Indrazneste sa nu fi de acord

hikerladyMajoritatea oamenilor evita conflictul, in fiecare familie, echipa creata, existand macar o persoana care incearca sa preia conducerea, impunand intr-un fel sau altul ca si ceilalti sa faca dupa cum ea vrea, multi inaintand in acest fel, intr-o formatie omogena, gen turma. Dar, dupa cum evidentiaza Margaret Heffernan, un dezacord benefic e cheia progresului. Ea ne spune adesea printre randuri cum ca cei mai buni parteneri nu sunt nicidecum cei care gandesc si fac la fel ca noi ci cei care ne complecteaza cu adevarat in ceea ce ne dorim. Ea ne arata ca, echipele de cercetare, relatiile si afacerile sanatoase, permit oamenilor sa fie in profund dezacord, in acest fel, fiecare putand sa isi foloseasca unicitatea si talentele cu care a fost inzestrat intr-un mod optim si constructiv.

De ce majoritatea oamenilor aleg sa spuna da?

-fiindca le lipseste indrederea in ei insisi

-fiindca le este frica ca vor pierde consideratia si simpatia celorlalti

-fiindca le este frica sa refuze

-fiindca spera ca in acest fel vor evita un conflict

-fiindca vor sa para persoane binevoitoare si supuse

-fiindca se devalorizeaza

-fiindca le este frica sa fie responsabili

hiker-narrow

Ce e de facut sa scapi de asa zisii sefi, putand sa iti traiesti unicitatea si sa iti dezvolti talentele asa precum tu simti ca iti este potrivit?

-e bine sa stii in mod clar exact ce vrei

-sa inveti sa trasezi niste granite intre tine si ceilalti

-sa refuzi in a te mai lasa folosit/manipulat

-mentine-ti punctul de vedere intr-un mod asertiv, indiferent de cine ce iti spune

-explica clar si ferm fara insa a jigni, de ce esti in dezacord

-alege sa fii responsabil de propriile tale alegeri

-percepe-ti punctele forte permitandu-ti sa ti le expui fara frica

-ai incredere in unicitatea, talentele si valorile tale

-ai incredere in cunostintele tale

-crede ca esti un pion important in schema colectiva, avand locul tau bine stabilit

-crede ca esti la fel de important ca toti ceilalti, chiar daca ceea ce tu stii, difera de ceea ce ei stiu

– e ok ca tu sa fii diferit de ceilalti, asa cum e ok ca si ei sa fie diferiti

-stii ca puterea se afla in tine

-stii ca reusesti in functie de talentele pe care tu le ai, nu impunandu-ti sau fortandu-te sa fii ca altii fiindca asa ti se cere

-ai curajul sa spui fara frica cum vezi tu lucrurile si ramai pe drumul tau

A spune NU atunci cand e necesar, te face sa devii stapanul propriei tale vieti, oferindu-ti perspective mai bune de viata, timp mai mult spre a te dezvolta ca Cine tu doresti sa fii, respect pentru propriile tale talente si propria ta viata, expansiune in sectoare care te avantajeaza, activarea in echipe creative, dezvoltarea de relatii mai sanatoase, in care sa fie vizata importanta si valoarea fiecarui partener. De fapt, oamenii nu sunt nici rai, nici buni. Cu unii ne potrivim in experientele pe care dorim sa le intreprindem, iar altii aleg sa experimenteze ceva diferit de noi. Important e, sa ne gasim tovarasi care isi doresc sa urmeze un drum similar cu al nostru, chiar daca viziunile, cunostintele si intelepciunea dobandita sunt diferite de ale noastre. Daca invatam sa ne deschidem si spre noi idei, renuntand sa ne mai proiectam ego-ul si fricile asupra celorlalti, stopandu-i pe acestia in a-si oferi contributia in planul colectiv dupa stiinta lor nu dupa vrerea noastra, cu siguranta ca rezultatele pot deveni spectaculoase, chiar daca din cand in cand intre noi, vor exista mici conflicte si divergente de opinii. Daca invatam sa ne mentinem ferm pe pozitie, stiind ca suntem valorosi exact prin talentele si cunostintele pe care le detinem, cu singuranta ca ne vom putea exprima unicitatea, chiar daca din cand in cand vor exista mici conflicte si divergente intre noi si ceilalti. Important e, sa ne lasam si noua si celorlalti suficient spatiu, incat sa ne putem pastra unicitatea.

human_brain_picture_165499

holdingonforlife

Anunțuri

2 răspunsuri

  1. Desi multi dintre noi ne lasam manipulati fie costint sau nu de acest lucru … a spune NU atunci cand e necesar .. te face cu adevarat sa devii stapanul propriei tale vieti .. ceea ce este cel mai important lucru si anume .. a fi tu insuti si nu o marioneta a celorlalti.

    Multumesc Ramona .. foarte bun materialul .. atat filmul cat si vorbele lui Bernard Shaw si ale lui David Thoreau .. foarte adevarate.

  2. fortandu-te sa = fii = ca altii ; Indrazneste sa nu = fi = de acord

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: