Tot ce ai de facut este sa taci si sa privesti, fara sa judeci sau sa intervii, traind clipa asa cum e

 

O veche legenda norvegiana povesteste despre un om pe nume Haakon care privea mereu imaginea lui Christos rastignit. Crucea era foarte veche si acolo veneau multi oameni sa se roage cu evlavie.Multi veneau aici pentru a cere cate o minune.

Intr-o zi si Haakon s-a gandit sa ceara o favoare. Impins de un sentiment generos, a ingenuncheat in fata crucii si a spus:

– Doamne, vreau sa fiu in locul Tau. Lasa-ma sa stau in locul Tau pe cruce.

Si ramase cu privirea atintita asupra crucii, parca asteptand un raspuns.Domnul vorbi, iar vorbele Lui cazura din inalt, soptitoare dar ferme.

– Fiule, iti voi indeplini dorinta, dar cu o conditie.

– Care, Doamne? intreba Haakon. Este o conditie greu de indeplinit? Sunt dispus sa mi-o asum si cu ajutorul Tau, Doamne, voi reusi.

– Orice ar fi sa se intample si orice ar fi sa vezi, trebuie sa pastrezi tacere pentru totdeauna.

Haakon raspunse:

– Iti promit, Doamne!

Si schimbul se facu.

Nimeni nu observa schimbarea. Nimeni nu-l recunoscu pe Haakon batut in cuie pe cruce. Intre timp Domnul tinea locul lui Haakon. Si pentru mult timp fu astfel si nimeni nu observa nimic.

Dar intr-o zi veni un om bogat si dupa ce se ruga pleca uitandu-si portofelul langa cruce. Haakon vazu si tacu. Nu spuse nimic nici cand un sarac, care veni cateva ceasuri mai tarziu, fura portofelul uitat de bogatas. Si nu spuse nimic nici cand un baiat veni sa se roage pentru binecuvantare inainte de a face o lunga calatorie.. Dar in acel moment se intoarse bogatasul in cautarea portofelului. Fara sa stea pe ganduri, isi imagina ca baiatul furase portofelul. Bogatasul se apropie de baiat si-i spuse furios:

– Da-mi inapoi portofelul pe care mi l-ai furat!

Tanarul replica surprins:

– Eu nu am furat nici un portofel!

– Nu minti si da-mi-l inapoi imediat!

– Va repet ca nu am luat nici un portofel! raspunse baiatul. Bogatasul furios incepu sa-l loveasca pe tanar.

Atunci se auzi o voce puternica:

– Opreste-te!

Bogatasul privi in sus si vazu ca imaginea de pe cruce ii vorbise. Haakon care nu mai putuse pastra tacerea, striga aparandu-l pe tanar si acuzandu-l pe bogatas pentru falsele invinuiri pe care i le aducea. Acesta ramase uimit si iesi din locul de rugaciune. Tanarul pleca de asemenea fiindca se grabea sa plece in calatorie.

Cand cei doi plecara, Christos ii spuse credinciosului:

– Coboara de pe cruce. Nu poti sa-mi ocupi locul. Nu ai fost in stare sa pastrezi tacere.

– Dar, Doamne… -spuse Haakon- cum puteam sa permit o asemenea nedreptate?

Locurile se schimbara, Isus se intoarse pe cruce si credinciosul in fata acesteia. Christos continua sa vorbeasca:

– Tu nu stiai ca a fost bine ca bogatasul sa piarda portofelul fiindca avea in el banii pentru a cumpara virginitatea unei tinere. In schimb saracul avea nevoie de banii aceia si a fost foarte bine ca i-a luat. Iar baiatului i-a prins bine bataia primita fiindca din cauza ranilor nu a mai putut pleca in acea calatorie… … Pentru ca doar acum cateva clipe s-a scufundat vaporul cu care ar fi trebuit sa plece…Tu nu stiai nimic. Eu, da. De aceea tac.

Si Domnul se afunda din nou in tacere.

 

Anunțuri

8 răspunsuri

 1. Frumoasa legenda .. o mai citisem .. dar sincer in conditiile in care nu cunosti desfasurarea evenimentelor viitoare .. nu stiu cat e de corect doar sa privesti fara sa intervii ..asa cum spune titlul articolului … Tot ce ai de facut este sa taci si sa privesti, fara sa judeci sau sa intervii, traind clipa asa cum e …

  Cum ar fi de exemplu sa-ti vezi propriul copil sa zicem invinuit de furt in conditiile in care tu ai fost martor si stii ca nu el e hotul .. iar tu .. sa-ti traiesti clipa doar privind si fara a interveni .. am dat acest exemplu ca sa fie in concordanta cu legenda .. nu vreu sa pun problema unui abuz sexual sau fizic de orice fel la care sa fii copartas neintervenind .. tu tacand, privind, neintervenind si fara sa judeci .. traind clipa asa cum e … e corect in acest caz .. necunoscand desfasurarea evenimentelor viitoare .. sa privesti fara sa intervii ?

  Frumos si util videoclipul cu Cunoasterea de sine ..

  Multumesc Ramona

  1. Titlul merge mana in mana cu filmuletul si ultimele cuvinte existente in poveste.In momentul in care in tine totul devine tacere, Divinitatea se poate manifesta in mod plenar, relevandu-ti-se dedesupturile tuturor actiunilor in mod corect. Asta inseamna ca, insasi Sinele tau Divin, te va calauzi in pasii pe care urmeaza sa ii faci, actionand la o adica asemenea lui Arjuna, care urma sa mearga la batalie dar refuza sa o faca de frica sa nu raneasca pe cineva. Atunci Divinul i s-a relevat spunandu-i ca trebuie sa experimenteze si acest lucru din moment ce chiar el si l-a ales. Cand le vedem pe toate si din aceasta perspectiva, putem f usor sa ne dam seama ca nimic din ceea ce ni se intampla nu este intamplator, ca din toate avem de invatat, si ca exista momente de actiune si momente de stop. In cazul protagonistului din poveste, rolul jucat de el era unul neutru, aidoma si rolului jucat de Iisus. In acest caz, daca Divinitatea ar fi hotarat sa se intample lucrurile intr-alt fel, ar fi trimis cu siguranta inca un personaj care sa intervina, dar precum ai vazut nu a facut asta. In cazul exemplului dat de tine, tu te vezi in afara experimentului persoanei neutre, adica a Divinului din tine, ceea ce la Arjuna nu a fost cazul si de aici si raspunsul si indemnul spre actiune pe care el l-a primit. Cand te afli in starea in care Divinitatea se manifesta prin tine, necunoscutul devine cunoscut.

   1. Am inteles .Multumesc pentru lamuriri si pentru raspuns.

   2. Daca ai inteles, atunci este bine, fiindca in povestea pusa pe blog, Divinitatea care este Trinitara, se desfasoara in toata Splendoarea. Cel Daramator precum ai vazut, ii darama planurile bogatasului si baiatului ca sa poata mai apoi cel Ziditor sa ofere noi oportunitati fetei, omului sarac si baiatului ca in final cel Neutru sa priveasca totul in tacere si sa se bucure de roade. Acolo unde Dumnezeu se manifesta in toata Splendoarea Lui, tot ce se intampla devine perfect. De fapt asta este esenta basmului cat si a filmuletului postat.

   3. Oare se poate manifesta Dumnezeu si altfel decat in toata Slendoarea Lui ? .. Cu siguranta ca Divinitatea se manifesta tot timpul in toata Splendoarea Lui .. in tot ce se intampla si totul este perfect .. si nimic din ce ni se intampla nu este intamplator … deci de ce ar lipsi Dumnezeu din povestea mea .. ata timp cat El e omniprezent manifestandu-se tot timpul in toata Splendoarea Lui ?
    Sigur noi nu constietizam acest lucru … dar oare la cati dintre noi Divinitatea se manifesta prin noi .. incat necunoscutul sa devina cunoscut ? .. in acest context am intrebat .. daca necunoscand desfasurarea evenimentelor viitoare .. cum nici Haakon nu a cunoscut-o … si mai ales ca o legenda este totusi o legenda .. in baza liberului arbitru pe care il avem de a actiona sau nu … este corect doar sa privesti fara a interveni ?
    Categoric ca in baza liberului arbitru si in functie de ce trebuie experimentat … nu pot exista doar momente de neutralitate ci exista atat momente de stop precum si momente de actiune .. si astea manifestandu-se perfect .. in toata Splendoarea lui Dumnezeu …

   4. Raspunsul ti l-ai dat chiar tu Costi. In viata fiecaruia, exista atat momente de stop cat si de actiune. Chiar daca omului ii este adesea greu sa cunoasca nestiutul, cu toate acestea actioneaza de cele mai multe ori, chiar daca o face instinctiv, in mod corect. Daca tu in povestea ta te afli la fata locului si oare te afli acolo intamplator? -cu siguranta ca in prima faza vei darama planurile raufacatorului actionand in consecinta. Mai apoi probabil ca iti vei ajuta copilul sa se valorifice in mod corect, si sa evalueze situatia cu mult discernamant, construindu-si credinte si premize puternice de viata, ca in final, sa va bucurati impreuna de roade. Asta inseamna ca Divinitatea si-a manifestat toate cele trei parti ale Lui in mod corect. Fiecare caz este aparte si de aceea este bine sa se faca o evaluare corecta de fiecare data. Ma refer cand privim ceva anume din exterior, cum de ex a fost cazul de fata. Importanta mesajul consta de fapt in actiunea pe care Divinitatea o are in creatie, in toate cele 3 parti ale Lui, omul fiind invitat sa evalueze situatiile de viata in mod corect, privind fiecare parte in mod separat, si asta fiindca adesea avem obiceiul sa judecam in mod eronat atunci cand vedem actiunile in care suntem atat noi implicati cat si cei din jurul nostru si actionam in mod gresit. Iti spun asta, fiindca mi-am amintit de o intamplare tragi-comica. Eram in oras cand am auzit tipete. Un barbat isi batea nevasta aducandu-i in acelasi timp injurii, folosind in acest scop un vocabular destul de trivial. Un barbat care trecea prin apropiere, vazand femeia plina de sange si bolidul care o pocnea cu toata puterea de care era in stare, a sarit in ajutorul ei. In prima faza, bolidul s-a oprit, mirat fiind de cutezanta acelui barbat. Intre timp femeia s-a ridicat de pe jos, si-a scos pantofii din picioare si cu tocul unuia a inceput sa il pocneasca pe barbatul care i-a sarit in ajutor tipand ca e nesimtit si ca nu are nici un drept sa se bage in viata lor. Precum vezi in acest exemplu, si aici cineva a actionat in mod instinctiv, dar ideea pe care a avut-o n-a fost una tocmai benefica.

   5. Povestea ar mai putea avea si alte scearii.As vedea cum bogatul intorcandu-se sub cruce, dori sa -l certe pe baiat,dar de sus de pe cruce statuia plangea Vazand minunea bogatul se domoli,iar copilul ii inapoie punga imediat.Impresnat de lacrimile ce se prelingeau de pe statuie bogatul ii marturisi baiatului intentia pe care o avea de a rascumpara virginitatea unei fete cu banii aceia .Baiatul afla astfel ca sora sa care tocmai fugise si urma sa se imbarce pe vas se putea intoarce acasa. Atunci el ca frate recunoscator avea sa-l slujeasca pe omul acesta care-i ajuta sora.Vasul cu care trebuia sa plece fata a ramas la mal, caci toti calatorii s-au dus sa vada minunea de la manastire CU STATUIA CARE PLANGE si astfel s-a evitat intalnirea cu aisbergul.Statiua sangera si din rana de la coasta,iar bogatul aprecie gestul copilului si il tocmi sluga cu simbrie ,scapand de saracie si pe parintii copilului. S-au mutat cu totii la bogatas , cel care afla ca de fapt este unchiul adevarat al copilului, si frate cu tatalui acestuia (bogatul fusese pierdut si infiat de un emir.Bogatul nu avea copii ,asa ca toata averea avea sa-i ramana copilului care ii inapoiase banii .IIsus observa ca Haakon isi tinuse promisiunea partial caci a vorbit cu ochii ,nu cu gura si il scuti de chin ,remarcand faptul ca in postura de IISUS devii IISUS!.

   6. In filmul Matrix, se poate vedea cel mai usor cat de flexibila si variata este viata. Cum pe aceeasi tema, se pot crea o multime de experiente si programe, omul avand libertate totala in a-si ajusta viata in asa fel, incat in final sa gaseasca solutia cea mai buna. O varianta a povestii poate fi si asta Miriam, asa cum pot sa existe atatea variante cati locuitori are planeta. In asta si consta frumusetea vietii, in varietate, si tocmai aceasta varietate a dus omul spre progres, spre schimbare de tipare, comprotamente si valori. Clar ca tu esti o persoana care doreste ca fiecare poveste de viata sa aibe un final cat mai fericit si de se poate, in aceasta fericire sa fie cuprinse cat mai multe personaje, neuitand in acelasi timp nici aprotul cerului si inserand in toate aceste povesti si minunile care pot sa apara. Asta inseamna ca ai un suflet bun si iubitor. Iti multumesc pentru aceasta frumoasa varianta si te rog sa mergi mai departe tot asa, vazand binele si frumosul atat pentru tine cat si pentru ceilalti. Cu cat vor fi mai multi ca tine, cu atat mai repede programele pe aceasta planeta vor avea sansa sa se schimbe mai rapid. In fond si la urma urmei, noi suntem cei ce ne alegem directia in care dorim sa mergem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: