Daca ai vointa, poti orice…..

” Vointa puternica nu este numai stiinta de a dori si de a obtine ceva, ci si stiinta de a renunta la ceva, in caz de nevoie. ” Anton S. Makarenko

As suplimenta invatamintele pretioase pe care le-ai aflat in acest film, cu un plus de ajutor pe care ti-l poti acorda intr-o atare dieta, amintindu-mi de cateva indemnuri benefice pe care Walter Lubek ni-l ofera in cartea Manualul NLP-ului spiritual, stiut fiind ca fiecare deviere apare in primul rand datorita credintelor distorsionate care adesea ne conduc viata si pentru recadrarea carora exista un anume numar de metode eficiente atat in psihologie cat si in NLP:

Daca vrei sa rezolvi conflicte, cauta obiectivele majore comune ale partilor aflate in conflict si ajuta-le sa le urmareasca impreuna, sprijinindu-se una pe cealalta.

Conflictele dintre diferiti oameni sau chiar cele din interiorul unui individ apar fiindca fiecare din partile implicate in conflict are necesitati personale foarte importante si se pare ca nu exista posibilitatea ca toti sa si le poata satisface in acelasi timp si ca, prin pretentiile pe care le au, necesitatile partilor se exclud reciproc.

Daca se incearca, asa cum, din pacate, se mai obisnuieste inca, sa se impuna un obiectiv in ciuda rezistentei celor implicati, nu numai ca se deplaseaza conflictul in spatiu si in timp, dar nici nu se rezolva. Oricine este invins (neimplinindu-si nevoile) nu asteapta decat momentul in care el va fi cel care „ia caimacul”. Bineinteles ca, in momentul in care altora le este refuzata satisfacerea nevoilor, si acestia vor incerca, la randulor sa faca acelasi lucru … Este un cerc vicios pe care fiecare dintre noi il poate constata zilnic, la stiri.

Exista totusi o modalitate de rezolvare integrala, experimentata atat in domeniul social cat si in domeniul individual. In acest cadru, se cauta obiectivul comun, care contine toate obiectivele diferitelor parti – in NLP este numit „Metaobiectivul” – care va fi urmarit cu forte comune. In acest fel, nimeni nu pierde si nu exista deplasarea conflictului. Acest mod de depasire a conflictelor mai este desemnat si ca metoda castig/castig, fiindca, in cadrul ei, nu pierde nimeni.

De exemplu, unii oameni care au probleme cu supraponderabilitatea, vor sa slabeasca si se lupta cu kilogramele in plus pe care le au. Bineinteles ca aceasta nu functioneaza decat facand sacrificii si, de cele mai multe ori, numai pe termen scurt. De ce?

Latura personalitatii responsabila de supraponderabilitate ar vrea sa atinga ceva deosebit de important, de exemplu, o descarcare de stres pe termen scurt, pentru ca sistemul nervos sa nu mai fie suprasolicitat. Latura responsabila cu dorinta de a slabi vrea poate si ea, sa evite o criza, care poate aparea pe termen lung, datorita schimbarii aspectului exterior, suprasolicitarii sistemului circulator si a organelor interne. La o privire mai atenta, ambele vor sa realizeze ceva bun. Daca, de exemplu, prin intermediul unei metode NLP, cele doua laturi ale personalitatii sunt determinate sa dialogheze, va disparea o parte a stresului, fiindca ambele vor invata sa inteleaga bunele intentii ale celuilalt. Daca reusesc sa se accepte fundamental reciproc, inclusiv in legitimitate a dorintelor lor diferite, procesul poate continua. Prin intermediul unei tehnici NLP, care este denumita „Negociere framing”, eventual in prezenta unui ajutor, ambele pot cauta o rezolvare realista comuna, care sa satisfaca toate intentiile.

Vindecarea si dezvoltarea sunt doua aspecte care se refera la acelasi proces.

Daca esti bolnav sau nefericit, asta inseamna ca esti oarecum agatat de anumite dificultati, care-ti depasesc capacitatile de rezolvare a problemelor vietii dobandite pana acum. Daca vrei sa rezolvi aceste probleme, nu exista decat o singura cale sigura si eficienta: invatarea.

Sau sa inveti sa inveti si dupa aceea sa inveti. Nu are mare importanta.

Mergand pe aceasta cale, la un moment dat vei descoperi marginile prapastiei in care ai cazut atunci cand erai inca mic. Acum poti iesi de acolo si-ti poti continua drumul fara griji. Fii insa sigur ca vor mai aparea si alte capcane! A fi atent si a privi inainte, sigur pe cunostintele tale, este o arta. Nu a privi in urma, nu a privi acolo unde stai in acest moment, nu a privi prea mult inainte, ci a privi catre acolo unde vrei sa faci pasul urmator.

Daca si acolo vei mai gasi, inca o data, o groapa, aseaza-te pe marginea ei, apreciaz-o, invata cat mai multe despre ea din pozitia sigura in care te afli si incearca sa cresti. Dupa aceea vei putea sa-ti continui drumul in siguranta – pana la urmatoarea capcana. Dar acum cunosti jocul si poate ca-ti si place sa-l joci.

Boala inseamna separare- vindecarea inseamna refacerea unitatii.

Conform legilor ezoterice enuntate de Hermes Trismegistos, un mare invatat al antichitatii, „ceea ce este inauntru este si in afara” si „ceea ce este sus, este si jos”. In concluzie, in fiecare om se regaseste intreaga creatie. Si in creatie se regasesc toate partile unui om. Un indiciu referitor la faptul ca aceste afirmatii sunt adevarate a fost gasit de stiinta, care a constatat ca fiecare celula a corpului uman, fie ea cat de mica, contine informatia modului in care a fost construit omul in ansamblu. Lumea este o uriasa holograma.

Daca ceva a fost respins in lumea exterioara, un ecou al acestei despartiri va aparea si in corp. Cu cat este mai mare respingerea, ura, scarba sau invidia, cu atat este mai mare si efectul rezultant, despartirea de o parte a propriului eu. Bineinteles ca tot ceea ce este respins se sperie si lupta pentru supravietuire si recunoastere. Separarile, la nivelul trupului, se manifesta prin cramponare, incordare. Acestea au ca efect automat o diminuare a alimentarii sanguine, deci si a celei cu substante nutritive. De asemenea, are loc o diminuare a eliminarii toxinelor si otravurilor.

Cine nu mai doreste sa treaca prin viata, este posibil sa sufere de perturbari ale circulatiei sanguine a membrelor inferioare. Cine nu mai doreste sa-si poarte povara va suferi de o cramponare a musculaturii umeri lor.

In acest fel, separarea favorizeaza orice forma de imbolnavire.

Premisele oricarei forme de vindecare integrala se gasesc in acceptarea plina de iubire a elementelor separate. Cel in cauza va invata sa reconstituie unitatea si, prin procesul renuntarii constiente la separare, va evolua inspre o treapta superioara a capacitatii de a iubi.

Poate de aceea samanii, marii vindecatori ai popoarelor primitive, au fost initiati in obtinerea capacitatilor lor terapeutice prin depasirea unei imbolnaviri grave. Am vazut cum au evoluat multe personalitati puternice si capabile de iubire dupa vindecarea completa a unor boli grave, sau dupa depasirea, printr-o orientare spirituala, a unor crize existentiale majore. Ai avut si tu asemenea experiente?

Omul care a reusit sa inteleaga aceste legaturi, poate actiona preventiv. Daca esti sanatos si te descurci bine in acest moment cu propria viata fii atent daca nu cumva, brusc, ti se prezinta aspect ale lumii pe care le respingi profund, care poate te dezgusta, pe care, pur si simplu, le consideri groaznice, inutile, lipsite de sens sau generatoare de anxietate. Daca se intampla asa, invata sa construiesti o unitate cu ele, fara a te pierde, in acelasi timp, pe tine insuti. Daca iti reuseste, vei putea ocoli cu succes si „crize obsesive de dezvoltare” mai grave.[…]

Avertisment

NLP-ul este un sistem eficient pentru terapia si stimularea cresterii spirituale si sufletesti. Cu toate acestea, NLP-ul nu face inutila consultarea unui medic, terapeut sau psihoterapeut atunci cand exista suspiciunea unei imbolnaviri serioase. Terapia naturista (din care NLP-ul face parte) doreste sa completeze medicina traditionala in toate cazurile in care aceasta nu-i mai poate ajuta pe oameni – asta nu inseamna, in nici un caz ca este considerata inutila. “ Walter Lubek

Anunțuri

2 răspunsuri

  1. Interesant film .. am mai vazut si alte filme pe aceasta tematica .. categoric ca o astfel de dieta este un lucru bun .. chiar daca datorita preturilor mari la legume si fructe o astfel de dieta nu e chiar la indemana oricui .. sincer cred ca un stil corect de viata si echilibrat in care se poata consuma orice dar putin fireste .. mentine corpul intr-un echilibru bun nefiind necersare astfel de diete mai drastice .. aceastea fiind necesare doar in cazuri de obezitate – supraponderabilitate .. omul avand tendinta de a manca mult mai mult decat este necesar si fiind deficient si la capitolul miscare.

    Cu siguranta se gasesc indemnuri benefice si in cartea Manualul NLP-ului spiritual de Walter Lubek carte pe care o am .. si categoric ca multe credinte distorsionate se pot recadra prin diverse metode atat de psiho cat si de NLP.

    Multumesc Ramona

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: