Sa ne hranim sufletul cu intelepciunea marilor maestrii

Gautama Buddha catre Subhuti (unul dintre discipolii sai):

„Asa cum eu nu am avut nimic de invatat de la Dipankara-Buddha, iata de ce nici tu nu ai nimic de invatat de la mine. Tot ce trebuie sa faci este sa ramai pe deplin tacut si receptiv in prezenta mea. Nu te gandi o clipa ca ai ceva de invatat, ori ca eu cunosc si tu esti ignorant, fiindca imediat ce ti-au aparut asemenea idei, instantaneu te indepartezi de mine, te distantezi si izolezi pe cele mai indepartate stele.

Un discipol adevarat este interesat numai de existenta, de adevar, de fiintare, nu de cunoastere, teorii sau de comparatii. Fiecare buddha traieste, fiinteaza in aceasta existenta pura, unde a disparut cu desavarsire ideea de „eu”, notiunea de individualitate si unde nu mai exista nimic sa-l defineasca… vacuitate desavarsita, nelimitare, infinitate…” Gautama Buddha

„Cei care au gasit sursa iubirii in ei insisi nu mai au nevoie sa fie iubiti; in ciuda acestui fapt, vor fi iubiti. Ei vor iubi pur si simplu pentru ca au prea multa iubire, la fel ca un nor care vrea sa-si reverse ploaia, ca o floare care vrea sa-si imprastie parfumul, fara dorinta de a primi ceva in schimb. Rasplata iubirii este iubirea insasi si nu faptul de a primi iubire. Acesta este unul din misterele vietii: atunci cind o persoana este rasplatita prin insasi iubirea pe care o raspandeste in jurul ei, multi oameni o vor iubi; fiind in contact cu ea, toate aceste fiinte vor gasi treptat-treptat sursa iubirii in interiorul lor. Ele pot fi in legatura cu o fiinta care isi raspindeste iubirea fara sa ceara nimic in schimb. Si cu cat aceasta fiinta impartaseste si raspandeste mai mult iubirea sa, cu atit iubirea este mai mare.”

Iubirea Divină – Paramahamsa Yogananda

Am cautat iubirea in multe vieti. Am varsat lacrimile amare ale separarii si caintei pentru a cunoaste ce este iubirea. Am sacrificat totul, toate atasamentele si iluziile, pentru a invata in final ca sunt indragostit de iubire – de Dumnezeu – doar atat. Apoi am baut iubirea din toate inimile adevarate. Am vazut ca El este Unicul Iubit Cosmic, Unica Mireasma care patrunde toate variatele flori ale iubirii in gradina vietii.

Multe suflete se intreaba pline de dor si lipsite de ajutor de ce iubirea zboara dintr-o inima in alta; sufletele treze realizeaza faptul ca inima nu este nestatornica in iubirea diferitelor fiinte, ci ea iubeste Unicul Dumnezeu al Iubirii, care este prezent in toate inimile.

Dumnezeu, in tacerea Sa eterna sopteste: „Eu sunt Iubire. Dar pentru a experimenta daruirea si darul iubirii Eu m-am divizat pe Mine insumi in trei: iubire, iubit si iubita. Iubirea mea este frumoasa, pura, eterna bucurie; Eu sunt gustat in multe moduri, prin intermediul multor forme.

Ca tata eu beau iubirea plina de respect izvorata din inimile copiilor mei. Ca mama eu beau nectarul iubirii neconditionate din cupa sufletului micutului copil. Copil fiind eu ma impregnez de iubirea protectoare a ratiunii drepte a tatalui. Ca adolescent eu beau iubirea fara de motiv din sfantul Graal al atractiilor materiale. Ca stapan eu beau iubirea plina de compasiune din cupa aprecierii Maestrului. Ca Guru eu ma bucur de iubirea pura provenita din caliciul devotiunii atotcuprinzatoare a discipolului. Ca prieten eu beau din fantana clocotitoare a iubirii spontane. Ca prieten divin, eu golesc dintr-o sorbitura apele cristaline ale iubirii cosmice, provenite din rezervorul inimilor ce-L adora pe Dumnezeu.

Eu sunt indragostit doar de iubirea insasi, dar imi permit sa fiu inselat cand ca tata sau ca mama gandesc si simt doar pentru copil, atunci cand ca iubit imi pasa doar de iubita, atunci cand ca discipol traiesc doar pentru Maestru. Dar deoarece Eu iubesc doar Iubirea, in mod ultim Eu sfaram aceasta iluzie a miriadelor de Sine umane. Din acest motiv Eu transfer tatal intr-un taram astral atunci cand el uita ca iubirea Mea si nu a sa, este cea care protejeaza copilul. Eu ridic copilul de la pieptul mamei, astfel incat ea sa invete ca iubirea Mea este cea pe care o adora in el. Eu rapesc iubitul iubitei care isi imagineaza ca ea este cea pe care el o iubeste, mai curand decat iubirea Mea care raspunde in ea.

Astfel iubirea Mea se joaca de-a v-ati-ascunselea in toate inimile umane, astfel incat fiecare sa poata sa invete sa descopere si sa adore, nu acele receptacole umane temporare ale iubirii Mele, ci insasi Iubirea Mea, dansand dintr-o inima in alta.

Fiintele umane solicita una alteia „Iubeste-ma doar pe mine”, si astfel Eu racesc buzele lor si le pecetluiesc pentru totdeauna, astfel incat ei sa nu mai rosteasca niciodata acest neadevar. Deoarece ei toti sunt copiii Mei, Eu doresc ca ei sa invete sa vorbeasca despre adevarul ultim: ”Iubiti Iubirea Unica (prezenta) in noi toti”. A spune cuiva „Te iubesc” este fals pana cand tu vei realiza adevarul: „Dumnezeu prezent ca iubire in mine este indragostit de iubirea Sa din tine.”

Luna rade de milioanele de iubiti bineintentionati care fara sa-si dea seama isi mint iubitele spunand: „Te voi iubi pentru totdeauna.” Craniile lor sunt acoperite de nisipul maturat de vant al eternitatii. Ei nu isi mai pot utiliza rasuflarea pentru a spune „Te iubesc”. Ei nici macar nu-si mai pot reaminti sau respecta promisiunea lor de a se iubi unul pe altul pentru totdeauna.

Fara a spune un cuvant, Eu v-am iubit intotdeauna. Eu singur pot spune cu adevarat „Te iubesc”; deoarece Eu va iubesc dinainte ca voi sa va nasteti; iubirea Mea va confera viata si va sustine in fiecare moment al ei; si Eu singur va pot iubi dupa ce portile inchisorii mortii se inchid in spatele vostru; acolo unde nici cel mai sincer iubit omenesc nu va poate atinge.

Eu sunt iubirea care manevreaza papusile umane cu sforile emotiilor si instinctelor, pentru a juca spectacolul iubirii pe scena vietii. Iubirea Mea este frumoasa si nesfarsita, plina de bucurie atunci cand o iubiti doar pe ea; dar linia vietii, pacii si bucuriei voastre este intrerupta atunci cand in loc de aceasta va lasati angajati in emotii si atasamente omenesti. Realizati, copiii Mei, iubirea Mea este cea dupa care voi tanjiti!

Cei care Ma iubesc doar sub forma unei singure persoane, sau care Ma iubesc intr-un mod imperfect doar intr-o singura persoana, nu cunosc ce este Iubirea. Doar cei care Ma iubesc intr-un mod intelept si egal in tot si care Ma iubesc perfect si egal ca tot ce sunt, pot cunoaste cu adevărat Iubirea.”

„Functionarea inimii si a mintii sunt in intregime diferite; nu doar diferite, ci diametral opuse. Cand mintea intervine in iubire, iubirea se retrage.Mintea creeaza sisteme filozofice, teologice, ideologice – toate sunt probleme la care nu ai nici un raspuns. Inima asteapta doar. La momentul potrivit, raspunsul inmugureste de la sine. Inima nu pune nici o intrebare si, cu toate acestea, primeste raspunsul. Mintea are o mie si una de intrebari dar, cu toate acestea, nu primeste nici un raspuns, deoarece nu stie cum sa primeasca.”
„Daca esti centrat numai pe minte, nu-ti ramine altceva decit sa innebunesti – aceasta este posibilitatea ultima, punctul culminant al mintii. In cazul in care nu vrei sa innebunesti, vei face parte – pur si simplu – din categoria celor mediocri. Prin „mediocru” inteleg a face un compromis aici, altul colo, ascultind putin de aceasta parte, putin de cealalta – rupt mereu in fragmente, neavind niciodata o individualitate, neavind niciodata un suflet.”

„Este bine, este un fapt norocos, ca nimic nu te satisface complet, ca nimic nu te satisface pe deplin. Asta inseamna ca nu stagnezi, ca trebuie sa fii mereu in miscare. Incetul cu incetul vei intelege faptul ca nu exista casa, ca miscarea insasi este casa ta; ca nu exista nici un sfirsit al peregrinarii, ca peregrinarea insasi este sfirsitul. Este foarte dificil de inteles, deoarece suntem obisnuiti cu o anumita logica; daca dorim sa mergem undeva, mersul reprezinta numai un mijloc, iar faptul de a ajunge este finalitatea. In ceea ce priveste insa viata universala, nu exista nici un loc in care sa poti spune: „Am ajuns si acum nu exista nimic mai departe.” Este de neconceput sa gasesti un loc care sa fie sfarsitul, care sa aiba un gard si o placa pe care sa scrie: „Aici se termina lumea.” Si chiar daca poti gasi un astfel de loc, as dori sa sari gardul – deoarece trebuie sa fie ceva dincolo de el. Gardul nu poate sta de la sine, trebuie sa fie ceva dincolo de el. Cineva glumeste ridicand un gard si atarnand o tabla: „Aici se termina lumea”. Nu te lasa pacalit.”

„Facem cu totii parte din aceeasi existenta. Indiferent pe cine ranesti, in cele din urma te ranesti pe tine insuti. Poate ca acum nu iti dai seama de acest lucru, insa intr-o buna zi vei intelege si iti vei spune: „Dumnezeule! Acest lucru mi l-am facut cu mana mea.” Ai ranit pe cineva, crezind ca este vorba de un altul. Nu este altcineva. Existenta este una singura, este o unitate cosmica. Din aceasta intelegere se iveste non-violenta.”

„Iubirea va daruieste intotdeauna libertatea. Iubirea permite celuilalt sa faca tot ceea ce simte ca trebuie sa faca. Indiferent ce hotaraste el ca il va transpune intr-o stare de beatitudine, alegerea ii apartine in intregime. Daca iubiti persoana respectiva, ii respectati intimitatea. Nu va amestecati in viata ei intima. Nu incercati sa impuneti nimic fiintei sale interioare. Cerinta fundamentala a vietii este urmatoarea: „Il accept pe celalalt asa cum este”. Iar iubirea nu incearca niciodata sa il schimbe pe celalalt in conformitate cu ideea pe care o avem despre el. Nu incercati sa ajustati persoana pe ici pe colo, pentru a o potrivi cu un sablon; nu procedati la fel ca toata lumea! Daca iubiti cu adevarat, atunci nu aveti de pus nici o conditie. Iar daca nu iubiti, atunci cine va da dreptul sa puneti conditii? Este foarte clar. Daca iubiti, atunci nu se pune problema unor conditii. Iubesti cealalta fiinta asa cum este ea. Nici daca nu iubiti nu este nici o problema. Nu va priveste ce face celalalt: nu se pune problema nici unei conditii. Celalalt poate sa faca tot ceea ce doreste. Daca gelozia dispare, iar iubirea ramane totusi prezenta, atunci viata voastra are ceva care merita sa fie pastrat.”

„Exista un singur fel de rugaciune: acela de a trai plin de recunostinta fata de intreaga existenta. Existenta ti-a dat o ocazie pe care nu ai cerut-o niciodata, pe care nu ai meritat-o niciodata, si pe care totusi o ai. Si ai inflorit in mii de flori, lasind in urma un parfum al gratitudinii.”

Anunțuri

Un răspuns

  1. Ce mai poate fi spus dupa un asa articol asa dragut despre iubire .. decat sa tragem concluzia corecta … Deci sa fim indragostiti de iubirea insasi .. sa iubim iubirea unica din noi toti .. ea iubeste unicul Dumnezeu al iubirii .. prezent in toate inimile ..

    Multumesc Ramona

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: