Spaniolii au gasit modalitatea cea mai buna de a-si construi propria economie

Dupa ce comunitatea Damanhur-ului ne-a uimit cu crearea unei micro economii si moneda proprie chiar in mijlocul Italiei, iar grupul ecologist din Siberia, Anglia etc. ne demonstreaza ca se poate trai si altfel, iata ca si spaniolii incep sa vina cu idei…..

„Indignaţii” spanioli construiesc o economie paralelă
SURSA Mediafax
Mişcarea „indignaţilor” din Spania a înfiinţat o bancă alimentară, pe o stradă din cartierul Usera, în sudul oraşului Madrid, de unde imigranţii şi spaniolii afectaţi de sărăcie se aprovizionează cu cartofi, morcovi şi fructe, relatează AFP.

„De aici mă aprovizionez cu fructe şi legume. Este un ajutor enorm, mărturiseşe Jhenny, o imigrantă de origine ecuadoriană în vârstă de 35 de ani, aşezată pe un scaun în mijlocul sacilor de plastic plini cu provizii.

Nu este o organizaţie de caritate, nici a Bisericii Catolice, care distribuie alimente, ci una a militanţilor „indignaţi” întrucât de la apariţia lor, în urmă cu un an, după ocuparea pieţelor şi marile manifestaţii din primăvara lui 2011 pentru a denunţa consecinţele crizei economice, „indignaţii”, mult mai discreţi, s-au lansat în această acţiune socială pe tot teritoriul Spaniei.

„Încercăm să creem o economie mai durabilă şi mai dreaptă”, explică Diego Gutierrez, un militant care urcă un sac cu cartofi într-o camionetă, donaţie de la un magazin aparţinând unui cuplu de români.

Optzeci şi două de familii s-au înscris la banca alimentară din Usera, care funcţionează fără nici un ajutor extern. În fiecare vineri, între 20 şi 25 de persoane vin aici să ia alimente, printre care si Jhenny, menajeră cu jumătate de normă, al cărei soţ nu are de lucru de un an. Ea economiseşte astfel circa 60 de euro pe lună. „De banii aceştia pot cumpăra haine şi încălţăminte pentru cei doi copii ai mei”, declară ea.

De cealaltă parte, comercianţi din cartier, care au ei înşişi probleme uneori, donează alimente.
Raul Barbero, în vârstă de 41 de ani, proprietar al unui magazin de fructe, îşi aminteşte că „timp de doi ani nu a avut nimic de mâncare. Dacă fiecare ar da câte puţin, se adună mult”, a declarat acesta donând caise, cireşe şi alte fructe voluntarilor care se ocupă de colectare.

O dată pe lună „indignaţii” din Usera organizează o bursă de schimburi, unde se pot schimba haine pentru jucării, cărţi sau mobilă. Dar unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale lor este o cooperativă care oferă servicii sanitare sau de zugrăvire, folosind şomeri, care are în total 230 de salariţi organizaţi în trei echipe la Madrid.

Cooperativa va începe de asemenea să producă săpun şi bere, cu scopul de a înfiinţa sucursale în toată Spania.
În opinia lui Arturo de Bonis, fost şef al proiectului Băncii Mondiale în Africa, în vârstă de 55 de ani, unul din fondatorii proiectului, „indignaţii” au evoluat pentru că oamenii au înţeles „că numai protestele nu vor fi suficiente pentru a schimba situaţia”. „Acest gen de iniţiativă se va desfăşura în continuare, întrucât oamenii văd că sistemul nostru economic nu funcţionează”, adaugă acesta.
Într-o ţară în care unul din patru oameni din populaţia activă este şomer, „indignaţii” au găsit un teren fertil pentru acţiunile lor: comandouri anti-expulzare, relocarea familiilor fără adăpost, ajutor juridic în domeniul drepturilor privind lucrul.
La Madrid, aceştia au creat de asemenea „bănci de timp”: aici timpul devine o monedă, permiţând plata unor servicii, de la reparaţii de biciclete la servicii de tuns. Pentru fiecare oră donată, „clientul” poate primi serviciu pentru o oră. Toate serviciile au acelaşi preţ: o oră la coafor echivalează cu o oră la kinetoterapie.
„Oamenii îşi pot îmbunătăţi calitatea vieţii fără a cheltui bani”, explică o învăţătoare în vârstă de 59 de ani, care participă la o „bancă de timp” în Retiro, un cartier din Madrid, aparţinând clasei medii.
Acţiunea creează de asemenea relaţii de vecinătate. „Vecinii voştri pot fi prietenii voştri”, mărturiseşte Isabel Perez, consultant în energie solară în vârstă de 47 de ani, mamă a doi dopii, care participă la banca de alimente din Usera.
Aceasta stire a fost preluata de pe realitatea.net

 

 

 

 

Anunțuri

Un răspuns

  1. E un inceput .. draguta treaba cu banca de timp .. asta m-a facut sa ma gandesc la un film se numeste .. In time .. facut in 2011 si unde intr-un viitor unde imbatranirea se opreste la 25 de ani … singurul mod de a ramane in viata .. este acela de a-ti cumpara timp, sa fugi sau sa mostenesti timp….

    Interesant material .. multumesc Ramona

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: