Anthony de Mello – Cum sa iubim (conferinta)

„Unii spun ca exista doua lucruri pe lume: Dumnezeu si frica; iubirea si frica sunt unicele lucruri. Exista doar un singur rau in lume: frica.
Exista doar un singur bine in lume: iubirea. Cateodata este denumita in alte feluri. Cateodata i se spune fericire sau libertate; sau pace, sau bucurie, sau Dumnezeu, sau altfel. Dar eticheta nu conteaza cu adevarat. Si nu exista un singur rau in lume pe care sa nu-l poti asocia cu teama. Nici unul.
Ignoranta si frica, ignoranta cauzata de frica – de aici vine tot raul, de aici vine violenta. Persoana care este cu adevarat non-violenta, care este incapabila de violenta, este persoana care nu cunoaste frica. Devii violent doar atunci cand iti este teama. Gandeste-te cand ai fost furios ultima data. Hai, gandeste-te. Aminteste-ti de ultima oara cand te-ai infuriat – si cauta frica din spatele maniei. Ce te-ai temult sa pierzi? Ce ti-a fost teama ca ti-ar putea fi luat? De acolo vine mania. Gandeste-te la cineva plin de manie, cineva de care poate ti-e frica. Vezi cat este de inspaimantat? Este speriat – cu adevarat inspaimant. Ii este atat de teama – pentru ca, altfel, n-ar fi furios. In cele din urma, exista doua lucruri -iubire si frica. Spunet-i constienta, ziceti-i iubire, numiti-l spiritualitate sau libertate sau trezire – sau oricum. Este unul si acelasi lucru.” Anthony de Mello

” Viata lipsita de constienta este o viata mecanica. Nu este omeneasca, ci este programata, conditionata. La fel de bine am putea fi o piatra, un ciot de lemn. In tara din care vin eu, sute de mii de oameni traiesc in cocioabe, intr-o saracie lucie, abia reusind sa supravietuiasca, facand toata ziua o munca fizica grea, apoi se culca si se trezesc dimineata, mananca ceva si o iau de la capat. Iar tu stai deoparte si gandesti: „Ce viata”. ” Asta e tot ce are viata sa le ofere?” Si apoi realizezi, dintr-o data, ca 99,9% dintre oamenii de aici nu sunt cu mult mai buni. Poti sa mergi la cinema, sa te plimbi cu masina, poti pleca intr-o croaziera. Crezi ca esti mai bogat decat sunt ei? Esti la fel de mort ca si ei. Esti o masinarie la fel ca ei – una putin mai mare, dar cu toate acestea, doar o masinarie. Este trist. Este trist sa te gandesti ca oamenii trec prin viata in felul asta.
Oamenii trec prin viata cu idei fixe; ei nu se schimba niciodata. Pur si simplu, nu sunt constienti de ceea ce se intampla. Ar putea la fel de bine sa fie o buturuga, o piatra, un mecanism care vorbeste, umbla, gandeste. Nu este ceva omenesc. Ei sunt marionete, sucite de colo-colo de tot felul de lucruri. Apasa pe buton si vei obtine o reactie. Aproape ca poti prezice cum va reactiona persoana respectiva. Daca studiez o persoana, va pot spune cu exactitate cum va reactiona. La grupul meu de terapie, cateodata notez pe o bucata de hartie cine va incepe sedinta si cine va raspunde. Crezi ca e ceva rau? Ei bine, nu asculta de oamenii care-ti spun: ” Uita de tine! Ajuta-i pe altii cu iubire.” Nu-i asculta! Ei gresesc cu totii. Cel mai rau lucru pe care-l poti face este sa uiti de tine, atunci cand mergi in intampinarea altora cu o asa-zisa atitudine de ajutor.
……………………
Poti controla ceva de care esti constient; dar esti controlat de ceva de care nu esti constient. Cand esti constient de el, esti eliberat de el. Este acolo, dar nu te mai afecteaza. Nu esti controlat de acel ceva; nu esti subjugat de el. Aceasta este diferenta.
Constienta, constienta, constienta, constienta.
A deveni observator implicat este alegera cea mai buna. Ca sa formulez mai plastic, este ca si cum as vorbi cu tine si, in acleasi timp, as fi in exterior, privind la tine si la mine. Cand te ascult pe tine, este infinit mai important pentru mine sa ma ascult pe mine, decat sa te ascult pe tine. Bineinteles, e important sa te ascult pe tine, dar mai important este sa ma ascult pe mine. Altfel, nu te voi auzi pe tine. Sau voi deforma tot ce spui tu. Iti voi veni in intampinare din conditionarea mea proprie. Voi reactiona fata de tine in tot felul de moduri, din nesigurantele mele, din nevoia mea de a te manipula, din dorinta mea de a reusi, din nelinisti si sentimente de care s-ar putea sa nu fiu constient. Deci, este important sa ma ascult pe mine, atunci cand te ascult pe tine.
Nu trebuie sa te imaginezi tot timpul pe tine insuti planand undeva in vazduh. Doar ca sa-ti faci o idee, in mare, imagineaza-ti un sofer bun care, in timp ce conduce masina, se concentreaza la ceea ce spui. De fapt, ar putea chiar sa poarte o discutie cu tine, dar, in acelasi timp, este perfect constient de semnele de circulatie. In momentul in care percepe vreun sunet sau zgomot, sau o izbitura, el va auzi imediat si va spune: ” Esti sigur ca ai inchis usa din spate?” Cum face asta? Este constient si vigilent. Atentia ii e focalizata pe conversatie sau disputa, dar constienta lui este mult mai cuprinzatoare. Percepe o gama variata de lucruri.
Eu nu vorbesc acum despre concentrare. Aceasta nu este importanta. Multe tehnici de meditatie implica si concentrarea, dar am oarecare indoieli in legatura cu asta. Ele implica si violenta si, in mod frecvent, ele mai implica programare si conditionare. Ceea ce eu sustin este constienta – care nu e deloc acelasi lucru cu concentrarea. Concentrarea este un reflector, e ca lumina unui reflector. Tu esti deschis la orice patrunde in sfera constiintei tale. Poti fi atras de ea, dar cand practici constienta, nu esti distras niciodata. Cand actioneza constienta, nu se mai manifesta nici o distragere, pentru ca esti mereu constient de tot ceea ce se intampla.
Sa spunem ca privesc niste copaci si imi fac griji. Sunt distras? As fi distras doar daca intentionez sa ma concentrez la copaci. Dar daca, in acelasi timp, sunt constient ca sunt ingrijorat, asta nu inseamna deloc ca sunt distras.
Fii constient doar de directia in care iti este indreptata atentie. Daca ceva merge rau, sau daca se intampla ceva suparator, te vei alerta pe loc. Ceva nu merge bine! In momentul in care in constiinta ti se strecoara vreun sentiment negativ, vei deveni atent. Esti exact ca soferul masinii.
Copiii sunt cei pe care ii puteti auzi vorbind in sensul aceasta. Un pusti de doi ani spune: ” Tommy a luat micul dejun azi dimineata.” El nu spune ” eu”, chiar daca Tommy este el. El spune, Tommy- la persoana a treia. Misticii simt asa. Ei s-au dez-identificat de ei insisi si sunt in stare de armonie.
Aceasta este ” eu-ul” pe care maestrii mistici din Orient ii indeamna in mod constant pe oameni sa-l descopere. Si cei din Occident, de asemenea! Il puteti numara si pe Meister Eckhart printre ei. Ei ii indeamna pe oameni sa-l descopere le ” eu”.” Anthony de Mello

Reclame

Un răspuns

  1. Multumesc Ramona .. pentru acest material si videoclip Anthony de Mello – Cum sa iubim din seria Casa Trezirii .. foarte bune ambele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: