Dr.Horst Muller – Frica

„Fiecare este imbracat intr-o armura. In primul rind: copilul se naste, complet neajutorat, intr-o lume despre care nu stie nimic. Este fireasc sa ii fie teama de necunoscutul care se deschide in fata lui. El nu a uitat inca acele noua luni de deplina siguranta, in care era lipsit de orice grija, liber de orice raspundere, fara sa-si faca probleme in privinta zilei de miine. Pentru noi este vorba de numai noua luni, pentru el este insa o eternitate. El nu are notiunea timpului; nu stie nimic despre calendar, despre ore, minute, zile sau luni.

El a trait o eternitate in deplina siguranta, fara nici o responsabilitate. Apoi este aruncat deodata intr-o lume necunoscuta, in care depinde cu totul de ceilalti. Este deci firesc sa se teama. Toti sunt mai mari decit el, mai puternici si ii este imposibil sa supravietuiasca fara ajutorul lor. Copilul este constient de dependenta sa; el si-a pierdut independenta, libertatea. Dintr-un anumit punct de vedere, armura poate reprezenta o necesitate; poate ca este. Insa, odata cu inaintarea in virsta, are loc nu numai o crestere ci si o maturizare, si incepeti sa deveniti constienti de ceea ce purtati in interiorul vostru. Priviti indeaproape si veti gasi in voi teama.

O persoana matura trebuie sa renunte la tot ceea ce are vreo legatura cu frica. Astfel se instaleaza maturitatea. Urmariti pur si simplu toate actiunile voastre, toate credintele voastre si intrebati-va daca au la baza realitatea, experienta sau teama. Tot ceea ce se bazeaza pe teama trebuie aruncat imediat, fara nici o ezitare. Este armura voastra. Armura voastra psihologica nu poate fi indepartata; va veti lupta pentru a o pastra. Sunteti singurii capabili de a face ceva pentru a o indeparta: trebuie sa ii examinati cu atentie partile componente. Daca acestea s-au format ca urmare a intelegerii, a experientelor voastre, atunci nu trebuie operata o renuntare, ci o integrare in propria voastra fiinta. Insa nu veti gasi in armura voastra nici macar un singur lucru care sa aiba la baza experienta. Ea este formata numai de teama, de la A la Z. Intreaga noastra viata se bazeaza pe teama, iar toate celelalte experiente sunt otravite de ea. Iubim o alta fiinta, insa aceasta iubire are la baza frica. Frica distruge, frica otraveste.

Cautam sa descoperim adevarul, insa in cazul in care cautarea noastra se bazeaza pe teama, nu vom reusi sa-l gasim. Orice ati face, retineti un singur lucru: cresterea voastra nu se va putea realiza daca are drept fundament frica; veti tremura si veti muri. Frica este in slujba mortii.

O fiinta lipsita de teama este rasplatita cu toate darurile vietii. Nu mai exista nici o separare; sunteti incarcati cu daruri, si in tot ceea ce intreprindeti aveti o putere, o siguranta, o extraordinara senzatie de integritate.” Osho

 

” Nu exista decat o singura forma esentiala de teama. Toate celelalte mici temeri sunt rezultatele secundare derivate din aceasta forma principala de teama, pe care orice om o poarta in suflet. Aceasta este teama de a nu te rataci, de a nu-ti pierde identitatea, fie prin moarte, fie prin iubire etc. Este teama de a nu disparea. Curios este ca nu se tem cu adevarat decat acei oameni care nu se cunosc pe sine. Cei care se cunosc pe sine nu se tem. Asadar, totul poate fi redus la o chestiune de abordare. Voi nu aveti nimic de pierdut, dar credeti ca ati avea!
Oamenii se tem de viata, pentru ca ea nu este posibila decat daca ei devin salbatici, daca isi pierd ratiunea, aruncandu-se in valtoarea iubirii, a muzicii, a dansului. Asa se naste teama.
Cine se teme de moarte? Eu n-am intalnit inca pe nimeni care sa se teama de moarte, dar aproape toti cei pe care-i cunosc se tem de viata. Renuntati la aceasta temere… Caci nu poti trai, fiindu-ti frica. Poti ori sa traiesti, ori sa-ti fie frica. Nu depinde decat de tine. Si in fond, de ce anume va este atat de teama? Voi nu aveti nimc de pierdut, dar aveti in schimb totul de castigat. Renuntati la temerile voastre si aruncati-va in valtoarea vietii.
In acest fel, atunci cand va veni moartea, o veti putea intampina ca pe un oaspete de seama, nu ca pe un dusman, si va veti bucura de moarte chiar mai mult decat v-ati bucurat de viata, caci moartea are propria ei frumusete. In plus, ea este o raritate,caci nu se intampla decat o singura data, in timp ce viata se repeta in fiecare zi. ” Osho

Anunțuri

2 răspunsuri

  1. De moarte nu imi este frica insa ma mai tem uneori de specia umana pe care o iubesc atit de mult .Minunate articole . Multumiri din suflet .

  2. Dar cum sa renunti la frica? poate sa spuna cineva? Asa, e usor de spus „renuntati la frica”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: