor la dreapta sau la stanga chakrei. Daca alinierea este perfecta, se obtine doar bucurie, fericire si starea de uniune.

Daca kundalini se ridica prin prima chakra, karma cea mai grea este evacuata. Iti dai seama imediat, deoarece personalitatea isi pierde din greutate si din partea grava. Viata devine din ce in ce mai usoara.

Daca kundalini urca pana la nivelul celei de a doua chakre, corpul devine mai dens, spiritul mai jovial, incepe sa iti placa sa glumesti, sa razi, fiinta propaga bucurie in jurul ei. Ea dobandeste de asemenea o cunoastere ezoterica mai profunda.

Daca energia lui kundalini isi urmeaza calea pana a treia chakra, devii mai energic, mai rezistent. Nu mai simti nici foamea, nici oboseala.

Daca energia urca pana la a patra chakra, traiesti iubirea neconditionata, divinitatea din sine, intelepciunea, compasiunea.

Chakra a cincea cea activata de Akasha, acolo unde sunt pastrate memoriile Akashice, acolo unde se afla toate depozitele bancilor memoriale, este posibil sa iti amintesti memoria karmica, adica toate vietile trecute.

Bineinteles ca acesta este cazul ideal, cand energia kundalini trece exact prin centrul fiecarui soare. Dar daca ea incepe sa urce si persoana nu este pregatita, energia in loc sa urce in linie dreapta, va vira la dreapta sau la stanga si datorita acestei gravitatii karmice, traiectoria finala va fi in functie de rezultanta fortelor. Una urca spre centru iar alta trage in toate partile. Energia nu se va mai afla exact in axul central si efectele vor fi diferite, dupa cum focul deviaza la dreapta sau la stanga. Aceste forte care deviaza sunt numite Shakti. Bineinteles ca nu este vorba de Shaktipat, harul gurului; este o energie emotionala, nu este kundalini. Kundalini este intotdeauna dreapta, centrala. Shakti este o energie unghiulara, deviata. Cand energia urca in linie dreapta, personalitatea este calma, senina, netulburata. Dimpotriva, cand se manifesta energia Shakti unghiulara, persoana va prezenta semne psihofiziologice uneori greu de stapanit. Subiectul va fi agitat, nu va mai putea sta locului, nici nu se va mai putea odihni.

Daca kundalini deviaza la dreapta in prima chakra, ii provoaca subiectului sentimente de angoasa, deprimare, hipersensibilitate. Daca deviaza la stanga, ii stimuleaza dorinta.

Daca kundalini deviaza la a doua chakra la dreapta, va cauza senzatii de vertij si subiectul va fi dispersat, imprastiat in el insusi. La stanga, energia il va face pe subiect dependent, bulimic. El risca sa bea si sa manance neincetat, fara masura.

Daca kundalini deviaza pe a treia chakra la dreapta, genereaza dorinta de dominare asupra unei alte persoane, iar la stanga, dominarea vizeaza pe toti ceilalti, grupuri intregi.

In chakra a patra, spre dreapta, persoana va deveni avida de bani, la stanga ea va privilegia iubirea carnala, sexuala in defavoarea iubirii sublime.

Este dificil de ajuns la chakra a cincea. Aici kundalini deviaza greu in Shakti. Totusi daca se produce deviatia, la dreapta, persoana va avea o senzatie de lipsa de siguranta iar la stanga va fi nehotarata, in stare de labilitate psihologica.

Este fundamental, ca kundalini sa fie ghidata prin centrul fiecarei chakre, prin canalul central. In momentul in care kundalini atinge varful craniului, restul corpului va fi cvasilipsit de energie, astfel ca extremitatile mainilor si picioarelor vor deveni reci ca ale unui cadavru.

Kundalini se poate deplasa in diverse moduri, in functie de elementul predominant (tattwa) din persoana. Poate fi ca o miscare de furnica; ca o senzatie de intepaturi care apar in coloana vertebrala atunci cand elementul pamant este dominant. Senzatia este concentrata in partea de jos a coloanei vertebrale.

A doua miscare seamana cu miscarea unei broaste care sare, se opreste si sare iar in interiorul coloanei vertebrale. In acest caz, elementul apa este predominant. Uneori, apar vagi senzatii de greata.

A treia miscare seaman unui sarpe. O caldura excesiva sau de foc se propaga in zona ombilicului si stomacului. Elementul foc este dominant. Senzatia este aceea de foc viu care se ridica in coloana vertebrala. In elementul foc, kundalini este traita uneori ca o energie arzatoare teribila.

A patra miscare este aceea a unei pasari. O senzatie de levitatie, de usurime, de lipsa de greutate sau de plutire in coloana vertebrala caracterizeaza elementul aer. Miscarea este regulata, si se face deseori simtita in regiunea inimii. Pot fi traite viziuni luminoase in aceasta regiune, ca si senzatia de rece in coloana vertebrala.

A cincea miscare este aceea a maimutei care sare. Akasha ultimul element este atunci dominant. In aceasta stare, kundalini se deplaseaza cu o asemenea forta incat mai multe chakre sunt traversate dintr-o singura miscare. In akasha, miscarea nu este atat de constanta ca in elementul pamant, nici atat de fluida ca in elementul apa, nici atat de arzatoare ca in elementul foc. Este ca un uragan care atinge instantaneu ultimul centru, pe cel de al saptelea din varful capului.

Semnele ascensiunii lui kundalini

Trezirea lui kundalini este insotita de diverse senzatii si experiente:

-exista senzatia de arsura foarte puternica mai intai in lungul spatelui si mai apoi in jurul intregului corp

-intrarea lui kundalini in canalul central Sushumna este insotita de dureri. Este esential sa nu socotim aceste dureri ca semne de boala.

-cand kundalini atinge inima, apar palpitatii cardiace, senzatia de piele de gaina incepand de la picioare si uneori corpul intreg este scuturat de tremuraturi. Senzatia de ascensiune poate semana cu o furnica urcand de-a lungul corpului pana la cap (reluand aici descrierile tantrice, adica furnica, sarpe, peste, maimuta)

Swami Muktananda descrie ca pot sa apara miscari corporale involuntare, senzatia de a intepeni in posturi stranii (asane, fluxuri de energie extrem de puternice prin corp, pattern-uri respiratorii neobisnuite, lumini intense, viziuni teribile si auditii extraordinare de voci si sunete) si alte fenomene mistice etraordinare. De examplu, el simtea parfumuri in cursul meditatiei, gusta din nectar si traia experienta fericirii.

Dintr-un punct de vedere clinic, este important sa notam ca in primele etape ale trezirii lui kundalini, Swami Muktananda a fost adesea confuz si temator, neavand nici un control asupra miscarilor salbatice ale corpului sau, asupra pozitiilor bizare si asupra flashurilor luminoase care ii apareau dinainte. A crezut ca innebuneste. Este usor de imaginat diagnosticul care i s-ar fi pus daca ar fi consultat un psihiatru in locul maestrului sau. Si totusi, odata depasite dificultatile initiale, a putut functiona perfect.

Simptomele si semnele lui kundalini

Din sutele de marturii, observatii si din lucrarea doctorului Sannella, este important sa distingem semnele si simtomele si sa le organizam in patru categorii principale: motorii, senzoriale, interpretative si non-fiziologice.

Fenomene motorii:

Miscari automate ale corpului si pozitii adesea stranii

Acestea pot sa fie spontane, uneori dezordonate, desi persoana poate sa le controleze intr-un grad mai mic sau mai mare. Ele pot afecta orice parte a corpului inclusive ochii. Miscarile pot fi usoare si sinuoase, spasmodice sau vibratorii. Ele pot merge de la o tremuratura musculara in pozitii extrem de dificile, pana la mentinerea intr-o situatie normala: unele persoane intra automat intr-o stare secunda si in pozitii evoluate de yoga.

Ritmuri respiratorii neobisnuite

Kriyananda si alti invatatori ne avertizeaza impotriva folosirii prana yamei ca mijloc de accelerare a ascensiunii kundalini

Paralizie

In cursul unor stari de meditatie profunda, corpul ramane uneori temporar in pozitii bizare. Se poate produce o paralizie temporara care de obicei nu dureaza prea mult. Partea inferioara a corpului poate lua o pozitie stranie care nu poate fi mentinuta mai mult de 30 de secunde sau 1 minut; ori, in aceste stari profunde se poate mentine aceasta pozitie a picioarelor un sfert de ora sau chiar o jumatate de ora. Fenomenele de paralizie pot fi considerate un fenomen secundar decat primar din ciclul fiziologic a lui kundalini.

Fenomene senzoriale

Senzatii de intepaturi: pielea sau interiorul corpului ne poate manca, intepa sau poate vibra. Pot sa apara senzatii de gadilaturi extatice profunde si senzatii orgasmice. Aceste senzatii incep adeseori in labele picioarelor si gambe sau in zona pelviana si se deplaseaza din partea de jos a coloanei vertebrale catre ceafa, apoi varful craniului, apoi frunte, fata, gat, abdomen, unde se opresc. Bineinteles ca progresia se ordoneaza rar in acest mod, dar cand apare, spune doctor Sannella ca este vorba despre un ciclu tipic de fizio-kundalini.

Senzatii de cald si rece

Senzatiile de temperatura extrema afecteaza fie corpul intreg, fie parti ale corpului. Ele pot fi senzatii de gadilare, de intepaturi care se deplaseaza prin corp. Aceste senzatii de cald si de rece pot avea manifestari obiective incluzand fenomene paranormale.

Lumina interioara si viziune

Aici este vorba de o stare extatica perceputa in meditatie profunda care poate duce pana la perceperea luminii interioare si in afara corpului, chiar si cu ochiul liber de catre un privitor aflat langa mistic.

Sunete interne

Pot fi percepute suieraturi, tors de pisica, bubuituri, vuiete, muzica, sunete de harpa

Dureri

Senzatii dureroase au fost resimtite in cap, ochi, coloana vertebrala, picioare, spate. Aceste dureri pot sa apara brusc fara o cauza aparenta apoi dispar la fel de rapid si misterios dupa cateva secunde, cateva ore sau chiar zile.

Fenomene interpretative

Emotii neobisnuite sau emotii extreme

Acestea pot sa fie senzatii de extaz, fericire, pace, iubire, devotiune, bucurie, armonie cosmica care pot alterna cu senzatii de frica, anxietate, confuzie, depresie si chiar ura. In general si mai ales in primele etape ale procesului, orice emotie poate fi traita cu o intensitate neobisnuita. In general, starile de iubire si de fericire tind sa predomine.

Distorsiunea procesului gandirii

Gandirea poate accelera, incetini sau poate fi inhibata. Gandurile par dezechilibrate, stranii, irationale. Persoana poate parea aproape de nebunie, poate trai stari de transcendenta sau poate deveni foarte impulsiva, se poate simti confuza. Majoritatea cazurilor studiate de doctor Sannella cuprind schimbari de acest tip.

Detasarea

Individul aflat intr-o stare de fizio-kundalini poate simti cum isi observa gandurile de la distanta. Este aici vorba despre un fenomen care se inrudeste cu disocierea. Aceasta constiinta-martor se deosebeste totusi de fenomenele de disociere.

Disocierea

Starea de martor este atinsa prin retragerea eului din viata activa. Aceasta postura poate indica un dezechilibru cand sunt prezente rezistente psihologice profunde ca frica, confuzia si presiunile familiei si mediului inconjurator. In acest caz, aceasta dispozitie la detasare poate fi insotita de fenomene isterice sau de o stare de tip schizofrenic. Dezechilibrele de acest gen pot fi in general depasite gratie unui mediu afectiv sau familiar favorabil.

Experienta “corpului mare”

Procesul uneori este insotit de senzatia de a fi “mai mare” decat corpul sau fizic.Este vorba aici de perceperea corpului astral care se afla la aproape 80 de centimetri de corpul fizic.Acest camp de energie, al treilea corp, ar putea avea o dimensiune medie de aproape trei metri pana la trei metri si jumatate. Foarte multe marturii din starile meditative profunde, din starile largite, din starile de expansiune a constiintei evoca aceeasi perceptie. Nu este neaparat vorba in acest caz de o trezire a lui kundalini.

Fenomene non-fiziologice

Experienta extracorporala

Aici trebuie sa se faca diferentierea intre dedublare si proiectie astrala. Dedubarea ar putea corespunde proiectiei eterice, adica fiinta isi vede corpul in timp ce pluteste prin incapere. In schimb proiectia astrala implica alti parametrii pentru ca exista in acest caz trecerea dintr-un univers in altul, dintr-un spectru frecvential catre o alta gama de frecventa. Fenomenele de proiectie astral sunt cu mult mai rare decat fenomenele de dedublare. Sa notam ca acest fenomen de dedublare poate fi depasit in starile mistice profunde pentru a atinge o unire totala care depaseste constienta iluzorie astrala.

Perceptia paranormala

Apar fenomene telepatice, activarea celui de al treilea ochi si perceptia aurei, perceptia energetica simultana, haruri de vindecare, haruri de magnetism, energia care circula prin maini.

In toti acesti ani, Patrick Drouet a observant doua puncte comune fundamentale: in primul rand un procentaj relativ important de persoane care traverseaza depresii nervoase sau crize de acest ordin grav sunt medii care se ignora. A existat o trezire a lui kundalini sau activarea uneia dintre chakre si mai ales a chakrei a sasea care a fost inabusita complect. In al doilea rand, persoanele extrem de sensibile vor fi inclinate sa traverseze sau sa treaca printr-o trezire a lui kundalini mai mult decat alte persoane.

Diagnostice si metode terapeutice

Plecand de la toate aceste descrieri date asupra procesului intens de transformare, este bineinteles necesar sa intelegem diferenta dintre trezirea lui kundalini ca process energetic natural si starile asa numite psihotice. Psihiatrii, psihologii si practicienii e bine sa diagnosticheze in mod corect cand e vorba despre un dezechilibru psihologic si cand e vorba despre aparitia unor forte psihice pozitive. A se da medicamente depresive persoanelor care prezinta deschideri de kundalini este o adevarata catastrofa, fiindca aceste antidepresive vor aduce dezechilibre grave acelei persoane pe mai multe existente de acum incolo. Psihologii si psihiatrii e bine sa stie ca in prima faza de trezire a lui kundalini, pot sa apara stari de furie. Aceste persoane isi dramatizeaza insa rareori emotiile violente. Din diverse rapoarte, observatii, cazuri intalnite, se vede ca persoanele la care predomina elementele kundalini sunt mai obiective cu ele insele; ele au tendinta sa impartaseasca cu ceilati experientele si fenomenul pe care le traverseaza. In schimb o personalitate cu tendinta psihotica se comporta nesincer, secret, rumega ganduri sumbre despre fenomene subiective vagi (din experienta lor) pe care nu le pot comunica cu adevarat niciodata. Alta diferenta: senzatiile de caldura sunt comune starilor de kundalini, dar rare in starile psihotice; de asemenea, starile de vibratie, intepaturi, gadilaturi care se deplaseaza in jurul corpului sunt pattern-uri kundalini clare. In plus, luminile sunt percepute in interiorul fiintei.

A doua confuzie de evitat: aceste lumini interioare se pot datora unor dezechilibre energetice din corp: corpul eteric fiind decalat, se ajunge la viziuni de lumina diferite de cele evocate in cursul starilor de trezire a lui kundalini ca proces natural si starile psihotice. Pot aparea migrene, dureri, cefalee care apar brusc si inceteaza la fel de brusc in cursul fazelor critice ale procesului. Apar frecvent pattern-uri respiratorii neobisnuite si miscari spontane ale corpului. Se aud zgomote, sunete, melodii interioare, dar rareori aceste voci sunt resimtite ca negative sau infricosatoare, ceea ce nu este cazul in starile psihotice. Vocile sunt percepute ca venind din interiorul sinelui si nu sunt considerate din greseala ca provenind din realitatile exterioare. Maurice Bucke, un psiholog transpersonal, a traversat o experienta care i-a iluminat viata si l-a facut sa scrie ceea ce a trait. El a invatat in cateva secunde tot atat cat a invatat in anii sai de studiu. El n-a ezitat sa afirme ca constienta cosmica este pasul urmator al evolutiei omenirii.”

As vrea sa dau aici un sfat: cred cu tarie ca exista un anumit numar de tehnici care permit trezirea lui kundalini asa cum este controlul prana yamei, dar daca aceste tehnici sunt practicate fara supravegherea unui invatator care cunoaste el insusi procesul intr-un mod aprofundat, poate fi periculoasa folosirea tehnicilor yoghine sau a respiratiei kriya care ar putea sa elibereze prematur uriase forte interne pe care o persoana nepregatita nu are mijloace necesare sa le controleze sau sa le canalizeze.

Cu drag Ramona


Anunțuri

26 răspunsuri

 1. Magdalena Cherlea | Răspunde

  Draga Ramona e MINUNAT acest material prezentat atit de bine ,pe intelesul tuturor !mai lipseste cei INTERESATI !ca intr-adevar sint foarte putini ,prea putini si totusi am observat un lucru imbucurator ca in Romania sint mai deschisi si chiar pregatiti mai multi spre TREZIREA SPIRITUALA ca aici in Germania !Aici sint ZIDURIILE MATERIALE PREA INALTE ! Norocul meu cu ajutorul BUNULUI DUMNEZEU nu am fost molipsita de aceasta BOALA MATERIALA !Multumesc din suflet ca de fiecare data cind citesc materialele transmise de tine ma simt mai BOGATA !MULTUMESC PENTRU ACEASTA BOGATIE INTERIOARA !Asa si eu bucurindu-ma de IUBIREA pe care o transmiti prin munca ta ajunge prin gindul meu de iubire pentru tine inapoi tot o ENERGIE PLINA DE LUMINA SI IUBIRE !PACE SI IMBRATISARI !POATE VII IN GERMANIA SA NE CUNOASTEM PERSONAL ,MI-AR FACE O DEOSEBITA PLACERE !

  1. De abia m-am intors din Munchen Magda. Momentan nu stiu cand am sa plec din nou incolo, dar daca ajung in zona, te anunt. Multumesc din suflet pentru invitatie.

 2. Multumesc!

 3. Sper ca e vorba despre Kundalini si nu Kundalni . 🙂

  1. super tare…..multumesc….terminasem articolul pe la 3 dimineata deci n-am nici o scuza sa spun ca am trimis-o pe d-na I la plimbare

 4. Interesant articol,mintea e foarte subtila, tu spui: practic tehnici de meditatie fara niciun scop doar pentru experienta directa. Exista un ego fin care afirma asta ,un sambure de asteptare voalat de cunosterea faptului ca tu stii cum stau lucrurile cu iluminarea,orice procedura e initiata de ego ,ego care devine din ce in ce mai subtil pe masura ce cautatorul cauta mai mult,de aici si necesitatea unui maestru care sa ne ghideze

  1. Nu stiu Laszlo cum e treaba cu egoul. Cand am inceput sa practic meditatia in 76, nu existau maestrii pe la noi, imboldul de a face asta venindu-mi din interior, nestiind nimic despre un astfel de drum, necautand nimic, neavand nici o asteptare si pentru simplu fapt ca habar nu avem ce ar trebui sa astept si cred ca asta m-a si ajutat sa intru in direct cu maestrul meu interior, nici macar in ziua de azi neschimbandu-se nimic, mergand inainte tot fara asteptari, si asta deoarece fiecare meditatie e total diferita de cea de dinainte, tot habar neavand la ce ar trebui sa ma astept….maestrii am avut, doi, ambii deosebiti, pe care mi i-a trimis Dumnezeu fara a-i cere eu, ambii intrandu-mi in viata prin adevarate minuni, spunandu-mi sa merg mai departe tot cu credinta in maestrul meu interior, ca stie El foarte bine cum si incotro sa ma ghideze. Cu siguranta ca daca o sa fie necesar sa il am si pe cel de al treilea maestru, acum stiu sigur ca Dumnezeu o sa creeze si aceasta a treia minune, si stiu ca exista si cel de al treilea, si stiu si unde se afla, la fel cum stiu ca exact la momentul potrivit o sa il intalnesc si fizic. In rest, chiar n-am grija egoului, avand si el dragul de el un anume scop, si noi cu el, crescandu-ne unul pe altul care cum putem, fiind si el in felul lui demn de iubire si consideratie, fiindu-ne un tovaras de nadejde daca stim din cand in cand sa ii multumim pentru tovarasie. Din suflet iti multumesc pentru sfatul tau bun si sigur venit din inima. Sa ai parte de cel mai mare bine dintre toate si multe binecuvantari.

   1. Prima parte tiind sa cred ca este „al tau” articolul.
    A doua parte este „copiata”!!!

   2. Alex, autorul este mentionat in articol 🙂

 5. Banc Zen
  Maestre e bine ca un discipol sa foloseasca emailul
  Da dar cu o conditie sa nu foloseasca atasamente.

  1. Forma este vremelnica, ce este peste forma dainuie prin insasi surpiza pe care o ofera prin fiecare clipa prezenta traita.

   Un maestru Zen a fost intrebat de catre un discipol cum este sa fii un iluminat. Maestrul i-a raspuns:
   Cand ti-e foame mananca, cand ti-e sete bea, cand ti-e somn dormi……

   Corpul este vehicolul, emotiile benzina, mintea aparatajele de bord, sinele soferul….incotro mergi omule?…..zicea parintele Arsenie…eu as zice, ca cine alegi sa te experimentezi omule?….ca un simplu vehicol, ca benzina, ca aparataje de bord…sau ca sinele care conlucreaza in mod armonios cu ce este vremelnic, stiind ca toate acestea ii sunt date spre a avea o calatorie placuta si plina de bucurii, fiecare clipa si traire resimtita, existand in afara vremelniciei ascunse dupa timp?…

 6. Cunoaste cineva in Romania vreun maestru adevarat care te initiaza sau iti poate trezi kundalini? Din informatiile de pe net nu poti identifica adevaratul maestru, pt. ca sunt f. multi care au facut un simplu curs si se cred capabili de a trzi kundalini.

  1. Draga mea, un adevarat maestru, iti ofera unelte care sa te ajute sa iti activezi singura acea deschidere de kundalini care iti este tie specifica in functie de elementul ( pamant, apa, foc, aer…eter ) care ti se potriveste tie in mod personal ca nivel de dezvoltare spirituala. Pe un astfel de drum, n-ai cum sa mergi la gramada. Pana si India sau Tibet, tari unde maestrii autentici erau mai usor de gasit, se confrunta in ultimul timp cu o penurie destul de mare in acest domeniu, ce sa mai zicem atunci in Europa. Sincer, pe mine ma distreaza povestile de gen…vino la mine sa iti deschid kundalini…..asta denota imaturitate spirituala si dorinta de epatare si castig. Nu stiu daca exista ori ba la noi in tara un maestru care sa ti se potriveasca tie. In mod normal, când ucenicul este pregatit, apare si maestrul. Cea mai buna carte in care poti intelege acest amanunt, este Autobiografia unui yoghin de Paramahansa Yogananda.

 7. Multumesc mult de articolul despre Kundalini, ma bucur mult ca am descoperit acest blog… As fi vrut eu sa citesc despre kundalini acu ani de zile cand eram studenta, si cand dintr-o data m-a cuprins un foc cumplit pe spate.
  Tin si acuma minte seara aceea, ma duruse maseaua cateva ore si luat un antinevralgic, in apropiere de miezul noptii se potolise durerea si ma pregateam sa ma bag in pat. Un curent electric, o durere maxima m-a strafulgerat pe sirea spinarii la cateva minute dupa ce durerea de masea incetase. Mi-am petrecut toata noaptea in agonie, tarandu-ma pe covor. Spre dimineata se potolise, mai tarziu i-am spus mamei care e medic, m-a consultat si m-a trimis si la radiografie. Banuiam ca poate un nerv o luase razna… Dar totul cica era ok.
  Dupa vreo cateva luni s-a intamplat iar, dar durerea nu s-a mai potolit. Saptamani de zile, luni de zile, tot corpul imi ardea si de dormit nu mai puteam dormi. Bineinteles ca am ajuns la psihiatrie si am cazut intr-o depresie foarte profunda pt ca mi-am abandonat studiile si pt ca eram „nebuna”. Trei ani de zile m-am chinuit asa, aveam o idee vaga desre kundalini citisem ceva in studiile lui Mircea Eliade, dar totul suna prea evoluat, prea spiritual ca sa mi se intample mie…. Teama ca poate eram pe punctul de a innebuni era mult prea mare.
  Si nu aveam cu cine vorbi, nu m-am putut duce la nici un curs de yoga, la nimeni sa vorbesc pt ca parintii sunt crestini severi… Am fost dusa pe la manastiri de voie de nevoie si certata aspru pentru tot si pentru toate. Am ajuns o umbra de om, plin de vinovatii, depresie, regrete…. 😦 in acelasi timp in interior lumina crestea si cu ea si unele experiente. In interior lumina, in societate umbra taratoare…
  De durerile groaznice am scapat destul de usor, Am trecut la un regim vegetarian. In cateva saptamani focul dureros de pe spate a incetat si insomniile au inceput sa ma lase… In loc de foc am ajuns sa simt energie ca o briza racoroasa, ca o apa dulce… si nu numai pe spate ci prin tot corpul. Am ajuns sa citesc carti minunate care m-au ajutat mult.
  Cand ma rog se intampla sa simt furnicaturi, ma umplu de emotie de ajung sa tremur, si in zona inimii se aprinde lumina mare, si mi-e asa de greu sa simt atata energie ca nu ma pot ruga mult… In plus de asta am ajuns sa simt, intuiesc tot felul de cauzalitati, karma a mea si a celorlalti, simt dinainde unele boli.. Simt ca e prea mult pt mine, mi-e foarte greu sa integrez… Mi-e greu si social pt ca obosesc foarte usor, dupa anii aceia de insomnii… Ar mai fi de zis, dar ma opresc aici…
  Simt ca m-am impotmolit pe undeva, ca am intrat in sensul ala giratoriu, cercul cel vicios din care nu mai pot iesi, m-am ratacit in labirint, ceva de genul asta… Si cred ca stiu si de ce, e rusinoasa treaba – m-am ratacit din cauza ca mi-e frica ca nu sunt prea adaptata social si nu am destui bani si am fost criticata imens ca fac umbra pamantului degaba, da asta e crudul adevar, din cauza asta ma invart in cerc si nu stiu sa mai ies din sensul giratoriu.

  1. Ti-am raspuns in particular Cecilia

  2. Daaa!! Mi-ar fi placut sa citesc si eu articolul mai demult! Durerea trece dar nu si focul care iti arde interiorul si exteriorul (de nu mai suporti nici hainele). Nu am facut nimic pentru asta si nici nu stiam ce e. Iar faptul ca am cunoscut o persoana care practica yoga nu m-a lamurit prea mult, doar a pus diagnosticul, ca un medic ce si era. Drumul este individual, din cate mi-am dat seama. Prinde bine putina ghidare! Am invatat cu timpul sa inchid si sa deschid supapele volitional si sa ghidez forta pentru a alchimiza si mai putin pentru a arde. Greetings!

 8. Draga Cecilia,desi sunt un simplu cititor…imi pare rau pt suferintele prin care ai trecut,sunt sigura ca ai sa gasesti calea de a iesi din labirint. ❤

 9. Nimeni nu-i perfect 🙂 Există mai multe greșeli în materialul de mai sus. Una de pe la început, tipică multor oameni care nu cunosc psihologie, citez :

  “O alta persoana se hotaraste sa se plimbe timp de cateva ore in padure. Nu are un anume scop ci doar placerea de a experimenta o plimbare in padure. ”

  Este destulde evident, însă, faptul că “PLĂCEREA de a experimenta o plimbare in padure” constituie scopul în sine al acelei acțiuni ! Faptul că scopurile și obiectivele nu sunt conștientizate de unii oameni, nu înseamnă că ele nu există, ci că acei oameni nu au o capacitate discriminativă foarte dezvoltată privind conștientizarea anumitor elemente ascunse simțurilor senzoriale…

  1. Textul de mai sus nu s-a dorit a fi unul in care psihologia sa aibe un anume rol, Kato 🙂

 10. Multumim frumos pentru articol! Asa am inteles si mai bine ce mi s-a intamplat 🙂 Cu o singura completare:unii la un momentdat pot vedea Ozn-uri! (nu-i o gluma) 🙂

 11. Foarte fain materialul, pacat ca nu am stiut mai din timp 😦
  ………………………………………..
  Am fost la un pas de moarte dupa aproape 5 zile de nedormit nemancat si fara sa simt nici cel mai mic semn de oboseala din contra aveam energie din ce in ce mai multa. Psihic nu am rezistat decat 3 zile dupa care am inceput sa plang aproape incontinu cum nu am plans in viata mea, inima imi batea foarte repede, si nu ma lasa sa ma odihnesc deloc, mintea nu o mai puteam controla eram la un pas de nebunie, incepusem sa repet cuvinte si fraze incontinu, fruntea imi vibra de parca cineva ma lovea cu pumnul in frunte, in unele momente intram intr-o alta lume care culmea mi se parea mai reala decat asta doar ca se manifesta exact asa cum a fost mintea mea antrenata si pentru mine personal a fost un cosmar, pielea imi era de gaina pe tot corpul, totul mi se parea un vis urat din care nu reuseam sa ma trezesc, singurul lucru care m-a adus la realitate a fost rugaciunea si credinta era tot ce aveam in acel moment (nu am avut pe nimeni langa mine si nici nu am avut initial la cine sa apelez sa imi spuna ce se intampla, nici nu stiam atunci ce este kundalni)
  ………………………………………..
  Nici acuma dupa aproape 2 luni nu pot sa zic ca sunt la fel ca innainte de aceasta experianta si poate ca nici nu o sa mai fiu, inca sunt momente cand simt ca energia urca in sus si nu numai pe coloana urca, pe unde vrea ea si fac mari eforturi sa o ridic cat mai sus sa se elibereze dar nu reusesc tot timpul, atunci ramane in zona inimii si imi da palpitatii si alte efecte in corp mai mult sau mai putin placute.
  ……………………………………….
  Am inteles ca trebuie sa am mare grija de gandurile mele in primul rand si apoi de fapte, apoi ca mai am foarte mult de invatat ceea ce ar fi trebuit sa fac mai demult, cale de intoarcere nu cred ca mai am, m-a schimbat prea mult, iar lumea materiala in care traim si-a pierdut mult din valuarea ei pentru mine

  PS, ma consider pe deplin responsabil de ceea ce mi s-a intamplat, am primit exact ce mi-am dorit fara sa stiu ce cer.

  1. E adevarat Catalin, cale de intoarcere nu exista…fiecare deschidere de kundalini creand schimbari majore in fiinta ta, cat si un anume tip de energie, care e intensificata in functie de cat de mult meditezi. Acum, important e la ce vechi programe esti de acord sa renunti, cate energie blocata in vechi progame iti doresti sa aduci inapoi si in ce programe alegi sa folosesti de data asta aceasta energie

  2. Din păcate , mulți nu înțelegeți ca energia kundalini și trezirea ȘARPELUI este greșită.
   Vorbiți de Chakra regala aflata în mijlocul frunții sau glanda pineala care are forma de pin și e de dimensiunea unui bob de mazăre.
   Glanda aia aflata în mijlocul creierului este fructul interzis din biblie și șarpele trezit e șarpele din biblie.
   În momentul în care ești conștient de absolut tot în jurul tău ești responsabil pentru toate actele tale (total responsabil).
   Kundalini sau conștiința extinsa , înțelegerea a tot ce este în jurul nostru și a vedea dincolo de aparente este ceva greșit, e total greșit și nu trebuie accesată chiar dacă e promovata greșit încă din timpuri vechi.
   Un exemplu clar e următorul și fiți foarte atenți:
   În biblie scrie clar : SA NU UCIZI!
   Luam un om care a fost credincios toată viața , a făcut rugăciuni , a mers la biserica , a fost dedicat vieții creștinești dar la 35 de ani e chemat la război unde ucide câțiva oameni și este ucis la rândul lui.
   Omul ăla a avut conștiința restrânsă , a știut țelul lui ca e sa meargă la război și refuz sa cred ca acel om ajunge în iad fiindcă a ucis.
   Acțiunile noastre pe pământ sunt relativ independente de suflet atâta timp cât nu tindem spre ezoteric/magie/vrăji pentru ca suntem total conștienți ca alea contravin religiei.
   Acțiunile noastre sunt independente de suflet pentru ca toți greșim cu GÂNDUL în cea mai mare parte, cu lucrul de multe ori independent de voința noastră și chiar și cu vorba când discuți de o persoana.
   În momentul un care ai trezit ȘARPELE și ti-a dat acces la conștiința extinsa/Chakra regala / glanda pineala ( e același fruct interzis indiferent de denumire) și ai fost ILUMINAT (pentru ca asta înseamnă) … ti-ai compromis sufletul.
   Glanda pineala tine de spiritualitate , călătorie astrală și multe alte chestii.
   Căutați trezire spirituala pe YouTube și o sa vedeți manifestările energiei kundalini/chakre.
   Yoga tine de lucide , meditația la fel , kundalini…

 12. Buna ziua tuturor care si-au trezit energia Kundalini, numele meu e Iancau Cristian-Lucian am 37 de ani si sunt din Zalau jud. Salaj. Am si eu o poveste nu tare lunga ci scurta. Pe cand eram la Centru de Plasament in Simleu-Silvaniei in toamna anului 1986 eram elev in clasa a 1 a. In scurta vreme mi-a aparut brusc dureri de cap si febra la maxim, si de fapt nu stiam efectiv ce se intampla cu mine. Doamna invatatoare ma tot ducea pe la cabinet medical pentruca aveam dureri puternice de cap si febra. Nu aveam pofte de mancaruri sau de sete sau altceva. La catva timp mi-au disparut aceste cumplite dureri si febre si mi-am revenit in sfarsit. Eram pe atunci ca oricare copil in vremea aceea in anii 80-90. Aproximativ sa nu exagerez de la varsta de 22 de ani am inceput sa aud voci subtile pe atunci eram la ONG Casa Ioana din Bucuresti. In anul 2004 ma-m intors la Zalau de unde eram de loc de nastere. In anul 2016 la inceputul lunii Ianuarie am facut initieri cu energia Reiki. Va rog daca aveti o idee mai buna, care este diferenta intre energiile Reiki si Kundalinii. Daca am facut initiere de gradul 1, pot sa-mi trezesc energia viitala a Kundalini? Numarul meu de telefon e: 0755803106 reteaua Orange. Va rog din suflet sunati-ma. Sau astept sms-uri din partea dumneavoastrei.

  1. Meditatie, vointa si abstinenta perioade mari 1-3 luni in primul rand, si urca ea 🙂 dar nu stiu daca chiar vrei sa trezesti. Oricat de pregatit crezi ca esti nu esti o spun multi, ai sa te rogi cu multe lacrimi sa se opreasca iar daca nu reusesti e un drum numai dus catre ospiciu sau Mai rau 😦 Partea buna ca odata trecut cu bine viata Devine mult Mai simpla si nu Mai poti urma decat drumul spiritual.

 13. Eu l-am trezit pe Kundalini fara nici un curs sau initiere. Eram bolnav de cancer in stare avansata si doctorii mi-au zis ca nu mai au nimic de facut cu mine sa ma pregatesc de moarte. Cind am ajuns acasa mi-am pus castile la urechi si am dat drumul la muzica hardrock. Am ridicat pumnul in sus si din toata puterea sufletului meu am strigat; Eu nu mor, eu sint prea puternic ca sa mor! eu sint puternic frumos si destept. Eu mor doar atunci cind voi vrea eu sa mor! Energia imi strabatea corpul de sus in jos. Inchideam ochii si-mi imaginam cum ma bateam cu moartea intr-un ring de box. Ea dadea cu coasa eu ma feream si-i trageam citiva pumni in gura de-i clantaneau dintii. Pe urma am pus melodia lui Josh Groban „You rise me up” ma treceau toti curentii de sus pina jos, parca pluteam. ma vedeam ca un vultur sus pe pisc de munte, ma vedeam sanatos tun mergind pe o plaja. Asa am facut citeva zile. M-am simtit mult mai bine si cind m-am dus la doctor la analize toate tumorile disparusera de au ramas masca. Nu stiau ce sa creada. de atunci sint sanatos au trecut citiva ani si acum ceva timp la ultima verificare mi-au spus; Esti ca la 18 ani Emile. (atunci aveam 43) fara reiki fara yoga si altele de genul asta. Acum in fiecare zi repet asta; Eu sint, eu sint ceea ce sint, eu sint divin, eu sint Dumnezeu! Si asa il trezesc pe Kundalinii pentru ca sint constient acum cine de fapt sint eu. Sint multe de spus aici dar nu este locul. P.S. de atunci sint alt om, am reusit sa scot din sfera mea energetica aproape toate energiile negative care cauzasera cancerul si pe care eu mi le creasem, judecata, egoismul, stresul si altele. Simt ca nu mai am mult pina sa ajung la constiinta Christica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: