Ai curajul sa te privesti in fata asa cum esti, iubind fiecare parte a ta fara sa ripostezi?

meli's pictures 228

pictura de Alina Nicoara

Bine ai revenit pe caleaspretine

 

Discutam zilele trecute cu o persoana suparata foc, tipand ca cei din jur o ataca, fiindu-i greu sa inteleaga cum de se intampla asa ceva, din moment ce ea face tot posibilul sa creeze in jurul ei un climat de pace si intelegere. Observi opozitia? Ea care face tot posibilul sa creeze un climat de pace si armonie in jurul ei, tipa ca ceilalti o ataca.

E bine sa intelegem ca persoanele din jurul nostru, joaca roluri de mai mari sau mici proiectoare, insasi sufletul si mintea noastra fiind fortele care in acest fel aleg sa ne proiecteze in exterior, ceea ce se afla in noi in interior nostru.

De ce se intampla asta?

Fiindca omul poate sa se cunoasca cu adevarat doar daca universul ii ofera uneltele necesare in exterior, fiindu-i astfel mai usor sa se vada cum este el, privindu-i pe altii, vazandu-se astfel intr-o oglinda, invatand in acest fel cine este si ce calitati si defecte poseda.

Asta inseamna ca, cei cu care ne intersectam, cu adevarat sunt invatatorii nostrii, apasand de cele mai multe ori, exact pe acele butoane rosii, care au menirea sa scoata la suprafata exact acele povesti pe care noi am dorit sa ni le facem cat mai mult invizibile, atat fata de noi insine cat si fata de altii.

Debbie Ford foarte frumos spune cum ca:

“ Povestile noastre au un scop Divin. Ele constituie o parte reala si necesara a evolutiei proprii. Pana cand nu le vom intelege importanta, vom ramane captivi in cercul vicios al incercarilor de a repara partile din noi pe care le vedem ca fiind defecte. In interiorul dramelor personale se afla ascunse informatii semnificative, perle de intelepciune, pe care trebuie sa le extragem si care detin cheia indeplinirii contributiei noastre unice in aceasta lume. Aceste povesti contin exact ingredientele de care avem nevoie pentru a deveni oamenii care am tanjit dintotdeauna sa fim. Inauntrul fiecareia dintre povestile noastre se gaseste un remediu Divin pentru o viata exceptionala.

Primul pas in descoperirea retetei personale este acela de a intelege ca suntem cei care ne-am creat povestea, nu numai pentru a ne proteja pe noi insine, ci si, fara a ne da seama, in scopul de a aduna intelepciunea si experientele de care avem nevoie, astfel incat sa ne atingem telul in viata, dar si de a invata lectiile pe care aceasta le are de predat. Sunteti ca un maestru bucatar sef. V-ati petrecut viata in bucatarie, adunand ingredientele necesare pentru a va manifesta Sinele extraordinar.

Insa povestea voastra – cu toate dramele si cu durerea sa neprelucrata – este cea care ascunde aceasta reteta.

Multi dintre noi suntem atât de buimaciti de dramele din povestile noastre, ca nu ne mai amintim ca avem un scop Divin. Suntem atat de preocupati de durerea din trecutul nostru si de a-i condamna pe ceilalti, incat nu constientizam ca toata durerea noastra are un scop.

Iata o fraza ce merita repetata: Toata durerea noastra are un scop! Exista cu rolul de a ne invata, a ne calauzi si a ne da intelepciunea de care avem nevoie pentru a ne aduce darurile in lume. Multi dintre noi ne folosim traumele si ranile ca sa ne autopedepsim, sa ramanem blocati si mici.

Dar cand ne examinam durerea si dezamagirile si le folosim ca instrumente de invatare, acestea ne impartasesc lectii sacre de viata, care ne pot fi predate doar pe aceasta cale. “

Asta inseamna ca, atunci cand cineva din afara vine si ne apasa pe butonul rosu, in loc sa ripostam si sa ne suparam, ar fi bine sa ne intoarcem inlauntrul nostru, ca sa depistam ce umbra se ascunde dupa acea nemultumire. De altfel, daca am fi atenti la modul in care ripostam si partile pe care le subliniem, scotandu-le la suprafata ca frici, nemultumiri, judecati si atacuri, felul in care o facem si starea interioara pe care o avem, am putea usor sa ne dam seama exact pe ce segmente de credinte ar fi bine sa muncim.

Abia cand devenim privitori in loc de persoane implicate, abia cand privim cu intelegere si neutralitate mesajul care ni se transmite, putem sa depistam in el acea informatie pretioasa care ne vorbeste despre autotradare, avand ca menirea trezirea noastra, ducandu-ne prin acceptare si iertare prin intelegere, la Iubirea de Sine, iar de aici la adevarata Iubire Divina.

„Dorim ca viața noastra sa fie simpla, sigura si linistita si de aceea problemele sunt tabu. Vrem certitudine si nu indoieli, vrem rezultate si nu experiente, fara sa ne dam seama insa ca numai din indoieli se pot naste certitudini si numai din experiente-rezultate”. Jung

Care e cea mai usoara cale care duce spre experiment? Atragerea in viata noastra a exact acelor persoane care prin oglindire, ne arata ce avem de schimbat in noi si noua directie in care sufletul nostru doreste sa o porneasca.

“Stii, in functie de stadiul de trezire in care te afli, uneori atragi in viata ta parteneri negativisti, mereu nemultumiti si orientati spre ipostaza de victima. Si asta doar pentru ca ei reprezinta o parte din tine. In psihologia jungiana, ei reprezinta partea ta ascunsa, umbra.

Ideea este ca cealalta persoana de care te plangi, cea negativista, care se vaita, despre care crezi ca se poarta ca o victima, reprezinta de fapt o parte din tine care simte la fel.

Prin urmare, intr-un mod foarte real, relatia pe care o atragi este una care se afla in tine. Prima cale de vindecare consta in a vindeca relatia cu propria persoana.

Trebuie sa-ti asumi in totalitate responsabilitatea si sa consideri ca aspectele legate de negativism, reprosuri si ipostaza de victima reprezinta propria ta mentalitate. Pe masura ce te eliberezi de ea, devii mai constient si dobandesti mai multa putere, cealalta persoana se va schimba si ea sau va pleca, deoarece energia ta n-o mai atrage”.  Joe Vitale

Viata este o mare scena de teatru, unde ai ocazia sa joci acele roluri care te ajuta sa te trezesti, sa devii Cine doresti sa fii in asa fel, incat in final sa iti fie bine si tie si celorlalti.

Dar inainte de a-ti alege rolul cel mai potrivit, ideal e sa inveti sa devii un simplu spectator, privind cu neutralitate si acceptare, in fiecare oglinda pe care viata ti-o scoate in cale, putand in acest fel, sa iei cu intelepciune, tot ce e mai bun si mai inaltator, ca mai apoi, aceasta pretioasa intelepciune, sa o poti folosi in rolul liber ales. In momentul in care intelegi aceasta taina, devenind imun la gandurile, cuvintele si faptele semenilor tai, rolul de victima va fi nenecesara, putand in acest fel sa te manifesti ca Cine doresti sa fii in mod plenar.

Ca atare, Legea oglindirii este o Lege a rezonantei, universul in acest fel dorind sa creeze in viata ta acele circumstante, care sa te ajute sa renunti la umbrele tale in mod constient, atragand in acest sens in viata ta exact acele persoane cu care rezonezi. Sigur ca iti va fi foarte greu sa intelegi ca si respingerea poate face parte dintr-un mai mare sau mai mic program cu care rezonezi, avand ca scop autocunoasterea, acceptatrea, iertarea, eliberarea de nemultumire, de orgoliu, imagine falsa etc., ajungand in acest fel ca prin smerenie, acceptare, intelegere si deschidere spre vasta Minte Divina unde cunoasterea este infinita, sa poti sa te inalti cu adevarat, pe cele mai inalte culmi.

Asta inseamna ca, tot ce respingi in exterior, tot ce condamni, reprimi si te face sa te simti nemultumit, se afla de fapt in tine. In momentul in care vei intelege acest aspect, nemaiintorcandu-te spre celalalat cu repros, ci spre tine insuti cu intelegere, vei reusi sa depistezi toate acele tipare/umbre si sa le transformi in asa fel, incat viata ta sa ia o alta turnura de data asta mai favorabila. In acest fel, iti este foarte usor sa intelegi ca, responsabilitatea pentru nivelul tau de evolutie iti apartine in totalitate, doar tu fiind in masura sa alegi suferinta sau eliberarea.

A invata sa te accepti pe tine insuti acceptandu-i pe ceilalti, e o dovada de maturitate spirituala. Sigur ca e mult mai usor sa te revolti, sa fii nemultumit, sa barfesti, sa ataci, sa condamni, sa judeci, sa incarci atmosfera cu toxine energetice nocive in loc sa te deschizi spre iubire, iertare, acceptare si armonie, dar bine e totusi sa intelegi ca, intr-un fel sau altul, cu mai multa sau mai putina durere, universul tot intr-acolo te va indrepta, aducand in viata ta iar si iar, acele oglinizi pe care tu le refuzi ca acceptari in insasi propria ta persoana.

De ex cineva care tine foarte mult la propria imagine, considerand ca ocupa o functie importanta care e menita sa ii confere recunoastere si laude diverse, vazandu-si ceilalti semeni umili si neimportanti, va primi in viata exact acele oglinzi care sa il faca sa para ilar sau fara putere, adesea asta venind chiar din partea acelor persoane la care acesta tine cel mai mult. Daca inlauntrul nostru respingem umilinta, universul va crea in afara noastra aceasta oglindire pana cand ne vom invata lectia. In momentul in care ne vom iubi aceste parti si le vom accepta cu adevarat, oglinzile vor dispare din viata noastra ca prin farmec.

Doar in acest fel universul ne poate arata ce avem de schimbat in propria noastra fiinta. Doar in acest fel ne poate constientiza de umbrele care exista in noi, aratandu-ne ca a sosit timpul sa le acceptam cu iubire, intelegere si iertate, lasand in acest fel ca trecutul sa se duca definitiv, putand odata eliberati de acel timp mort numit trecut, sa ne traim clipa intr-un mod mai imbucuratorator si cat mai constient, deschisi fiind spre noile cunostinte care sunt trimise spre noi in mod constant.

In concluzie, dusmanii nu se afla in afara ta ci inlauntrul tau. Inamicul nu este cel din fata ta ci el se afla ascuns cu multa maiestrie chiar in tine insuti, asteptand orice ocazie sa iasa la suprafata. Ca atare, n-ai sa te vindeci atacand persoana din fata ta ori de cate ori aceasta oglindeste o parte din tine care te deranjeaza, acest mod de comportament aratand doar ca tu esti in totalitate responsabil de aceste pulsiuni ale tale si nicidecum ea. Desi iti va fi destul de greu de acceptat acest concept daca joci rolul de victima, e bine totusi sa intelegi, ca de fapt asa zisul dusman din fata ta, e cel mai bun prieten pe care universul in marea lui iubire ti l-a trimis, fiindca el se afla acolo in fata ta, sa iti arate cele mai mari temeri, frici si neputinte care in tine se afla, ajutandu-te sa le constientizezi, se devii responsabil pentru Cine te prezinti in lume atat ca persoana experiorizata cat si ca persoana interiorizata, aratandu-ti in acest fel exact acele parti pe care tu cu maiestrie le ascunzi in fata altora si de multe ori chiar si fata de tine insuti.

 Asta imi aminteste de ce zicea Debbie Ford:

„Cu toţii avem tendinta de a vedea lucrurile fie albe, fie negre. Dar in toate se gaseste si ceva bun si ceva rau, si intuneric si lumina. A nega acest lucru intr-o privinta, inseamna a-l nega in toate.

Nu exista nimic din ceea ce vedem care sa nu fie Dumnezeu, iar atunci cand vedem acest lucru in noi insine, suntem capabili de a-l vedea in toti ceilalti.

Ceea ce dorim noi cel mai mult este pace, dragoste si armonie. Viata noastra este o calatorie scurta si pretioasa si suntem obligati sa manifestam darurile noastre unice.

A ne exprima individualitatea inseamna a ne lua inapoi divinitatea. Este usor sa pierzi din vedere ceea ce este cel mai pretios lucru.

Renuntati in a va retine dragostea sau iertarea.

Renuntati in a va ascunde compasiunea sau bunatatea.

Cea mai importanta relatie pe care o avem este cu noi insine, cu intreaga noastra fiinta, inclusiv cu umbra noastra. Apreciati divinitatea din voi si veti aprecia darul vietii.” Debbie Ford

“ Umbrei i-am dat multe denumiri: latura intunecata, alter ego, sinele inferior, celalalt, dublul, geamanul intunecat, sinele pe care nu ni-l asumam, sinele reprimat, id. Vorbim despre intalnirea cu demonii nostri, despre lupta cu diavolul (diavolul m-a determinat sa fac asa ceva!), despre coborarea in lumea de dedesubt, despre noaptea intunecata a sufletului, despre criza de la mijlocul vietii.

Umbra incepe o data cu emanciparea timpurie al lui „Eu” din marea constienta unitara din care am venit cu totii. Construirea umbrei se desfasoara in paralel cu dezvoltarea ego-ului. Ceea ce nu concorda cu idealul nostru de ego in plina dezvoltare – cu imaginea noastra idealizata a sinelui, reintarita in mod individual prin familie si cultura – devine umbra. Poetul si scriitorul Robert Bly numeşte umbra – „sacul lung pe care-l taram in spatele nostru”. „Pana la 20 de ani ne petrecem viata hotarand ce parti din noi insine sa punem in acel sac”, spune Bly „iar restul vietii ni-l petrecem incercand sa le scoatem de acolo”. Debbie Ford

” Odata, pe inserate, un taran se aseza pe pragul modestei sale case, bucurandu-se de racoarea serii. In apropiere, serpuia un drumeag care ducea spre sat; un om care trecea il vazu pe taranul nostru si se gandi:

“Omu’ asta e fara gres un mare lenes, sta de pomana si cat e ziua de mare lancezeste pe pragul casei…”

La putina vreme, aparu un alt trecator. Acesta se gandi:

“Omu’ asta e un Don-Juan. Sade aici ca sa se poata uita la fetele care trec, ba poate le mai si necajeste…”

In fine, un strain care se indrepta spre sat isi zise:

“Omu’ asta e de buna seama un mare muncitor. A trudit toata ziua, iar acum se bucura de odihna binemeritata…”

La drept vorbind, nu putem sti prea multe despre taranul asezat pe pragul casei. Putem spune insa multe despre cei trei oameni care se indreptau spre sat: primul era un lenes, al doilea un om rau, iar al treilea un mare muncitor.

Tot ceea ce spui vorbeste despre tine… mai ales cand vorbesti despre altii! Bruno Ferrero

„Prin dragoste şi acceptare voi binecuvantati pe toti cei a caror viata o atingeti. Cand deveniti pe deplin iubitori si acceptati pe deplin, deveniti cei care binecuvanteaza pe deplin, si aceasta va face pe voi si pe toti ceilalti pe deplin fericiti.” Neal Donald Walsch

 

  

 

 

Anunțuri

Un răspuns

  1. Minunat,nu am suficiente cuvinte de apreciere!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: