Vesnic peregrin prin timpul prezent

” Timpul este moneda vietii tale. Este singura moneda pe care o ai si numai tu poti hotara cum o vei cheltui. Fii atent ca nu cumva sa-i lasi pe altii s-o cheltuie pentru tine. ” Carl Sandburg

” Doi calugari plecasera in calatorie. De trei zile nu intalnisera decat o femeie batrana in pragul colibei sale. Ea le-a oferit putin orez prajit, amestecat cu ceai si unt ranced. Aceasta tsampa modesta le fusese oferita cu o zi inainte. Acum le era foame si frig. Deodata, a inceput sa ploua. Cel mai tanar dintre calugari se proteja cum putea mai bine cu o parte a vesmantului sau lung. Cel mai in varsta mergea mai departe in tacere. La caderea noptii, la orizont nu se vedea nici un adapost, nici templu, nici sihastrie, nici cea mai umila coliba. Poteca pe care mergeau se pierdea departe in munti. Tanarul novice nu mai rezista. El nu cunostea tinta acelei calatorii interminabile. „Templul zen nu poate sa fie departe, isi zicea el. Mi se pare ca ne apropiem de Kamakura. Dar oare aceasta este destinatia noastra?” Incalcand cerinta stricta de a pastra tacerea, a indraznit sa-l intrebe pe calugarul in varsta, care mergea cu un pas egal:

– Maestre, unde mergem?

– Am ajuns, a raspuns maestrul.

– Vrei sa spui ca popasul e aproape? a insistat tanarul calugar.

– Aici, acum. Am ajuns.

Novicele, inspaimantat, s-a uitat la poteca plina de pietre care se pierdea in ceata. In departare, piscurile muntilor dispareau deja in noapte. Ii era frica, frig si foame. Si, brusc, intr-o strafulgerare, a inteles. Si-a amintit de cuvintele care ii fusesera repetate deseori la manastire: „Zenul este un drum care duce… In fiecare pas facut pe acest drum se afla eternitatea. In prezent se cuibaresc viata, oaza, infinitul.”

Sunt trairea care se manifesta prin ceea ce sunt in prezent, trecutul a zburat, viitorul este un vis; doar prezentul este real…..

Este dificil sa traiesti in prezent, ridicol sa traiesti in viitor si imposibil sa traiesti in trecut. Nimic nu este mai indepartat decat minutul care tocmai a trecut. Jim Bishop

Timpul e un maestru de ceremonii care ne aduce mereu acolo unde se cuvine sa fim, avansam, ne oprim si dam inapoi la ordinele lui, greseala noastra e ca ne inchipuim ca-l putem trage pe sfoara. Jose Saramago

Anunțuri

Un răspuns

  1. Foarte frumos titlul articolului .. draguta povestea … adevarate cuvintele lui Upanishad si legile spiritualitatii din India .. cu unele obiectii asupra legii 2 .. draguta si chestia cu timpul si moneda timp .. deci .. sa avem grija sa nu ne-o cheltuiasaca altii .
    Mercirica Ramona

    PS.
    Stii de unde vine mercirica ? .. acum mai multi ani Rica Raducanu fosta glorie a portii Rapidului avea in Giulesti un magazin alimentar numit Merci Rica … de aici a intrat in jargon ca Mercirica = Multumesc .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: